Plötsligt händer det som inte får hända. Datorn slocknar, och det är omöjligt att väcka den till liv igen. Oron växer när du inser att det var väldigt länge sedan du gjorde en säkerhets­kopia – och det blir ännu värre när du förstår att hårddisken inte går att laga.

Ja, det är många som har hela sitt digitala liv på datorns hårddisk. Här finns ovärderliga bilder och filmer, viktiga ekonomidokument, halvfärdiga minnesanteckningarna och mycket annat.

Den vanliga lösningen för att skydda sina filer har hittills varit att säkerhets­kopiera dem till dvd-skivor, externa hårddiskar eller usb-minnen. Alla de här metoderna fungerar fortfarande utmärkt, men de har en tydlig brist: Vi får inte slarva. Allt material som ligger på datorn sedan den senaste säkerhetskopiering är helt oskyddat.


Ett bättre alternativ är därför att använda någon av de tjänster som finns i molnet, exempelvis Dropbox och Onedrive. Förutom att skydda dig vid en datorkrasch öppnar molntjänsterna nya möjligheter för att distansarbeta eller jobba tillsammans med andra.

Vad är molnet?

Att använda molnet handlar om att spara information på en extern dator i en stor serverhall hos företag som Dropbox eller Microsoft. Poängen är att du kommer åt dina filer oavsett var du befinner dig. En uppkopplad dator, surfplatta eller mobiltelefon är allt du behöver.

Det är inte bara dokumenten utan även programmen som kan ligga i molnet. Google och Microsoft har exempelvis lagt ut sina kontorsprogram här. I stället för att installera ett Windows-program kan du alltså köra programmet direkt i webb­läsaren.

Att köra programmen i molnet är dock inte ett måste. Du kan köra dina program som vanligt och bara se till att spara filerna i en molntjänst.

Hur laddar jag upp dokumenten?

Du kan ladda upp dina dokument via en webbläsare, men de flesta molntjänster använder även något som kallas för syn­kro­nisering. Det betyder att ett specialprogram ständigt kopierar de filer som du har valt till molnet – utan att du själv behöver göra något. Dina dokument ligger med andra ord både på din egen hårddisk och på en server hos exempelvis Microsoft eller Google.
 
Molntjänsterna kan också ge dig tillgång till samma dokument på flera olika datorer. Du kan börja skriva ett dokument på hemmadatorn, fortsätta på din bärbara och göra allt klart på jobbet.

Passar molnet som backup?

Synkroniseringsfunktionen gör att molntjänsterna blir en utmärkt backup-lösning. Om du exempelvis ser till att alla digital­foton och andra viktiga filer automatiskt kopieras till molnet så är det ingen katastrof om datorn går sönder.

Molntjänsterna har också en så kallad versionshistorik. Den gör att du kan gå tillbaka till en tidigare version av filen.

Vad är online-backup?

En släkting till de synkroniserade molntjänsterna kallas online-backup. Backup-programmet ligger i bakgrunden och kopierar dina dokument till en serverdator utan att du märker det. Det är först om något skulle gå sönder som du öppnar din backup. Till skillnad från de vanliga molntjänsterna är de inte gjorda för fil­delning och distansarbete.

Carbonite, Norton Online Backup och Mozy är tre exempel på den här sortens program. I vårt test fokuserar vi dock inte på detta utan på universaltjänster som kan användas för mer än säkerhetskopiering.

Hur delar jag med andra?

En poäng med molnet är att du kan dela informationen med andra. Låt exempelvis hela resesällskapet få tillgång till dina semesterbilder eller skapa gemensamma dokument för föreningsstyrelsen.
 

För att göra det loggar du in på molntjänstens webbsida och letar upp den fil eller mapp som du ska dela. Högerklicka och välj Dela. Nu kan du bjuda in personer genom att ange deras mejladress. Du kan också skapa en länk till filen och genom att öppna den i valfri webbläsare kan mottagaren hämta filen.
Du bestämmer själv om mottagaren ska kunna redigera filen eller bara titta.

Fungerar det i mobilen?

Alla tjänster vi har testat har en app för mobil och surfplatta. Dessa fungerar på ett lite annat sätt än synkroniseringsprogrammet för datorn. Dokumenten laddas inte hem automatiskt utan visas i en lista och du laddar sedan hem det du behöver manuellt.

Även uppladdningen fungerar lite annorlunda. Det som laddas upp automatiskt är som regel bara dina bilder och filmer. Kör du någon av molntjänsternas appar får du med andra ord en utmärkt backup-funktion, och du behöver aldrig kopiera över bilder manuellt till datorn.

För att du inte ska förbruka onödiga megabyte på ditt mobil­abonnemang kan du välja att bara kopiera filer när du har en wifi-uppkoppling.

Är mina dokument säkra?

Dina dokument skyddas av ett användarnamn och ett lösenord. Vill du öka säkerheten ska du välja ett svårt lösenord och byta ofta. Ibland kan du också använda så kallad tvåstegsverifiering. Ditt lösenord kompletteras med en extra kod som skickas till din mobil. Det krävs alltså både tillgång till lösenordet och mobilen för att komma in på molntjänsten.

Kan jag lita på molnföretagen?

Flera av molntjänsterna kommer från it-jättar som Microsoft, Google och Apple. Hela deras affärsverksamhet bygger på att vi litar på dem. De har rigorösa säkerhetskontroller, och risken att något ska gå fel är liten. Att välja ett mindre känt företag kan förstås vara mer riskabelt, men om något händer med dina dokument i molnet är det ju ingen katastrof. Dokumenten ligger som bekant även på den egna datorn, och risken att din egen hårddisk och molntjänsten skulle krascha samtidigt är förstås väldigt liten!

Däremot är det viktigt att komma ihåg att all information på nätet kan övervakas. Företag som Google bygger sin affärsmodell på att samla in information om dig för att skräddarsy reklam – och oavsett vilken tjänst du använder kan du övervakas av underrättelseorgan som svenska FRA och amerikanska NSA. Det här är med andra ord en risk du tar när du lägger material på nätet, oavsett vilken tjänst du använder.

Hur säkerhetskopierar jag annat?

Det du säkerhetskopierar i molnet är bilder, filmer, texter, kalkylark och andra filer. Program som du har installerade på datorn går sällan att spara på samma sätt. Om datorn kraschar måste du (oftast) installera dem på nytt. Det är därför viktigt att du sparar installationsskivan och eventuella aktiveringskoder. Material som mejl, kontaktlistor och kalendrar ligger redan i molnet om du kör Gmail, Hotmail/Outlook eller Icloud.