Visst pratar vi i dem, men framför allt använder vi våra smarta telefoner för att lagra en oerhörd mängd information. Tänk efter själv en kort stund – hur stor katastrof skulle det vara om du blev av med din telefon? Finns det känsliga dokument, privata bilder eller uppgifter som du inte vill att någon ska se eller sprida?

Även om du använder lösenord på telefonen (och det gör du väl?) finns det enkla metoder att komma åt dess data, särskild de som är lagrade på ett minneskort. Allt som du är rädd om bör därför skyddas med kryptering. För Android finns en app, Secrecy, för att göra det enkelt och effektivt.

Appen är gratis och låter dig skapa lösenordsskyddade valv. Du kan lagra alla typer av data i dessa valv – foton, videor och viktiga dokument. Allt sparas krypterat med aes 256-bitars kryptering, vilket är branschstandard och erbjuder mycket god säkerhet.

PS! Om du glömmer lösen­ordet eller råkar radera valvet (lätt hänt!) är dina data borta.

4 krypteringssteg för känsliga data i din Android

kryptering smartphone Secrecy
1. Installera. Öppna Google Play, klicka på förstoringsglaset och sök efter Secrecy. Du känner igen appen på dess ikon, som är en blått kassaskåpsvred. Då vet du att du hittat rätt. Installera och godkänn.

kryptering smartphone Secrecy
2. Skapa valv. Öppna appen och klicka på plustecknet för att skapa ditt första valv (du kan ha flera, till exempel för att sortera olika typer av filer). Ge det ett lämpligt namn och skriv in ett svårt lösenord. Upprepa lösenordet och klicka OK.

kryptering smartphone Secrecy
3. Öppna och lägg till. Klicka på valvet för att öppna det, och ange lösenordet. Klicka på plustecknet för att lista de appar som kan användas för att visa filer. Välj önskad app och använd den för att välja ut de filer du vill flytta till valvet.

kryptering smartphone Secrecy
4. Använd. Ett annat enkelt sätt att lägga till filer i valvet är att använda Dela-knappen i valfri app och välja Import Files to Secrecy. För att komma åt dina krypterade filer är det bara att öppna aktuellt valv.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • Android-telefon (eller platta).
  • Appen Secrecy (hämta i Google Play).

Det här lär du dig:

  • Kryptera känsliga data i telefonen för att skydda dem från obehöriga.