Windows 8 blev inte riktigt den succe Microsoft hade hoppats på bland användarna. Ack den som ger sig, och nu arbetar företaget för fulla muggar med att släppa uppföljaren som fått namnet Windows 10.

I början av oktober släppte Microsoft en testversion av Windows 10 som kan laddas ned av allmänheten. Det gör att vi i stora drag vet hur Windows 10 kommer att se ut och fungera, men enligt Microsoft kommer man även att presentera en hel del nyheter på nästa veckas event.

Microsofts Windows 10-event går av stapeln på onsdag 21 januari. Vi startar vår livebevakning med försnack klockan 17.45, eventet börjar klockan 18. Följ det här: idg.se/live

Här är vad vi inte vet om Windows 10 – får vi svaren på onsdag?

Hur mycket kommer det att kosta?

Det har spekulerats vilt kring hur mycket Windows 10 kommer att kosta. Vissa tror att Microsoft kommer att göra likt Apple och släppa uppgraderingen från Windows 8 gratis. Något som Microsoft senare har dementerat och sagt att företaget aldrig kommer att ge bort en vinstgivande produkt.

Microsoft tillägger dock att affärsmodellen för Windows kan komma att ändras i och med Windows 10. Exakt vad företaget menar med det är än så länge okänt, men det kan mycket väl betyda att Microsoft kommer att sälja det som en prenumeration, det vill säga du betalar per månad eller år för att använda det. På samma sätt som Office 365 fungerar.

En ny webbläsare?

De senaste veckorna har det rapporterats om en ny webbläsare i Windows 10 som går under kodnamnet Spartan. Microsoft har inte bekräftat uppgifterna men enligt flera källor handlar det om en avancerad webbläsare som kommer att skeppas tillsammans med Internet Explorer.

Av de uppgifter som läckt ut hittills kommer Spartan att få ett utseende som liknar Chrome och vara helt omskriven från grunden. Dessutom ska webbläsaren få stöd för tillägg och släppas på flera olika plattformar, som exempelvis Android och IOS.

Windows Phone 10?

De senaste dagarna har det ryktats om att Microsoft även kommer att visa upp nästa version av Windows Phone på sitt event. Vi vet ingenting om det och Microsoft har varit knäpptyst, men det är mycket möjligt att vi får se ett Windows Phone 10 som kan köra samma appar som i de som används i det moderna gränssnittet i Windows.

Oavsett vad Microsoft visar upp på onsdag nästa vecka lär det bli mycket intressant. Det står klart att fokus kommer att ligga på konsumenter och med tanke på att Xbox-chefen Phil Spencer kommer att vara med på eventet lär vi få se nyheter vad gäller Windows 10 och spel.

Här är vad vi vet om nyheterna i Windows 10 hittills

Startmenyn

Windows 10 startmenyn

Inte helt oväntat är en av de mest uppmärksammade nyheterna startmenyns återkomst. Det ryktades tidigare att den skulle komma tillbaka i Windows 8.1, men av någon anledning valde Microsoft att istället återinföra den i Windows 10. I vilket fall som helst är det en efterlängtad "nyhet" och många användare har haft svårt att vänja sig med den något udda startknappen i Windows 8.

Startmeny i Windows 10 har dessutom blivit kraftfullare jämfört med Windows 7 och erbjuder större möjligheter till att skräddarsy utseendet. Det går även att lägga till de program du arbetar med mest som snabbval i formen av brickor.

Virtuella skrivbord

Virtuella skrivbord har funnits sedan länge i flera andra operativsystem och det är lite konstigt att Microsoft inför det i Windows först nu. Genom att använda virtuella skrivbord kan du skapa flera olika arbetsytor beroende på vad du arbetar med. Du kan exempelvis ha en skärm för surf och e-post och en annan skärm för exempelvis Word eller något annat program du arbetar i.

Windows 10 virtuella skrivbord

Genom att skilja arbetsytorna åt med hjälp av virtuella skrivbord får du en renare och mindre plottrig arbetsmiljö. Du kan skapa så många virtuella skrivbord som du vill och snabbt växla mellan med med antingen mus eller kortkommandon.

Appar fungerar nu i Skrivbordet

I Windows 8 införde Microsoft två gränssnitt, det traditionella Skrivbordet som du är van vid från Windows 7 samt det nya moderna gränssnittet som är anpassat främst för surfplattor. Något som förvirrade många användare var att apparna för det nya moderna gränssnittet inte fungerade på det vanliga Skrivbordet, och vice versa. Det betyder att du måste växla mellan två helt olika miljöer om du vill använda både appar och konventionella Windowsprogram. Inte helt optimalt.

Windows 10 appar

I Windows 10 har Microsoft insett problemet och det går nu att köra appar som fönster även i skrivbordsmiljön. Det går även att låsa en app i fönstret så att den är "fastklistrad" på en utvald plats på Skrivbordet.

Anpassas efter pc eller surfplatta

En smart nyhet i Windows 10 är att operativsystemet känner av vilken typ av enhet det körs på. Det betyder att om det startas på en surfplatta kommer det moderna gränssnittet att laddas automatiskt, och om det startas på en pc kommer istället det klassiska Skrivbordet att laddas.

Den här funktionen är speciellt användbar på så kallad hybriddatorer som är en kombination av en surfplatta och en laptop. Kör du endast på en pc kan du även ställa in så att du alltid startar med Skrivbordet. Detta i motsats till Windows 8 som tvingade dig att först logga in i det moderna gränssnittet.

Inbyggt stöd för mkv-formatet

Windows 10 har nu fått officiellt stöd för videoformatet mkv som är mer avancerat än många äldre filformat. Tidigare har du varit tvungen att använda ett tredjepartsprogram likt VLC för att tiita på mkv-filmer, men nu fungerar det direkt i operativsystemet.

Bättre stöd för Onedrive

Microsofts molntjänst Onedrive har byggts in på ett bättre sätt i Windows 10. Du kan nu enkelt välja vilka filer eller mappar på hårddisken som ska synkas via Onedrive.

Windows 10 Onedrive

Snabb åtkomst till dina favoritmappar

En annan praktisk nyhet i Windows 10 är möjligheten att "pinna" mappar som du använder ofta. Genom att pinna en mapp läggs den först i din hemsektion i Explorer. Beroende på vilket visningsläge du har i Explorer kan du även se förhandsvisningar av de filer du har i en viss mapp i mappens ikon.

Ett förbättrat notiscenter

Tidigare har systememeddelanden från Windows och olika program visats på olika platser, vilket inte är helt optimalt och ger ett förvirrat intryck. För att råda bot på det har Microsoft infört något som heter Action Center i Windows 10.

Windows 10 Action Center

Action Center kan närmast beskrivas som en central plats för alla typer av meddelanden visas, oavsett om det handlar om systemmeddelanden från Windows eller statusuppdateringar från Facebook.

Nya batterisparfunktioner

Battery Saver är en ny funktion för bärbara datorer som begränsar vilka aktiviteter som körs i bakgrunden i Windows 10. Endast de aktiviteter som är nödvändiga får köras när funktionen är påslagen för att spara in på batteriet.

En annan funktion som heter Datasense begränsar användandet av trådlösa eller mobila nätverk för att förlänga batteritiden.

Cortana inbyggt

Microsofts digitala assistent, Cortana, som introducerades i Windows Phone 8.1 kommer att flytta in i Windows 10. Vi har ännu inte sett prov på det i de senaste testversionerna av Windows 10, men vi kan nog förvänta oss att Cortana för Windows kommer att visas upp på Microsofts event nästa vecka.