Schindler's List

Schindlers List

En minst sagt gråtvänlig klassiker finns nu äntligen på Netflix. Schindler's List utspelar sig i andra världskrigets Nazityskland och skildrar den girige affärsmannen Oskar Schindlers resa från stenrik opportunist till beskyddare av de förföljda judarna. Att en person kan göra mycket gott här i världen blir sällan så uppenbart som i detta klockrena epos med storheter som Liam Neeson och Ralph Fiennes i rollistan.

Se på Netflix här!

År: 1993
Genre: Drama
Längd: 3 t och 15 min.
Betyg IMDB: 8.9


Blade Runner

Blade Runner

Nej, den här dystopiska klassikern från 1982 behöver ingen närmare presentation för den som är det minsta intresserad av sci-fi. Blade Runner utspelar sig i 2019 års Los Angeles och har en ung Harrison Ford i huvudrollen som androidjagande detektiv. Moraliska dilemman om mänsklighet, tokmaffigt synt-soundtrack och en storspelande Rutger Hauer som ärkefiende – den här filmen har allt och bör ses av precis alla!

Se på Netflix här!

År: 1982
Genre: Sci-fi
Längd: 1 t och 57 min
Betyg IMDB: 8.2


Into the Wild

Into the Wild

Detta är den hjärtkramande (och sanna!) berättelsen om en man som gör sig av med allt han äger, och gravt underutrustad drar ut i Alaskas vildmark för att hitta sig själv. Christopher McCandless duster med den oförlåtande naturen varvas med tillbakablickar som syr ihop berättelsen kring beslutet att bara lämna allt. Sean Penn regisserar finkänsligt och huvudrollsinnehavaren Emile Hirsch är i toppform. I verkligheten alltså – hur filmen slutar får du ta reda på själv.

Se på Netflix här!

År: 2007
Genre: Äventyrsdrama
Längd: 2 t och 28 min
Betyg IMDB: 8.1


Snowden

Snowden

Den mest uppmärksammade historien i modern tid om en visselblåsare som avslöjat övervakningsskandalen kring amerikanska NSA måste naturligtvis dokumenteras. Joseph Gordon-Lewitt innehar huvudrollen som Edward Snowden, vars liv vänds upp och ned när han tar beslutet att avslöja vidden av NSA:s spionage för allmänheten. Spänning i massor utlovas – och filmen blir inte sämre av att vi får ett rejält stycke med viktig nutidsorientering på köpet.

Se på Netflix här!

År: 2016
Genre: Biografithriller
Längd: 2 t och 14 min
Betyg IMDB: 7.3


Lost in Translation

Lost in translation

Tokyo är en svår och fascinerande plats för ensamma grubblare – särskilt när deras vägar råkar korsas. Sofia Coppola belönades med en oscar för bästa originalmanus med den här filmen, som har Bill Murray och Scarlett Johanson i huvudrollerna. De två möts i en hotellbar högt över hustaken och kommer fram till att de har mer gemensamt än vad som först kan skönjas.

Se på Netflix här!

År: 2003
Genre: Drama
Längd: 1 t och 41 min
Betyg IMDB: 7.8


Flight

Flight

Flygrädd? Se inte den här filmen! Flight inleds med den kanske mest omskakande och verklighetstrogna skildringen av en flygkrasch till dags dato, och då med Denzel Washington vid spakarna. Vad kan gå fel? Mycket förstås, men den tappre piloten lyckas på ett mirakulöst skickligt sätt rädda merparten av sina passagerarna. Det är efterspelet av flygolyckan som rullar upp en ännu värre, bakomliggande historia med allmänheten på första parkett.

Se på Netflix här!

År: 2012
Genre: Drama
Längd: 2 t och 19 min
Betyg IMDB: 7.3


Mumien

Mumien

Ja – den här filmserien har faktiskt varit bra en gång i tiden. Året är 1999 och biobesökarna tittar oroligt på sina lemmar efter minsta tecken på att skarabéer tagit sig in under huden. Ni kanske kan storyn: Amerikanska arkeologer beger sig ut i den egyptiska öknen och väcker liv i en uråldrig mumie. Imhotep, heter han, och är berädd att ta människoliv för att återta mänsklig form och väcka nytt liv i kärleken till sin Anck-su-Namun.

Se på Netflix här!

År: 1999
Genre: Action/äventyr
Längd: 2 t och 4 min
Betyg IMDB: 7


Fences

Netflix

2017 års Oscars-upplaga bjöd på idel toppfilmer, och även om Fences blev nominerad i kategorin ”bästa film” har den försvunnit lite i konkurrensen. Det här är dock en riktigt välspelad historia om 1950-talets amerikanska samhälle, och den rasism som rådde då. Knappast lättsmält, men absolut något om du letar efter mer än underhållning för stunden.

Se på Netflix

År: 2016
Genre: Drama
Längd: 2 t och 19 min
Betyg IMDB: 7,2


Captain Phillips

Netflix

En högkvalitativ tillika Oscars-nominerad rulle med mysfarbrorn Tom Hanks på sommarkvällen är aldrig fel. Captain Phillips handlar om pirater längs med Afrikas kust, som tar ett helt fartyg som gisslan – och i samma veva får den amerikanska militären på halsen. Spännande, välspelad och tempofylld.

Se på Netflix

År: 2013
Genre: Drama
Längd: 2 t och 14 min
Betyg IMDB: 7,8