Nu ser det ut att vända uppåt för pc-tillverkarna. Nedgången i försäljning efter den stora invasionen av surfplattor har bromsats och kurvorna pekar försiktigt uppåt för 2015. Det här beror inte bara på att nya Windows 10 ­förväntas få kunderna, som har väntat med nyinköp, att slå till när det nya operativsystemet lanseras under 2015. Det beror också på att det har hänt en hel del intressant med dagens datorer i år.

Det här är framför allt sant i den populära kategorin ”vanliga” bärbara datorer, 15-tummare som inte är extremt platta eller extremt kraftfulla, utan bara sådär i allmänhet väl fungerande.

Rejäla och pålitliga vardagsdatorer med en vikt på ett par tre kilo, som du har hemma och plockar fram för att jobba på när du inte vill ha, eller har utrymme för, en stor stationär pc.

Ssd kan ofta ersätta hårddisk

I flera år har vi sett dyra ultratunna datorer leda den tekniska utvecklingen, med strömsnål teknik, ssd-enheter i stället för mekaniska hårddiskar och nya snabba uppkopplingsmöjligheter. Äntligen har vi också fått se högupplösta skärmar som mer regel än undantag, och givetvis också fokus på pekskärmar.

Allt det här börjar så sakta att leta sig till ”vardagsdatorerna”.
Snabba och tysta sd-enheter har blivit så billiga att de ofta kan ersätta hårddiskar även här, även i större storlekar än de 128 gigabyte vi länge fått dras med, och det utan att datorerna blir onödigt dyra.Nya smarta energisparande rutiner har börjat användas och gör att även en och annan kraftfull 15-tummare kan få en batteritid på upp emot åtta, nio timmar.
Och vi ser att fler och fler får moderna systemkretsar med stöd för den senaste wifi-standarden.

Sist men inte minst så har skärmarna nu också äntligen lämnat den tråkiga upplösningen 1 366 x 768 bildpunkter bakom sig.
Nya 15-tummare kör allt oftare full hd-upplösning. Hurra för det!

Nytt skärmformat

I det här testet tog vi in de bästa datorerna vi kunde hitta för mellan 8 000 och 9 000 kronor.

Det är förstås en rejäl slant för ett datorinköp, men då får du också väldigt mycket maskin för pengarna. Bra prestanda, högupplöst skärm, snabba diskar, modern teknik under skalet och en dator som håller i flera år framöver.
Det här är alltså datorn som du kanske inte stoppar i en väska och bär med dig varje dag – det har du ju telefonen eller surfplattan till nu-­förtiden.
Snarare är det här datorn som är hus-hållets förstadator där hemma, och som hela familjen kan dela på.

Datorn ska vara bra nog för både jobb och en del spel, praktisk med alla funktioner du kan tänkas behöva, tangentbord med siffror på sidan, och kanske med en dvd-spelare, trots att de är på väg ut. Därför rankas prestanda högt upp på dagordningen, liksom funktionsrikedom, ergonomi, skärm- och högtalarkvalitet samt praktiskt handhavande.

En sak som inte väger in lika mycket här som på lättare datorer är batteritiden. Vi mäter den givetvis, men vi räknar inte med att du direkt campar med en 15-­tummare, så ett eluttag är aldrig långt borta. Kapacitet på mer än någon dags batteritid är inget krav.

Det blev en brokig skara datorer vi fick in. En del med ren ssd, andra med kombinerad ssd- och hårddisk-hybrid. En del med och andra utan dvd-enhet. Ett par med rejält kraftfulla fyrkärniga Intel-processorer, men de flesta med fortfarande snabba, men mer beskedliga dubbelkärniga processorer.

Men naturligtvis lyckades vi ändå utse en vinnare.


DIREKT FRÅN TESTLABBET
Det är lätt att bli prestandablind

Hemma hos mig på skrivbordet står min främsta pc-klenod, ett hemmabyggt spelmonster med maffigt grafikkort, stor ssd, ännu större andra hårddisk och en rejäl Core i7-processor, lätt överklockad och med vattenkylning och allt.

Den sluggar sig igenom de mest ­krävande av spel, och kan redigera högupplöst video nästan helt utan att jag känner av begränsningarna. Den kostade mig 15 000 kronor när jag skruvade ihop den, och en handfull tusenlappar till i upp-graderingar sedan dess.

Sedan har jag en snart tre år gammal ultrabook, en tunn och lätt liten 13-
tummare med medioker processor, bara två gigabyte minne och ingen extra grafik. Den var dyr när jag köpte den, men är knappast värd mer än ett par, tre tusen-lappar idag. Min skrivbords-pc är utan tvekan fyra gångar så kraftfull, kanske mer.

Och vet ni vad? Nästan allting jag gör på dem upplevs som precis lika snabbt och smidigt. Surfa, jobba i Office, mejla, chatta i Skype, lyssna på Spotify, kolla film på Netflix och Youtube – det är ingen som helst märkbar skillnad.
Det är bara för de där sista sakerna som kanske upptar tio procent av min tid framför datorer som jag behöver de där sista 75 procenten kapacitet.

Jag vill kunna redigera video, så för mig är det värt pengarna. Och jag tycker om att nörda ned mig i min gaming-pc och uppleva maxade spel. Men för den som inte är så inbiten är det här med prestandapress kanske inte lika viktigt.

Det är väldigt stor skillnad på snabbaste och långsammaste dator i det här testet. Men kanske ska du inte stirra dig blind på just det. Tänk efter vad datorn kommer att användas till, och välj ­prestanda efter det. Då får du pengar över till annat kul.

Mattias Inghe, testredaktör


Asus X550J
Kraftfull dator som övertygar

Det här är en av två datorer i testet med fyrkärnig Core i7-processor. Det är markant skillnad på de två, vilket gör Asus X550J till ­testets snabbaste dator. Den har också det kraftfullaste grafikkorter och snabbast ssd på generösa 256 gigabyte. Då borde det väl bli omedelbar testvinst? Sakta i backarna. Maxade prestanda är viktigt här, men inte allt.

Med kraftfull hårdvara i desktop-klass får vi också en del av desktop-datorns utmaningar. X550J blir varm när vi jobbar hårt på den. Kylningen är dock väl dämpad och stör inte. Datorn är smart byggd för att inte värmen ska kännas där du har händerna, och för det mesta leds värmen åt sidorna och bakåt.

Batteritiden är inget att hurra åt. Vi får ut mindre än en timme när vi pressar datorn hårt, och inte mer än fyra och en halv timme som bäst. Nu begär vi inte lång batteritid i det här testet, men ett minus blir det i alla fall.

En känsla av lyx

Chassit är ett plastbygge med snygg finish och diskret design. Asus vet hur man b­ygger en dator med vardagslyxkänsla utan att ta till kostsamma material. Datorn känns gedigen men inte överdrivet tung. Tangentbordet är bekvämt och väldisponerat men saknar bakbelysning, och musplattan håller god klass.

Skärmen är ett svagt kort. Den är visserligen i full hd, vilket var ett minimikrav för att få vara med i testet, men är en inte direkt imponerande tn-panel med dålig kontrast, mycket ljusläckage och dåliga betraktningsvinklar. Tack vare Asus smarta program Splendid kan du justera en del färginställningar, men det räddar inte skärmen från att vara annat än medelmåttig.

Vi ger också Asus ett litet minus i kanten för få usb 3-portar. Den har tre usb, varav två är gamla sega usb 2. En annan sak som känns gammalt är att den har ­vga-port vid sidan av hdmi-utgången. Det är faktiskt ett plus ­snarare än ett minus (fler alternativ kan ju knappast vara negativt).

Allt som allt får vi väga för och nackdelarna här, och jodå, all den prestanda du får för pengarna smäller högt. Men det är inte den snabba processorn vi gillar mest, den har du bara nytta av i extrema situationer. Det pigga grafikkortet och den snabba lagringen är det som lockar, och får oss att sätta ett högt betyg trots att sådant som bildskärm och portuppsättning är långt ifrån perfekt.

+ Mycket snabb. God ergonomi. Välbyggd.
- Halvdan bildskärm. Dålig batteritid.

Acer Aspire E5 551G
Pigg processor och gott om utrymme – men den blir varm

Från Acer, eller snarare direkt från AMD fick vi Aspire E5 551G. AMD har ofta haft det tufft att hävda sig i våra tester, eller att ens komma med i dem, då tillverkarna hellre skickar ­Intel-datorer vilka ses som säkrare kort.

AMD FX7500 är en fyr-kärnig processor med en del intressanta egenskaper. Den inbyggda grafiken säga vara mer aktiv med att avlasta processorn. Aspire E5 551G har också ett extra grafikkort framför allt för spel. Datorn är effektiv med energin, ­batteritiden går att få upp till väl godkända åtta timmar. Men den går ganska varm och känns konstant lite ljummen att sitta och jobba på. Kylningen är dock behagligt diskret.

Prestandamässigt hänger den med bra och matchar de datorer i testet som kör dubbelkärniga Core i5. I en del lägen får vi bra hjälp av den extra grafiken, till exempel när vi jobbar med foto- och video-redigering i vissa program, eller när vi spelar spel.

Stor hybridhårddisk

Acer har valt en stor hårddisk-hybrid med 8 gigabyte inbyggd ssd i stället för en ren men mindre ssd. Det kan vara smart om du vill spela mycket spel som kan ta upp ordentligt med plats på en pc. Och den är fortfarande pigg i uppstart och programstart. Men visst, det känns att det inte är ssd.

Skärmen är matt, har hög ljusstyrka och bra färglyster, men snäva betraktningsvinklar då det är en tn-panel. Chassit är relativt tunt med metall eller komposit i skärmlocket och runt tangentbordet. Resten är i matt hårdplast.

Mus och tangentbord är högklassiga men vi saknar bakbelysning i tangentbordet. Vi saknar också ac-wifi och stör oss på att datorn bara har en usb 3-post. De andra två är usb 2. En del köpare kan ­kanske också sakna att den inte har dvd-spelare.

+ Bra för jobb. Ergonomisk. Tyst. Stor hårddisk.
- Omodern teknik. Alltid varm. Seg hårddisk.


HP Envy 15
Snygg men svag HP med bra högtalare

HP:s Envy-datorer har för det mesta lyxiga metallchassin och är byggda för dig som inte bryr dig så mycket om priset. I den här modellen är det enklare plast som gäller, men den har samma färg och formspråk som sina dyrare kusiner.

Processorn Intel Core i5 4210U är inte den mest imponerande, men HP kombinerar den med Geforce-grafik och ssd till ett fullt dugligt allroundpaket. Datorn är inte extremt bra på något, men ingen besvikelse på någon punkt. Frånsett batteritiden då, det jobbas konstant på processorerna även när datorn annars bara står och är passiv.

Du får ett bekvämt tangentbord med bakbelysning och de smarta diodindikatorer som HP var först med. Datorn har också sköna svala ytor att vila handlederna på när du skriver, och precis som i Asus-datorn så leds värmen bort bra åt andra håll.

Extra stor musplatta

Musplattan är extra stor, men du använder inte hela för att kontrollera muspekaren. Två centimeterbreda zoner på vardera sidan är till för speciella Windows 8-kontroller. De kan eventuellt bli onödiga om något år om du vill uppgradera till Windows 10. Det återstår att se.

Bildskärmen är en tn-panel med snäv betraktningsvinkel. Bildkvaliteten duger om du inte maxar ljusstyrkan, då den blir blek i kontrasten. Högtalarna är desto bättre, med fin ljudbild och tryck, speciellt för musik.

Kul också att datorn har fingeravtrycksläsare. Det är inte så vanligt på en konsumentinriktad pc. Det kan vara praktiskt om du vill hålla dig privat i familjen.

+ Elegant design. God ergonomi. Bra högtalare.
- Måttliga prestanda. Kort batteritid. Halvdan skärm.


Fujitsu Lifebook E554
Jobbdator med dolda kvaliteter

Fujitsus bidrag till testet är en stadig 15-tummare med plastchassi men ändå gedigen känsla. Den lär inte vinna några skönhetstävlingar men är praktiskt formgiven och pålitligt byggd. Fujitsu är större på företagen än i hemmen, och det här är just en business-dator med Windows 8.1 Pro, smartcard-läsare i sidan och fingeravtrycksläsare.

En annorlunda detalj är att den inte bara har gammal vga-port utan också serieport. Uråldrigt, om än fortfarande efterfrågat på vissa företag. Vi hade nog gärna sett en extra usb i dess ställe. Men de vi får är trevligt nog usb 3 hela vägen. Datorn har displayport för extern skärm, men ingen hdmi. Vi saknar också stöd för ac-wifi, vilket hade varit ett plus i kanten.

Tangentbordet är redigt men tyvärr inte bakbelyst, musplattan ger bra kontroll men är tråkigt liten. Datorn har också plupp för musstyrning mitt i tangentbordet, för dig som gillar det.

För hemmakontoret

Prestandamässigt är den utrustad för jobb snarare än media och spel, med snabbare processor men ingen grafik utöver Intels egna inbyggda. Den duger till det mesta du kan tänkas vilja göra på den – utom att spela spel. Ska du använda datorn till hemmakontoret funkar den fint. Det är snålare med lagring och ram-minne än hos konkurrenterna. 128 gigabyte ssd kan bli trångt med tiden. Men batteritiden är å andra sidan riktigt bra, upp till nästan tio timmar när vi snålkör.

Lifebook E554 har en väldigt trevlig skärm i full hd, med matt ips-panel som har färger och inga som helst problem med betraktningsvinklar. Små högtalarelement helt utan bas, gör att vi rekommenderar hörlurar eller extern högtalare i stället.

+ Goda prestanda. Utmärkt bildskärm. Bra batteritid.
- Svag grafikdel. Liten disk. Saknar en del anslutningar och funktioner.


Lenovo ThinkPad Edge E540
Kraftfull med störande fläkt

Lenovo står för testets andra kraftpaket med fyrkärnig Intel Core i7-processor. Den är ett par snäpp snabbare än de flesta i testet, men ligger samtidigt en bra bit efter Asus-datorn.

Det här är en variant med lägre klockfrekvens, framför allt byggd för lägre energiförbrukning. Det märks också på batteritiden som är betydligt bättre här.

Datorn är en några månader äldre dator än de flesta andra i testet, med tidigare generationen Geforce-grafikkort och precis som Fujitsu Lifebook med en systemkrets som inte har wifi-stöd för den senaste snabba standarden ac.

Kan inte bestämma sig

Datorn verkar lite kluven över vad den egentligen vill vara. Thinkpad är traditionellt en företagsdator (medan Ideapad är konsumentmodellerna), men här har vi till exempel inte Windows 8.1 Professional, utan den vanliga för konsumenter.

Den här sortens datorer brukar inte heller ha Geforce-grafik, vilket ju är mest är inriktat på spel. Men samtidigt har datorn docknings-port, fingeravtrycksläsare och en typisk redig jobbdesign med stadigt plastchassi i typiskt Lenovo-stuk, styrplupp för musen mitt i tangentbordet och vga-port.

Precis som Fujitsu-datorn har den hybrid-disk i stället för ssd, och även här är den trevligt nog en terabyte stor. Prestanda är lite bättre, kanske beroende på att ssd-delen är 16 gigabyte mot åtta hos Fujitsu.

Mekaniskt sett är de annars lika snabba, med samma varvtal.En medioker bildskärm och en lite väl högljudd kylning drar ned betyget något, till 7 av 10.

+ Bra prestanda. Stadigt bygge. Dockningsmöjlighet.
- Högljudd. Saknar en del ny teknik.


Toshiba Satellite S50
Elegant och funktionsrik lättviktare

Satellite S50 är förhållandevis tunn och lätt, 2,6 centimeter tjock och den enda datorn i testet under två kilo. Ska du bära med den ofta är den ett bra val. Inte minst för det tåliga chassit i borstad plåt och plastdetaljerna. Den ser snygg ut och känns gedigen att bära runt på.

Skärmen är riktigt trevlig, en blank ips-skärm med fina färgegenskaper, men kanske något låg maximal ljusstyrka. Den tappar också markant i ljusstyrka om du ser skärmen från sidan, vilket vi gissar har att göra med reflexbehandling i ytan, då den inte har så mycket problem med just solkatter som vissa andra blanka skärmar.

Här sitter en lite snabbare processor än i HP Envy 15, dubbelkärnig Core i7 i stället för Core i5. men det är fortfarande en av testets prestandamässigt mer måttliga datorer. Den har AMD Radeon-grafik i stället för Geforce och mobila Radeon R7 övertygar i budgetklassen och levererar bra prestanda både för video och enklare spel.

Fläkten surrar

Annars ligger datorn i mitten av startfältet. Den har ssd, men inte den snabbaste i testet, den har hyfsad batteritid, men inte exceptionellt bra.
Fläkten surrar på ett irriterande sätt när den går upp i varv, men annars är datorn ganska tyst.

Tangentbordet är bekvämt att jobba med, och alla ytor är behagligt svala. Undantaget är de små funktionsknapparna i överkanten och undanträngda siffertangenter på sidan.

Här hittar vi testets bästa högtalare. De är inte lika kraftfulla som de i HP Envy 15, men ger ett renare och snyggare ljud med högtalarelement från
Harman Kardon.

Funktionsmässigt saknar vi ingenting viktigt, utom kanske en dvd-enhet. Behöver man det nuförtiden? Kanske, om det här trots allt ska vara huvud-datorn i hushållet.

+ Välbyggd, tunn och lätt. Bra bildskärm.
- Inte bästa prestanda. Ingen dvd-spelare.


Fakta: Asus starkast på bekostnad av batteritid

Klicka på tabellen för att se i stort format


Så gjorde vi testet

Vi kontaktade samtliga tillverkare av bärbara pc på den svenska marknaden och bad dem skicka sin bästa 15-tummare med minst full hd-skärm och senaste generationens processor till ett pris på max 9 000 kronor. Av de tillfrågade var det tre som inte kunde eller ville delta. Därför kompletterade vi med en Acer-dator från AMD och en Lenovo-dator direkt från återförsäljare. Tyvärr fick vi inte tag i en lämplig Dell-modell i tid till testet.

Datorerna prestandatestades med Cinebench 11.5, HD Tune Pro och med rendering av video i Adobe Premiere Elements. Prestanda bedömdes också manuellt med webbnavigering, uppspelning av strömmad 1080p-video, hantering av tunga pdf-dokument och en handfull mer och mindre krävande spel. Batteritid mättes med Imtec Batterymark 1.1.