Windows 10 kommer inte bara att bli en gratis uppdatering, utan även släppas med en helt ny webbläsare och andra godsaker. Här är de viktigaste nyheterna från gårdagens event kring det kommande operativsystemet.

Gratis är gott

Windows 10 gratis

En av de kanske mest intressanta nyheterna som Microsoft meddelade i går var att Windows 10 kommer att bli en gratis uppgradering för användare av Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1. Gratiserbjudandet kommer att gälla i ett från och med att Windows 10 är släppt, vilket förväntas ske någon gång i höst.

När du väl har uppgraderat kommer den pc eller enhet du installerat de på att få gratis uppdateringar under enhetens hela livstid.

Det finns fortfarande en massa obevarade frågor kring det här. Hur mycket kommer Windows 10 att kosta efter ett år har gått? Gäller gratiserbjudandet endast uppdateringar av Windows 10 eller även nästa version av Windows? Svar på dessa frågor hoppas vi Microsoft kommer att bli tydligare med framöver.

Cortana kommer till din pc

Windows 10 Cortana
Microsoft digitala assistent, Cortana, från Windows Phone 8.1 kommer att bakas in i Windows 10. Hon kommer att kunna nås via en ikon bredvid Startknappen. Genom att starta Cortana kan du fråga henne om olika saker eller be henne utföra sökningar på internet, antingen med hjälp av röstkommandon eller text.

Frågar du exempelvis "Kommer jag att behöva en regnrock i morgon" kommer hon att använda Bing för att ta reda på vädret. Du kan även be henne söka efter filer på exempelvis Onedrive. Det framgår dock inte när Cortana kommer att kunna tala svenska, vilket antagligen inte kommer att ske från början när Windows 10 släpps.

Webbläsaren Spartan

Windows 10 Spartan

Cortana kommer även att husera i den nya webbläsaren som för närvarande kallas för Spartan. Det är okänt vilket namn webbläsaren kommer att få när den är klar.

Till skillnad från Internet Explorer har Spartan ett minimalistiskt och rent utseende med mindre störande moment. Du kommer även att kunna spara länkar i en läslista som synkas över alla dina enheter, som mobiltelefoner och surfplattor. På så sätt kan du enkelt spara webbsidor som du vill läsa senare. Det kommer att fungera på samma sätt som tredjepartstjänster likt Pocket och Instapaper.

En annan funktion i Spartan är möjligheten att göra små notiser på en webbsida som du sedan kan dela med dig av till en annan användare (se bilden ovan).

Windows Holographic

Windows 10 Holographic

Windows Holographic var kanske den mest oväntade nyheten under Microsofts presentation. Windows Holographic erbjuder hologram med hjälp av en hjälm som är kopplad till din pc. Du kommer även att kunna skapa dina egna hologram med hjälp av ett program som heter Holostudio.

Det finns dock ingen information om vad hjälmen, Hololens, kommer att kosta eller när den kommer att släppas.

Se filmen: Det här är Microsoft Hololens

Surface Hub

Microsoft surface Hub

En annan produkt som var oväntad är Surface Hub som närmast kan beskrivas som en jättelik surfplatta på 84 tum med stöd för 4k-upplösning. Den är dock inte tänkt att användas i ditt sovrum utan vänder sig till företag som en ersättare till ett whiteboard.

Surface Hub kommer att vara fullspäckad med teknik som bland annat trådlöst nätverk, bluetooth, rörelsedetektorer, kamera, mikrofon. Även här är pris och tillgänglighet okänt.

Windows 10 för mobiltelefoner och surfplattor

Windows 10 för mobiler

Windows 10 har enligt Microsofts skrivits om från grunden och kommer att erbjuda en mer homogen upplevelse mellan olika typer av enheter. Det betyder att operativsystemet även kommer att släppas i versioner för mobiltelefoner och surfplattor.

Appar för Windows kommer därmed även att kunna köras på både mobiltelefoner och surfplattor, det kommer inte längre att särskiljas som är fallet i dag. Office kommer även att levereras gratis med alla mobila enheter som kör Windows 10.

En testversion av Windows 10 för mobila enheter kommer att släppas någon gång senare i år.

Appar blir universiella

Windows 10 universiella appar
Som nämnt ovan kommer alla appar att kunna köras på alla typer av enheter med Windows 10, från pc till mobiltelefoner och surfplattor. Apparna kommer att anpassas automatiskt beroende på vilken typ av enhet de körs på.

Bättre stöd för spel

Windows 10 DirectX 12

Efter åratal av försummelse har Microsoft nu börjat flörta med datorspelarna. Windows 10 kommer att kunna spela in videosekvenser från spel med 30 bilder per sekund (fps). Genom att hålla ned Windowstangenten och G kommer ett nytt videoverktyg att visas som låter dig spela in skärmbilder i samtliga spel.

Dessutom kommer Directx 12 att levereras med Windows 10 som ska erbjuda bättre grafikprestanda och samtidigt förbruka mindre energi. Enligt Microsoft kommer energiförbrukning att bli hälften jämfört med Directx 11.

Strömning från Xbox

Windows 10 Xbox

Windows 10 kommer att levereras med en Xbox-app som låter dig komma åt alla dina uppgifter och vänner på Xbox Live. Dessutom kommer det bli möjligt att strömma spel för Xbox One till en pc. Vissa spel kommer även att få stöd för nätverksspel mellan en pc och en Xbox One. Först ut bli spelet Fable Legends.

Anpassad miljö beroende på enhet

Windows 10 anpassat
Windows 10 kommer att erbjuda något som Microsoft kallar för "Continuum". Det betyder att operativsystemet kommer att växla gränssnitt beroende på om det körs på exempelvis en surfplatta eller en pc. Funktionen är framförallt praktisk på hybriddatorer som agerar både som en surfplatta och en laptop. En funktion som borde ha funnits redan i Windows 8.

Hur verkar Windows 10?
Det är inte längre tillåtet att rösta.