Är du sugen på att börja skriva ut i 3D? Här är fyra modeller som vi har testat under året i olika prisklasser och vi konstaterar att det hänt en hel del sedan de första modellerna dök upp. Det är mycket enklare att komma igång. Visserligen kräver fortfarande alla skrivarna att du justerar in byggplattformen mot munstycket. Men processen är mycket enklare numera, även om det kan ta en stund. Största skillnaden ser vi i programmen som har utvecklats rejält och blivit mycket mer lättjobbade och begripliga.

3d

Flera skrivare har plattor med uppvärmning vilket gör att det blir mycket enklare att skriva ut med abs-plast jämfört med t ex Replicator 2. Över huvud taget finns det numera ett stort utbud av filament, utskriftsmaterial, i olika färger och med olika egenskaper.

Missa inte: 3d-skrivare - allt du behöver veta om den glödheta trenden

Utskriftskvaliteten är bättre än med de första varianterna som kom, men fortfarande är det svårt att få en riktigt slät yta. Det blir gärna en aning räfflat från lagren som skrivarna bygger med. Men för många typer av prylar spelar detta mindre roll.

För den som funderar på att prova 3d-utskrift vill vi påpeka att själva utskrifterna numera är den enklaste delen. Det som känns svårast att komma underfund med för de flesta är snarare att bygga upp de 3d-modeller som du vill skriva ut. Att rita i 3d är avsevärt mer komplext än att rita i 2d.

Programmen har blivit drastiskt mycket bättre och enklare att använda. Men var beredd på att lägga lite tid och inlärning här om du ska kunna skapa egna objekt och inte enbart skriva ut saker som andra har skapat.