Missa inte:


Annihilation

Annihilation

Alex Garland står bakom klockrena rullar som Ex Machina och 28 Dagar Senare. Nu finns hans mästerligt filmade sci-fi-skräckis Annihilation på Netflix, och det är en riktig vattendelare. Vissa älskar den medan andra har svårt att begripa varför kulturpressen ger idel hyllningar. Annihilation är baserad på boken Avgrund av Jeff Vandermeer, och handlar om en olycksalig expedition in i den förvridna världen bakom "Skimret" som håller på att sluka jorden. Allt är jättekonstigt, suggestivt och väldigt otäckt. Med grymma skådisar som Nathalie Portman, Jennifer Jason Leigh och Tuva Novotny (!) är det här en film som fans av vackra sci-fi-tolkningar definitivt borde titta närmare på.

Se på Netflix

År: 2018
Genre: Sci-fi / skräck
Längd: 1 tim och 55 min
Betyg IMDB: 7,2


Bright

Bright

En påkostad originalrulle från Netflix med Will Smith i huvudrollen. Bright utspelar sig i en parallell verklighet där människor lever sida vid sida med fantasyväsen som orcher och alver. Givetvis i ett oförlåtande klassamhälle med xenofoba inslag. Ett oerhört kraftfullt, stavformat vapen står i handlingens centrum. Givetvis vill skurkar ha tag i det, samtidigt som det är upp till hjältarna att skydda världsalltet från att det ska hamna i deras giriga klor. Will Smith spelar en ärrad polis, som tillsammans med sin orchpartner Jakoby slungas in i några turbulenta dygn med katt och råtta-lekar, övervåld och en rejäl dos övernaturlighet. Är den bra? Det är upp till dig – även Bright har delat filmtittarna i två läger.

Se på Netflix

År: 2017
Genre: Sci-fi / action
Längd: 1 tim och 57 min
Betyg IMDB: 6,4


Paddington

Paddington

Här har vi en riktig gull-rulle med den borttappade teddybjörnen Paddington i huvudrollen! En jordbävning tvingar bort den lurvige protagonisten från sitt hem i Perus djungler, och han anländer snart i London för att söka efter spår från en gammal människovän till familjen. Han söker skydd hos en familj, men blir snart jagad av en ondskefull taxidermist som specialiserat sig på exotiska djur. De animerade inslagen är välgjorda i den här feel good-filmen som kan ses av såväl stora som små.

Se på Netflix

År: 2014
Genre: Äventyr
Längd: 1 tim och 35 min
Betyg IMDB: 7,2


Okja

Okja

En hjärtevärmande och tankeväckande originalfilm från Netflix som skildrar relationen mellan en fattig flicka och en stor...gris...flodhäst...genetiskt modifierad varelse! Utspelar sig i en framtid när människan börjat experimentera med dna-strängar för att avla fram enorma boskapsdjur och tillfredsställa behovet av kött. Varelsen Okja och Mija bor i en avlägsen del av världen, men hamnar naturligtvis i knipa när pengalystna företagsledare får upp vittringen. Aktivism, köttätardebatt och människans ständiga jakt på resurser och inkomster präglar den här utmärkta dramafilmen från 2017. Se och betänk!

Se på Netflix

År: 2017
Genre: Drama
Längd: 2 tim
Betyg IMDB: 7,4


District 9

District 9

Den här småroliga sci-fi-thrillern har närmare tio år på nacken nu, men är inte desto mindre fantastisk för det. En grupp utomjordingar har strandat i Sydafrika och spärrats in i en kåkstad för att människan ska kunna hålla pli på dem. Missnöjet pyr i District 9, och när en mänsklig utredare råkar ut för en olycka som "alienifierar" honom byter han sida och leder utomjordingarnas uppror och kamp för rättvisa. Behandlar samma teman som Bright (utanförskap och segregation), men gör det på ett mycket vassare sätt. District 9 har producerats av Peter Jackson – och det märks på ett väldigt bra sätt.

Se på Netflix

År: 2009
Genre: Sci-fi/thriller
Längd: 1 tim och 42 min
Betyg IMDB: 8


The Constant Gardener

The Constant Gardener

Lysande big pharma-thriller med Ralph Fiennes och Rachel Weisz i huvudrollerna. Den förstnämnde försöker utreda mordet på sin fru, som i sitt ämbete som välgörenhetsarbetare och människorättsaktivist kommit en mörk konspiration på spåren. Filmen utspelar sig till stora delar i Kenya, där ett ondskefullt jätteföretag misstänks utföra illegala medicintester på den svårt lidande lokalbefolkningen. The Constant Gardener är en sorglig, vacker och extremt spännande film som bör tilltala de flesta i familjen.

Se på Netflix

År: 2005
Genre: Thriller
Längd: 2 tim och 9 min
Betyg IMDB: 7,4



Imperial Dreams

Imperial Dreams

Att bryta sig loss från kriminaliteten är inte lätt för Bambi (John Boyega), som efter ett fängelsestraff dessutom försöker ge sin son ett annat öde än det som kan tyckas vara skrivet i sten. Alla sidor av Los Angeles är inte lika trevliga, och Bambi får kämpa vilt för att överleva från dag till dag. Trots ett lite råbarkat yttre är Imperial Dreams en finstämd film som kretsar kring orättvisor, förutsättningar och den villkorslösa kärleken mellan far och son.

Se på Netflix

År: 2014
Genre: Drama
Längd: 1 tim och 27 min
Betyg IMDB: 6,8