Ryktet om Windows-datorns död är starkt överdrivet.
Alla profetior om att Windows-datorn snart slås ut av surfplattan fick en allvarlig knäck när analysföretaget Gartner presenterade sin senaste rapport. Försäljningssiffrorna fick företagets expert att prata om en ”kollaps på surfplattemarknaden”. Samtidigt ser vi hur pc:ns nedgång har brutits.

Märkligt? Inte alls!        
                                                       Läs mer: Bildspecial: 30 år med Windows - här är alla toppar och floppar

De senaste åren har den utdömda Windows-datorn genomgått en ”extreme makeover” som har gjort den attraktiv igen.
De nya Windows-datorer som säljs i dag har ganska lite gemensamt med gårdagens trista laptop-generation. När jag nyligen köpte ny bärbar blev det tydligt hur många av fördomarna som faktiskt inte stämmer.

”Slöstartad”

Gamla Windows-datorer startade extremt långsamt, men det problemet är borta. Min nya dator startar på 18 sekunder, vilket faktiskt är dubbelt så snabbt som min Android-platta. Och i bägge fallen är siffrorna ganska ointressanta. Båda startar nämligen sekundsnabbt från det viloläge som de brukar befinna sig i.

”Dålig batteritid”

Visst har de flesta datorer fortfarande ganska dålig batteritid, men det finns undantag. Många modeller ligger på över tolv timmar, och själv klarade jag utan problem en New York-flygning på en enda laddning med min nya dator.

”Tung och klumpig”

De datorer som säljs i dag är snyggare och lättare än vi är vana vid. De minsta modellerna väger bara ett kilo – och de som har en rejäl skärm behöver inte väga mer än två. Det finns dessutom gott om hybridmodeller som fungerar som en surfplatta när man tar loss tangentbordet.
Storleken är dessutom på väg ned. På prylmässan CES i januari presenterade Lenovo en 13 tums-dator som bara väger 780 gram och är 1,7 centimeter tjock!

”Stor laddare”

En nackdel med gamla tiders bärbara var laddaren. Den var stor och tung, och fungerade bara för en datormodell. Dagens bärbara har däremot laddare som är lätta och smidiga. Ja, min nya använder faktiskt samma micro-usb-laddare som surfplattan och mobilen.

”Väldigt osäker”

Har du tänkt på hur länge sedan du läste om några stora virusattacker. Melissa kom 1999, Iloveyou 2000 och Sobig.F 2003. Det senaste stora virusangreppet som drabbade världen var Storm Trojan från 2007.
Visst finns det fortfarande säkerhetsproblem i Windows, men om du kör en ny dator med de antivirus- och brandväggsprogram som ingår är säkerhetsriskerna faktiskt väldigt små.

Jag påstår inte att Windows-datorn alltid är bättre än surfplattan. Jag älskar min platta, och i många sammanhang är den överlägsen.
Men datorn är inte nere för räkning. Vi ser hur intresset ökar, och när Windows 10 lanseras skulle jag inte bli förvånad om försäljningen börjar ta fart på allvar.

OBS!
Om du är nyfiken på vilka nyheter som kommer i Windows 10 så ska du inte missa livebevakningen som M3 gör tillsammans med IDG.se på onsdag! Bänka dig framför datorn klockan 17.45: idg.se/live