Men se upp för opålitliga företag! Ove fick varken pengar eller någon mobil tillbaka.

Ove Ahlm från Linköping är en av dem som råkat ut för problem när han försökt sälja sin gamla mobil på nätet. 
– Jag läste i PC för Alla om sajter där man kunde sälja sin telefon och få pengar. Där stod om tre sajter; Envirophone, Phonecash och Mobilpengar. 
PC för Alla hade då ännu inte testat någon av sajterna, så Ove jämförde sajterna och det visade sig att Phonecash var den sajt som gav mest pengar.

Phonecash sade sig vara villiga att betala 166 kronor för en Nokia 6220 i fint skick, så Ove beställde ett kuvert för att skicka in tele­fonen till dem. Han skickade in telefonen och var noga med att skicka med laddare, headset, 
låda och instruktioner. Och sedan väntade han på återkoppling. Men ingenting hände.

594 kronor för returen
När Ove kände att det gått väl lång tid utan att han hört något om sin telefon försökte han ­kontakta Phonecash. Men det var inte det lättaste. Det tog lång tid innan Ove fick tag på någon person bakom Phonecash.
– Till slut fick jag tag på en person och då visade det sig att de skulle betala knappt 20 procent av det ursprungliga värderingen på sajten, det vill säga 25 kronor för telefonen.

– Då blev jag förbannad och bad om att få tillbaka telefonen. Men i stället för att få tillbaka sin telefon fick Ove en faktura för returporto och administrationsavgifter på 594 kronor.

Detta hävdade Phonecash var en del av försäljningsvilkoren. Om man läser vill­koren på Phonecash sajt i dag så framgår det inget om att konsumeten behöver betala för att få mobilen tillbaka.

Ove tyckte naturligtvis att 594 kronor var oskäligt högt pris för att få tillbaka mobilen. Särskilt eftersom den ursprungliga värderingen var lägre än så. Efter att Ove ringt och mejlat Phonecash och protesterat och sagt att han inte skulle betala fakturan gick Phonecash till slut med på att häva mobilaffären dem emellan. Det innebär att Ove inte behöver betala fakturan på 594 kronor. Men Ove har inte heller fått sin telefon tillbaka. 
– Jag har inte betalat fakturan och jag har inte sett min telefon. Så det som hände var att jag skickade iväg min telefon, slapp betala för returen, men fick aldrig mobilen tillbaka. Jag blev lurad, säger Ove.

Ove vill varna andra. 
– Det känns ju kört för mig att få telefonen tillbaka. Jag försöker lägga det här bakom mig. Men huvudsaken är att det blir stopp på det här så att inte andra råkar ut för samma sak.

58 anmälningar
Ove verkar inte vara ensam om att ha fått problem med Phonecash. På Konsumentverket finns 58 anmälningar från privatpersoner under 2014 som blivit missnöjda med värdering eller upplevt att de fått fakturor på falska grunder från bolaget.

11 augusti i år skrev Göteborgs-Posten en artikel om företaget som drivs av en person i Göteborgstrakten och som också är lokalpolitiker. Personen bakom bolaget vägrade ställa upp på en intervju, men skrev enligt tidningen i ett sms att bolaget skulle läggas ned under de kommande veckorna. 
I skrivande stund finns dock både sajten och verksamheten kvar.

Även PC för Alla har försökt få kontakt med Phonecash, men ingen vill lämna någon kommentar.


6 tips för dig som ska sälja mobilen

1. Var noggrann med att välja vem du säljer till. Låt inte priset avgöra helt. 
Var uppmärksam på hur sajten värderar din telefon initialt. Om en sajt låter dig beskriva skicket på din lur och baserar sitt pris efter det är det större chans att det priset ­överenstämmer med vad du får i slutändan. 
I alla fall om telefonen har lite skavanker.

2. Se till att läsa vilkoren hos den aktör du väljer. Välj bara en sajt som lovar att gratis skicka tillbaka mobilen till dig om du inte är nöjd med summan.

3. Ladda telefonen, ta ut sim-kortet och ta bort eventuell inloggningskod. Om du har en nyare Iphone se till att logga ut från Icloud, annars är telefonen låst och kan inte säljas. Lägg med laddaren när du skickar in mobilen.

4. Var säker på att du vill sälja! När du väl skickat in telefonen har du som regel förbundit dig att sälja den till det överenskomna priset. Såvida din telefon inte värderas till ett lägre pris kan du inte ångra dig.

5. Sälj telefonen i tid om du vill ha maximalt betalt. Telefoner tappar snabbt i andrahandsvärde, så sälj på en gång.

6. Det finns alternativ till nätförsäljning. I dag har det blivit allt mer ­vanligt att även tillverkare, operatörer och butiks­kedjor erbjuder inlämning av gamla tele­foner. Apple, 3 och Phone House är några exempel. 


Test: 3 företag som vill köpa din gamla mobil – så här bra är de

Begagnad mobil
Klicka på tabellen för att se i stort format

Så här gjorde vi testet

Vi skickade in gamla telefoner till de olika företagen för att se hur smidiga tjänsterna var att använda, om vi fick det vi blivit lovade för våra telefoner samt hur lång tid det tog att få återkoppling och pengarna på kontot. PC för Allas test visar att det finns viktiga skillnader både i villkoren och i hur snabbt tjänsterna värderar, återkopplar och betalar din inskickade telefon. Det gäller att välja med omsorg – och läsa det finstilta noggrant.