Microsoft Onedrive: Bäst i test

Precis som för Google Drive förvånas vi över att Microsoft Onedrive, en av de stora i detta test, har så tveksamma prestanda för uppladdningen av filer. Med sina 8 minuter och 55 sekunder för 1 GB storleksblandade filer är man visserligen inte lika långsam som Google Drives 12 minuter och 18 sekunder, men ändå en bra bit efter Dropbox 6 minuter och 4 sekunder respektive Apple Iclouds 6 minuter och 22 sekunder. Faktum är att förutom Google Drive är bara Mega långsammare i vårt test.

Onedrive

Men denna lilla plump i protokollet till trots har Microsoft Onedrive ändå tillräckligt många fördelar för att i slutändan stå som totalsegrare, en hårsmån före Apple Icloud.

Office 365 ingår

Visserligen imponerar varken gratisutrymmet (5 GB) eller lågbudgetalternativet (202 kronor för 50 GB) särskilt mycket och något vettigt medelstort abonnemang finns inte heller. Men Microsoft har en genomarbetat och lättanvänd tjänst som fungerar lika bra på pc som Mac och på mobiler och surfplattor – oavsett om de kör Android eller IOS. Och det är just denna bredd som hjälper Onedrive att slå Icloud på fingrarna, trots den sistnämndas prisvärda låg- och mellanbudgetalternativ.

Men det stora trumfkortet för Microsoft Onedrive stavas Office 365. I det stora abonnemanget för 780 kronor (med 1 TB lagringsutrymme) ingår nämligen detta dominerade kontorspaket. Att för 780 kronor om året få dessa väletablerade och välintegrerade program på köpet är svårslaget.

Lägg till en familjevariant för 1 080 kronor där fem användare får både varsitt Office 365 och 1 TB lagringsutrymme var.

PC för Alla Bäst i test

Omdöme

Microsofts Onedrive är varken snabbast eller billigast, men det är lättanvänt och smidigt och fungerar utmärkt på alla plattformar. Integrationen av det väletablerade kontorsprogrammet Office 365 är utmärkt och det faktum att detta ingår i de större abonnemangen gör Microsoft Onedrive till testvinnare, om än knappt framför Apple Icloud.


Microsoft Onedrive

Webbadress: onedrive.live.com.
Språk: Svenska.
Systemkrav dator: Windows eller Mac.
Systemkrav mobil: Android, IOS eller Windows Phone.
Mobilsynskronisering: Foton och videor.
Inbyggda kontorsprogram: Ja.
Uppladdningstid för 1 GB filer i blandade storlekar: 8 minuter 55 sekunder.
Gratis utrymme: 5 GB.
Årskostnad litet abonnemang (under 200 GB): 202 kronor för 50 GB.
Årskostnad medelstort abonnemang (minst 200 GB): Saknas.
Årskostnad stort abonnemang (minst 1 TB): 780 kronor för 1 TB (inklusive Office 365).
Övriga abonnemang: Familjepaket med 1 TB var för fem användare för 1 080 kronor (inklusive Office 365).

plus

Genomarbetad och lättanvänd tjänst.
Fungerar utmärkt på både pc och Mac respektive Android/IOS.
Prisvärda abonnemang som inkluderar Office 365.

minus

Ganska långsamt.
Lite snålt gratisutrymme.

Betyg 4 av 5