Manchester by the Sea

Manchester by the Sea

Ett gripande drama där Casey Affleck spelar en vaktmästare som tvingas återvända till sina rötter – och sin brorson – när hans bror avlider. Rötterna finns i det här fallet i ett kylslaget kustsamhälle i Massachusetts, USA, och bror och brorson tvingas under smärtsamma former möta tragedin på gemensam front och lära sig leva utan en älskad familjemedlem. Prisbelönad och extremt sevärd dramatragedi!

Se på Netflix här!

År: 2016
Genre: Drama
Längd: 2 t och 17 min
Betyg IMDB: 7.8


Taken 1, 2 och 3

Taken

Liam Neeson spelar den stenhårde, CIA-pensionerade Bryan Mills som i första filmen bedriver en intensiv jakt på det albanska maffiagäng som kidnappat hans dotter. Tvåan kretsar kring efterspelet av händelserna i Taken 1, men då blir Mills själv kidnappad av albanerna. Taken 3 inleds med ett tragiskt mord som Mills själv blir misstänkt för. En klassisk slåss-och-rentvå-historia, med andra ord, som inte riktigt når upp till sina två föregångare. Som helhet är serien dock sevärd, särskilt om du gillar actionthrillers!

Se Taken 1
Se Taken 2
Se Taken 3

År: 2008-2014
Genre: Action/thriller
Längd: Olika
Betyg IMDB: 6.3, 6.3, 6


I, Robot

I robot

Utspelar sig år 2035, när robotarna finns överallt i samhället som människans hjälpredor (eller slavar, om du så vill). För att symbiosen människa/maskin ska fungera lyder de mekaniska undersåtarna under strikta beteendeprotokoll, men allting ställs på ända när en robot för första gången påstås ha mördat en människa. Den teknikskeptiske polisen Del (Will Smith) nystar upp en rejäl konspiration som kan få förödande följder för mänsklighetens fortlevnad.

Se på Netflix här!

År: 2004
Genre: Actiondrama
Längd: 1 t och 55 min
Betyg IMDB: 7.1


La La Land

La la land

Oscarbelönad och allmänt kritikerhyllad musikal, där även Emma Stone fick en statyett för bästa huvudroll. En skådespelerska och en jazzpianist (Ryan Gosling) försöker lappa ihop ett förhållande i skuggan av ett stigande kändisskap till tonerna av riktigt bra musikalster. En modern musikal-klassiker om du så vill, och ingen rulle du borde missa för allt i världen.

Se på Netflix här!

År: 2016
Genre: Musikal
Längd: 2 t och 8 min
Betyg IMDB: 8.0


Moon

Moon

En rymdhistoria av det mer surrealistiska slaget. Sam Bell är ensam medarbetare på en månbas, med uppdraget att skicka värdefulla resurser tillbaka till Jorden. Hans enda sällskap är en superintelligent dator, men när ensamheten tränger sig på räcker inte ens den gemenskapen till. Tre år är lång tid att vara ensam på månen, och den tilltagande galenskapen kommer som ett brev på posten. Det verkliga syftet med Sam Bells uppdrag är inte heller lika oskyldigt som det hela tiden verkat. En riktig pärla, men kräver att du dras till det abstrakta.

Se på Netflix här!

År: 2009
Genre: Sci-fi
Längd: 1 t och 37 min
Betyg IMDB: 7.9


8 Mile

8 mile

Eminem spelar rapparen B-Rabbit som försöker kombinera ett fattigt, turbulent liv i Detroit med drömmar om att en dag få kliva upp på de största hip hop-scenerna i världen. 8 Mile är ingen uttalad självbiografi, men det går att se tydliga paralleller till Eminems egen kämpiga väg mot toppen. Eminem fick en Oscar för sitt musikaliska alster Lose Yourself, som är filmens ledmotiv.

Se på Netflix här!

År: 2002
Genre: Musikdrama
Längd: 1 t och 50 min
Betyg IMDB: 7.1


The Pianist

The Pianist

En Adrien Brody i toppform spelar den vansinnigt begåvade pianospelaren Wladyslaw Szpilman. Pianisten är också jude, och försöker klara livhanken i Warszawas getto samtidigt som det andra världskriget rasar i Europa. Sorg, hopp och fantastisk pianomusik sammanstrålar i en av 2000-talets bästa filmer (enligt oss). Nazismen har sällan skildrats på ett så grymt och gripande sätt som i det här mästerverket till film. Måste ses!

Se på Netflix här!

År: 2002
Genre: Drama
Längd: 2 t och 30 min
Betyg IMDB: 8.5