Senaste omgången Atom-kretsar från Intel har banat väg för en ny våg av väldigt prisvärda små pc-plattor med Windows 8.1. Strax innan jul testade vi Lamina T701, en sjutumsplatta som lyckats pressa ner priset under tusen kronor. Men då fick tillverkaren kompromissa med en hel del saker, som internminne, lagring och minimalt med tillbehör.

Toshiba Encore 2 är en mer ”normalt” prissatt Windowsplatta, vilket så här i början av 2015 ändå innebär att den är rätt prisvärd. Den finns i två utföranden, en 8-tummare för 15 00 kronor som mer direkt konkurrerar med Lamina, och den här tiotummaren som har en betydligt högre prislapp med sina 2 700 kronor. Frågan är då, vad får man här som inte de billigare miniplattorna erbjuder?

Hög klass på tangentbord

Datorn kommer med ett bärfodral och skrivbordsstöd som har inbyggt tangentbord. Med andra ord funkar den alldeles utmärkt som en liten netbook. Förutsatt att du inte vill sitta med den i knäet eller i ett för trångt utrymme som på ett flygplan, du kan bara vinkla plattan i ett läge och stödet sticker ut en hel del bakåt.


Toshiba kallar denna färg för ”guld”. Av någon anledning.

Tangentbordet är ett av de bästa lösa tangentbord för plattor som vi testat. Knappsatsen är exemplariskt välbyggd, med bättre tryckkänsla i tangenterna än på många bärbara, även från Toshiba, och en liten men annars exemplarisk musplatta nertill. Tangentbordet ansluter med bluetooth och måste laddas separat. Lite irriterande, men lyckligtvis behöver du inte ladda det särskilt ofta.

Plattan är enkelt byggd, med en plastram med matta ytor som ger den ett skönt grepp. Vikten på drygt ett halvt kilo är fullt acceptabelt, och måtten är inte större än en halvbillig Android-platta på tio tum. Men visst, vi ska inte jämföra med plattor som Ipad Air 2 eller Samsung Galaxy Tab S, här ligger Windows-plattor generellt fortfarande efter i format och komfort.

 
Plus och minus

Skärmen är kanske den största besvikelsen med Encore 2. Den har 1 280 x 800 bildpunkter, det vill säga samma som de flesta sju- och åtta-tummare, och vi hade verkligen hoppats på en full hd-skärm. Det är inget fel på den för övrigt, med god ljusstyrka, fina färger och bra pekkontroll, men pixligheten är något vi är bortskämda med att slippa i många tiotumsplattor nuförtiden.


Nio millimeter tjock imponerar Encore 2 inte bredvid de bästa Android och IOS-plattorna, men det är heller inte riktigt de som den konkurrerar med.

Med tanke på att du kan få en miniplatta med Windows 8 för tusenlappen eller strax över, vad mer bjuder Encore 2 på? Jämför vi med Lamina-plattan så hittar vi här en gigabyte extra internminne, och även dubbelt så mycket lagring. 32 gigabyte istället för 16. Det gör att du faktiskt får plats med både Windows, Office (Office 365 ingår i ett år, precis som för Lamina och andra liknande Windowsplattor som släppts på senare tid.) och ett par tre program till.

Se till att lagra filer och media på ett separat mikro sd-kort så bör du kunna klara dig utan problem. Om du inte hamstrar nerladdade filmer eller har surfplattan som enda lagringsplats för fotoarkivet. I så fall, skaffa en nas, människa!

Leanback. Med fodralet med inbyggt tangentbord blir Encore 2 en behändig liten notebook. Eller snarare, behändig om du har ett bord i lagom höjd till hands. Platta och ställ breder ut sig och skärmen får en väldigt tillbakalutad vinkel. 

Tack vare det extra ram-minnet och lite snabbare disk så är prestanda här snäppet bättre, men det är fortfarande en mycket begränsad dator. Surfa, spela musik, lägg en patens, kolla på en film eller kör lite Office. Men gör inte allt på en gång, då orkar den inte med.

Omdöme

Det här är en mycket värdig ersättare om du har en gammal mossig netbook som lätt resedator och söker efter en bra uppgradering. En lite snabbare processor, en lite bättre skärm och en lite större disk hade alla varit välkomna, men då hade väl också priset gått upp.

Vi tycker Toshiba lyckas bra med Encore 2, så när som en osmidig tangentbordslösning. En riktig docka, som till exempel i Acer Aspire Switch, tycker vi fortfarande är den bästa lösningen för att föra surfplattan till notebook.

Fakta: Toshiba Encore 2 WT10-A-102

Tillverkare/kontakt: Toshiba, www.toshiba.se
Processor: Intel Atom Z3735F, 1,33 GHz quad core.
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 2 GB ddr3.
Lagring: 32 GB Flash.
Bildskärm: 10,1 tum blank ips, 1 280 x 800 bildpunkter, multitouch.
Kameror: 5 megapixel bak, fram och bak.
Anslutningar: Micro usb 2, mikro hdmi, hörlur.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.
Kortläsare: Micro sd, mikro sdhc, micro sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1, 32 bitar.
Övrigt: Bärfodral och ställ med Bluetooth-tangentbord.
Batteritid: 10 timmar (låg belastning) 5 timmar 5 minuter (hög belastning).
Storlek: 19 x 10,8 x 0,9 cm.
Vikt: 550 g.
Pris: 2 700 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 1,05 poäng
Cinebench 11.5 grafik: 5,41 fps
Disk, läsning: 128,2 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms


God ergonomi.
Mycket välbyggt tangentbord.
Godkända budgetprestanda.
Bra batteritid.


Något trång bildskärm.
32 bitars Windows.
Osmidig tangentbordslösning.

Betyg: 4 av 5