Missa inte:Netflix 4k streaming - bäst just nu på Netflix Sverige

Har du en sprillans ny 4k-tv i vardagsrummet men inga högupplösta filmer eller serier att njuta av? Då är det till Netflix du ska vända dig – och här är innehållet du ska se först.

Missa inte: Dags att köpa tv? Här är allt du behöver veta om 4k och hdr – innan du slår till

Netflix 4k Stranger Things
Netflix 4k. Stranger things.

1. Stranger Things

Med mystik, skräck och en fantastisk atmosfär slog Stranger Things ner som en bomb när den lanserades på Netflix i somras. Det är en lysande hyllning till 80-talets filmer som är omöjlig att slita sig ifrån tills det sista avsnittet är nått. Och då kommer du vilja se om allt från början. I 4k-upplösning syns dessutom alla nostalgiska och skrämmande detaljer ännu bättre. Frågan är inte om du ska se Stranger Things, frågan är varför du inte har sett serien ännu.

Läs även: Bra serier på svenska Netflix

Netflix 4k Black Mirror
Netflix 4k. Black Mirror.

2. Black Mirror

Den brittiska serien Black Mirror bjuder på en samling fristående berättelser som alla handlar om mänsklighetens skruvade förhållande till allt ifrån sociala medier till virtual reality och manipulerade supersoldater. Även om företeelserna som varje avsnitt bygger på är ordentligt överdrivna är de tillräckligt verklighetsförankrade för att både skrämma och vara tankeväckande. En perfekt serie att ta sig an om du har en timme över för att uppleva en dystopisk framtid.

Netflix 4k Daredevil
Netflix 4k. Daredevil.

3. Daredevil

Med ovanligt fjantiga superhjälte-trikåer och en urusel film på meritlistan var förutsättningarna för en Daredevil-serie allt annat än bra. Att huvudpersonen Matt Murduk dessutom är en blind advokat på dagtid gör inte saken bättre. Men med Daredevil överträffar Netflix sig själva med en mörk och realistisk serie som står sig stark jämte både filmer och serier från Marvels universum. De regn- och neondränkta gränderna ser dessutom bättre ut än någonsin i 4k och hdr.
 

Netflix 4k The Crown
Netflix 4k. The Crown.

4. The Crown

I den färska serien The Crown får vi följa de första åren av Drotting Elizabeth II:s tid som regent. I tio spännande avsnitt får vi ta del av både små och stora händelser som har lämnat avtryck i historieböckerna, allt presenterat med bild och ljud i toppklass. Även om det inte behövs en 4k-tv för att njuta av det fantastiska detaljarbetet, gör den högre upplösningen att det blir än mer tydligt hur mycket möda som har lagts på att skapa ett levande England.
 

Netflix 4k Jadotville
Netflix 4k. Belägringen av Jadotville.

5. Belägringen av Jadotville

Det är inte enbart tv-serier och teknikdemonstrationer som fyller Netflix 4k-utbud. Där finns också en Netflix-producerad krigsfilm som skildrar den sanna historien om belägringen av Jadotville. Filmen handlar om en liten trupp irländska FN-soldater som blir attackerad av en betydligt större katangesisk styrka. Även om i stort sett hela filmen utspelar sig i ett enda område är det en spännande historielektion som rör ett ämne som varit nedtystat under många år. I rollerna ses bland annat Jamie Dornan, Mark Strong och en mer än lovligt blek Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld.

Netflix 4k Luke Cage
Netflix 4k. Luke Cage.

6. Luke Cage

Precis som Daredevil är Luke Cage en seriehjälte från Marvels stall. Faktum är att Netflix tre superhjälteserier Luke Cage, Daredevil och Jessica Jones ofta väver ihop varandras berättelser på både stora och små sätt. Av de tre serierna är Luke Cage en mer jordnära berättelse och den osårbara huvudpersonen gör egentligen inte mycket mer än att bli skjuten – hela tiden. Istället är det alla sidokaraktärer som glänser i den spännande berättelsen.
 

Netflix 4k Marco Polo
Netflix 4k. Marco Polo.

7. Marco Polo

I Marco Polo får vi följa den kände äventyraren under hans resor i Asien under 1300-talets Yuan-dynasti. Serien är en av Netflix absolut dyraste satsningar och snittpriset per avsnitt är i samma nivå som Game of Thrones. Även om de två säsongerna är ojämna är serien ändå sevärd tack vare alla vackra vyer som presenteras i både 4k och hdr. Tyvärr blev serien nyligen nedlagd eftersom den helt enkelt var för dyr och inte lockade tillräckligt med tittare.
 

8. De gamla vanliga

En topplista utan Breaking Bad, Better Call Saul, Orange is the New Black och House of Cards kan väl inte riktigt kallas en topplista, så de får samsas om en och samma plats. De har redan fyllt tillräckligt med topplistor ändå, sedan har väl alla sett de serierna redan?
 

Det här behöver du för att se Netflix i 4k

För att få tillgång till Netflix 4k-material måste du ha deras dyraste abonnemang. Det kostar för närvarande 139 kronor per månad och tillåter dig dessutom att använda upp till fyra skärmar samtidigt. Det finns inget innehåll som är exklusivt för 4k och det är endast en del av innehållet som är tillgängligt i den högre upplösningen.

De flesta tv-apparater med 4k och hdr har en inbyggd app för Netflix med 4k-stöd. Om en sådan app saknas eller är bökig att använda kan du till exempel använda Chromecast Ultra, Playstation 4 Pro eller Xbox One S för att strömma Netflix 4k-material. Notera att grundmodellerna av Chromecast, Playstation 4 och Xbox One inte har stöd för 4k-material.

Läs också: Svar på 8 vanliga frågor om 4k och uhd