Varför inte passa på att tjäna en slant och samtidigt ge din gamla mobil ett förlängt liv! PC för Alla har testat fem tjänster som köper gamla mobiler och tipsar om vad du ska tänka på när du skickar in din gamla trotjänare.

I Sverige säljs runt 2-3 miljoner nya smarta telefoner varje år. Förra året var siffran hela 3,3 miljoner. De flesta som köper mer avancerade mobiler i dag gör det tillsammans med ett abonnemang som löper på 24 månader. När abonnemanget går ut, ­passar många på att byta upp sig till en ny telefon­modell.

Men vad händer då med den gamla telefonen? Den som för två år sedan var värd 5 000-6 000 kronor hamnar hos väldigt många i en byrålåda på obestämd framtid. Men även om värdet sjunkit en hel del på två år är din gamla lur ofta värd en del pengar och kan vara attraktiv för någon annan som inte bryr sig om ifall det är den senaste modellen eller inte. 

Det är därför det blir allt vanligare med företag som köper gamla telefoner av konsumenter och sedan säljer dessa vidare. På sajter som Pantaluren och Mobilpengar kan du värdera din telefon för att se vad du skulle få om du sålde den.
– Vår största konkurrent är byrålådan, säger Ted Hagen, vd och grundare för ­Pantaluren (pantaluren.se).

– De tele­foner som säljs i Sverige varje år används i genomsnitt 18 månader. Siffrorna innebär att cirka 5 000-10 000 telefoner om dagen riskerar att hamna i en låda därhemma. En liten del av dessa säljs på Blocket och många går förstås till andra familjemedlemmar. Men en stor del hamnar just i byrålådan, och där glöms de bort, fortsätter han.

– Man ägnar gärna tid åt att titta på prisjämförelsesajter för att hitta bästa priset på en ny telefon. Men så tänker man inte när det gäller den gamla, säger han.

Priset varierar

Priserna kan variera en hel del mellan ­sajterna. Det beror bland annat på hur värderingsfunktionen på sajten fungerar. I vissa fall kan du själv beskriva skicket på telefonen vid värderingen. Då blir värderingen mer precis. På andra ställen kanske priset som anges är det högsta priset som betalas för 
en viss modell – om den är i toppskick. ­Summan styrs också utifrån vilka köpare bolagen bakom tjänsterna använder. Priset baseras på vad mobilköparsajterna kan få när mobilerna går vidare till dem som i sin tur säljer din telefon vidare.

Trots att det finns en handfull sajter som köper begagnade mobiler på den svenska marknaden är fenomenet än så länge ganska litet, enligt Ted Hagen.
– Det här konceptet är ganska utberett i Tyskland, Storbritannien och USA, men inte i Sverige. Vi vill utbilda konsumenterna om att det är säkert och enkelt att skicka iväg och sälja sin telefon.

Pantaluren startade för drygt ett år sedan och satsar enligt Ted Hagen mycket på kundtjänst och kundservice. Det viktigaste är att det ska vara enkelt för konsumenterna. 
– Idén är att det ska vara smidigt, annars kanske du skulle sålt på Blocket i stället, säger han.

Enligt Ted Hagen råder det inga tvivel om vilka telefonmodeller de får in flest av.
– Iphone dominerar helt hos oss. Det beror på att Iphone behåller värdet längre än andra modeller. Det finns fortfarande en efterfrågan på till exempel en Iphone 4 medan en Samsung som är lika gammal knappast har något andrahandsvärde. Det är också så att Iphone är billigare att reparera, så verkstäderna som köper av oss kan lättare fixa dem. Så ser det ut även internationellt, vad jag vet.

Så här går det till

Du som vill sälja din telefon via Pantaluren får en värdering på sajten efter att bland annat ha beskrivit skicket på telefonen. Därefter kan du skicka in telefonen. Välj mellan att skicka in själv eller beställa en ett färdigt kuvert från sajten.

Men vad händer egentligen när tele­fonen kommer in till Pantaluren? 
– Vi har en verkstad som bedömer tele­fonen när vi får in den. Om den motsvarar beskrivningen raderas innehållet på telefonen och vi betalar direkt. Vi skickar in imei-numren (international mobile equipment identity) till polisen på de telefoner vi tar emot. Därefter måste telefonerna ligga i karantän hos oss en period i väntan på besked från polisen om en eventuell stöldanmälan.

– Därpå buntar vi ihop telefoner i batchar om till exempel 100 telefoner och så auktionerar vi ut dem till verkstäder, ofta i Sverige, som köper telefonerna, reparerar dem och i sin tur säljer dem vidare.

Panta luren i tid

Om Pantaluren värderar telefonen till mindre än det överenskomna priset på sajten vid inskicket, och du inte är nöjd, kan du få tillbaka din telefon utan kostnad. Och det här är viktigt att kolla om du vill sälja din mobil, oavsett om det är på ­Pantaluren eller någon annan sajt, menar Ted Hagen som själv testat de flesta tjänster på marknaden i researchsyfte.

– Se till att det är en sajt som lovar att skicka tillbaka telefonen gratis om du inte är nöjd. Vissa sajter tar en avgift om du vill ha tillbaka telefonen. Då tvingas du nästan att sälja.

Ett annat tips är att agera snabbt om du vet att du vill sälja din telefon. 
– En ny telefon tappar i värde ganska snabbt, mellan 3-5 kronor om dagen. Därför är det viktigt att sälja den så snart som möjligt. Panta den i tid är mitt råd, avslutar Ted Hagen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning