Nya licensvillkor från Microsoft och smarta nya processorer från Intel har helt plötsligt gjort småplattor med Windows superintressanta. Lamina T-701 har pressat formatet och priset på en fullt fungerande pc och vi gillar verkligen resultatet.

Det har länge funnits en drös billiga och enkla sju till åtta tums surfplattor med Android till ett pris på strax under eller strax över tusen kronor. Nu har de fått sällskap av Atom-baserade små tablet-datorer i samma storlek och prisklass, med ungefär samma egenskaper när det gäller funktioner och kvalitet, skärmupplösning och så vidare (kanske till och med lite bättre), fast med Windows i stället.

Och alltså inte Microsofts surfplatteoperativ Windows RT, utan riktiga Windows 8.1.

Det här är möjligt tack vare att Intel under hösten har börjat konkurrera med ARM på allvar med billiga, snabba, små och strömsnåla Atom-processorer. Det sitter ju dessutom även Atom i många nya Android-plattor. Detta samtidigt som Microsoft gjort Windows-licensen för riktigt små Windows-enheter helt gratis för hårdvarupartners.  

Läs mer: Smart använda plattan som extraskärm - så här gör du

Nu har svenska (men numera brittiskägda) Captech hoppat på tåget och blir först med att sätta ihop en Windows 8.1-dator med ett pris under tusenlappen. Den säljs än så länge endast på Mediamarkt och har ett pris på 999 kronor. Lamina T-701 heter den och är en nätt liten sju tums surfplatta som ser ut som vilken enklare Android-platta som helst.

Kompakt och välbyggd

Som surfplatta betraktad är den välbyggd och bekvämt utformad i matt svart kompositmaterial och med heltäckande glas framtill. Vikten är några gram högre än hos de flesta konkurrerande Android-plattorna, men det kan vi nog leva med med tanke på hur gedigen den känns.


Formmässigt är Lamina T-701 allt annat än märkvärdig. Rundade hörn, greppvänlig baksida och skärm med hyfsat tunna ramar runtom.

Knapparna runt om, volym, på/av samt Windows-knappen som tar dig till startskärmen, är lite småpilliga. De hade gärna kunnat vara större. På ena kortsidan sitter sd-kortläsare, usb-port och hdmi-utgång, alla i mikroformat.

Skärmen är en ips-panel på 1 280 x 800 bildpunkter, det är rätt så standard för prisklassen och varken bättre eller sämre än hos andra plattor. Den är lite blek i kontrasten och har inte den där perfekta känslan i pekytan som bättre plattor har. Men för att vara extrem budget klarar den sig bra. Prestandamässigt håller den bra klass.

Allt flyter på fint och webb, alla appar vi testar samt strömmad video från Youtube och Netflix flyter på utan problem tack vare den fyrkärniga Bay Trail-processorn. Batteritiden är godkänd men inte fantastisk. Vi får ut fem timmars oavbruten videouppspelning och vid mer blandad användning räcker batteriet en vanlig arbetsdag.

Det är på liten pekskärm som nya Windows-gränssnittet faktiskt funkar, känns helt naturligt att använda och ser snyggt ut. Synd bara att man måste dras med det på alla andra datorer också, även om det blev lite bättre i och med Windows 8.1. Vi saknar dock fortfarande en hel del appar för surfplattegränssnittet och en vettig central notifieringsfunktion som Android, IOS och numera till och med Windows Phone har.

Minidator med möjligheter

Lamina T-701 är också på alla sätt och vis en fullfjädrad pc-dator, om än med måttliga prestanda och få anslutningar. Du kan installera valfria program på den och till och med ansluta mus, tangentbord och en extern skärm och ha den som surf- och Office-dator på skrivbordet om du vill, eller bära runt den i fickan som en kompakt surfplatta. Båda delarna funkar.

Usb-porten används för laddning men eftersom det här är en vanlig Windows-pc kan du ansluta i princip vad som helst. Usb-minne, tangentbord, spelkontroll, skrivare … eller en usb-hubb som du kan koppla allt till på en gång, och samtidigt ladda batteriet. Adapter till normalstor usb medföljer, men tyvärr inte till normalstor hdmi om du vill ansluta en stor skärm. Det får du köpa själv.

Läs mer: Bästa mobila kontoret 2014

Så hur mäter sig hårdvaran med en mer ”vanlig” Windows-dator? Faktiskt inte så illa alls. I somras testade vi bärbara fynd-pc för under 3 000 kronor, med Intel Celeron- eller AMD E1-processorer. Och faktiskt är Lamina T-701 i princip i samma klass, eller kanske till och med lite snabbare än vissa av dem. Till en tredjedel av priset.

Vi testar att jobba med Windows i skrivbordläge, med en extern skärm och mus och tangentbord via bluetooth. Plötsligt har vi en fullt användbar surf-, Office- och mejldator och vi upplever väldigt lite seghet och lagg.

Trångt om saligheten

Till plattan ingår faktiskt ett helårsabonnemang på Microsoft Office 365 Personal Edition. Det kostar vanligen 649 kronor bara det. Men Microsoft slänger med det som mervärde i de flesta Windows-plattor just nu. Tanken är ju att du förnyar efter ett år.

Att jobba i Office på en sju tums pekskärm är inte så roligt, här är nog tanken att man dockar in datorn med mus, tangentbord och en skärm.

Visst finns det begränsningar. Plattan kör bara 32 bitars Windows, vilket gör att en del program inte är lika effektiva. Den har bara en gigabyte ram-minne, så det gäller att inte försöka multitaska alltför mycket. Och framför allt har den en systemdisk som består av ett flashminne på 16 gigabyte. Det är mer än vad Android-plattor i samma prisklass har, där är det för det mesta bara åtta. Men här ska man alltså köra Windows 8.1 och installera Windows-program. Då räcker 16 gigabyte inte särskilt långt alls.

Med Office installerat (du får med en kod men får installera själv) har vi bara tre gigabyte kvar. Det kan därför krävas en viss Windows-vana för att hålla systemet rent och optimerat. Du har full frihet att göra vad du vill med datorn, vilket också innebär att du har full frihet att sega ner den.

Ett alternativ med 32 gigabyte för några hundra till hade varit väldigt välkommet. Lagringsutrymmet för filer och dokument är det däremot inga problem med. Dels kan man stoppa in ett mikro-sd-kort, dels får man en terabyte Onedrive-utrymme med i Office 365-abonnemanget.

Omdöme

Lamina T-701 skulle vi säga är en riktigt intressant studentdator. Snabb nog att jobba på med både webb och Office om man kör den som skrivbordsdator via hdmi och snabb nog för surf, media och enklare spel i surfplatteläge. Kompatibel med det mesta, som skrivare, insticksprogram till webbläsaren och externa diskar och minnen. Smidig nog för när man snabbt vill hala upp den ur fickan och söka fram lite information eller kolla ett Youtube-klipp. Och billig nog att det inte smärtar om man skulle slarva bort den eller tappa den i backen.

Vore det inte för det snåla diskutrymmet och det faktum att Windows inte kan mäta sig med Android och IOS när det gäller apputbudet för tablet hade det här varit en fullständig fullträff.

Fakta: Lamina T-701BR.SE

Tillverkare: Exertis Captech, www.captech.se
Processor: Intel Atom Z3735G, 1,33 GHz quad core.
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 1 GB ddr3.
Lagring: 16 GB flash.
Bildskärm: 7 tum blank ips, 1 280 x 800 bildpunkter, multitouch.
Kameror: 2 megapixel fram och bak.
Anslutningar: Micro-usb 2, mikro-hdmi, hörlur.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.
Kortläsare: Mikro-sd, mikro-sdhc, mikro-sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1, 32 bitar.
Övrigt: Micro-usb till standard usb-adapter.
Batteritid: 8 timmar (låg belastning) 3 timmar 20 minuter (hög belastning),
Storlek: 19 x 10,8 x 0,9 cm,
Vikt: 317 g,
Pris: 1 000 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 1,07 poäng
Cinebench 11.5 grafikprocessor: 4,14 fps
Disk, läsning: 95,1 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms


Litet behändigt format.
Snabb nog för vardagen.
Komplett pc med Windows och Office.
Priset!


Windows 8 behöver fler och bättre appar.
Minimal systemdisk.
Halvdan bildskärm.

Betyg: 4 av 5