Windows 10 kommer inte kosta dig många kronor när det väl lanseras i slutet av 2015. Spekulationerna går varma om prisnivåer och sätt att ta betalt. Några tror på en abonnemangsmodell, där du betalar en förhållandevis låg avgift varje månad, precis som för Spotify och Netflix.

Andra menar att det måste bli en fast slant eftersom det ska kunna gå att få med "på köpet", när du köper din nästa pc eller platta.

Jag är skeptisk till båda. Och här är anledningen.

För 20 år sedan, ganska precis, 1995, lanserades Windows 95. Det var en ståtlig lansering och operativsystemet var någonting helt banbrytande i förhållande till det torftiga Windows 3.1 vi var vana vid innan. För att inte tala om kommandoprompten i DOS 6...

Alla skulle ha Windows 95! Det var värt de nära 2 000 kronor det kostade. För ett operativsystem måste man ju ha för att kunna använda sin dator, eller hur?

Lite drygt 20 år senare, 2007, rullade Windows Vista ut, för att ersätta det så populära Windows XP. Prislappen för värstingversionen, Ultimate, sattes till närmare 3 000 kronor... Samtidigt lanserade Apple vad som skulle komma att förändra allt, nämligen Iphone.

Där och då började en förändring som i dag har satt alla tidigare regler ur spel. Smarta telefoner och surfplattor innehåller redan ett operativsystem från start. Och att uppgradera till nyare versioner löpande kostar...noll kronor.
Hur är det möjligt för Apple (Ios) och senare Google (Android) att ge bort sina operativsystem? Jag har nämnt det i mina tidigare krönikor. Det handlar om att få användare till sina egna tjänster. En gungor- och karuseller-ekonomi.

Apple närmar sig enligt affärssvärlden nu ett värde av en biljon, dvs tusen miljarder. Kronor? Nä, dollar. Deras värde ligger inte i att de säljer smarta telefoner eller snygga datorer. (Men det är förstås en förutsättning.)
Istället handlar det om att de skapat sig en stor mängd användare världen över, som köper appar, filmer och musik via deras tjänster.

Kommer Microsoft att lyckas ta flera tusenlappar för Windows 10, i en konkurrens där varenda surfplatta och mobiltelefon får det senaste operativsystemet på köpet? Knappast. Kommer de, i konkurrens med exempelvis Googles gratisoperativsystem Chrome OS, att kunna ta ens några ynka hundralappar för att du ska kunna jobba i en bekant arbetsmiljö på din nästa pc? Fan tro't.

Jag tror istället att Microsoft behöver krydda sitt erbjudande runt Windows 10 betydligt mer om den gamla affärsmodellen ska fungera. Men förmodligen är loppet kört.

För det troliga är att du inte kommer att behöva betala ett enda öre för en uppgradering! Kom ihåg var du läste det först!

Fredrik Agrén

PS. Men om du tror att Microsoft är illa ute tror du fel. De behöver bara anpassa sig så är vi fast igen, inte sant?