Det blev inget Windows 9 som många förväntat sig. I stället valde Microsoft att hoppa över ett versionsnummer och döpa uppföljaren till Windows 8 till Windows 10.

En anledning till det markanta klivet i versionsnummer kan vara att Microsoft vill ­signalera att företaget vill ­distansera sig självt från ­Windows 8, ett ­operativsystem som av många ansetts vara ett misslyckande i samma klass som Windows Vista.

På många plan är Windows 10 ett steg tillbaka och det känns som om det är så här Windows 8 borde ha blivit. Kanske det största problemet med Windows 8 var att Microsoft ville tvinga på oss ett nytt gränssnitt för mobila enheter som inte kändes speciellt logiskt på en pc.

Betaversion av Windows 10

I Windows 10 har Microsoft valt att separera det traditionella Skrivbordet från det nya moderna gränssnittet på ett mer logiskt sätt. Du är inte längre tvingad att använda det moderna gränssnittet utan kan precis som tidigare välja att endast arbeta från Skriv­bordet.

Trots alla förbättringar och nya funktioner i Windows 10 bör du inte ladda ned den ­nuvarande förhandsversionen (windows.microsoft.com/en-us/windows/preview) om du är beroende av att din pc fungerar till hundra procent. Sådana här betaversioner är alltid fulla med buggar och Windows 10 är inget undantag. Dessutom kan funktioner läggas till eller tas bort i den färdiga versionen.

Vill du trots det provköra Windows 10 bör du göra det på en dator du inte är beroende av i ditt dagliga arbete, alternativt installera det på en annan partition, extern hårddisk eller usb-minne.

Den testversion som finns i skrivande stund och som vi utgått från i den här skolan är en version för utvecklare. Microsoft har meddelat att det ska komma en andra, enklare ”testversion” under januari. Den ska vara mer anpassad för hemanvändare.

Missa inte! Lättare testversion av Windows 10 kan komma i januari

Den slutliga versionen av ­Windows 10 lär inte släppas förrän någon gång i mitten av 2015, men kör du Windows 7 eller Windows 8 finns det knep för att få de bästa funktionerna i ­Windows 10 redan i dag.


7 sätt att få Windows 10-finesser i ditt gamla operativsystem


Start-menyns återkomst

Ett av de enskilt största klagomålen kring Windows 8 är borttagandet av Start-menyn som senast sågs i Windows 7. Något som står ganska klart då en av de största nyheterna i Windows 10 är att just Start-menyn är tillbaka, och dessutom blir bättre jämfört med Windows 7.

Microsoft beslut att ta bort Start-menyn i Windows 8 har lett till en uppsjö av olika program som ger användarna den åter. Av dessa alternativ är det främst två program som fått bra kritik: Start8 och Classic Shell.

Vill du inte betala för att få tillbaka Start-menyn är Classic Shell att föredra då programmet är gratis, men du får möjlighet att donera en slant om du gillar det. Start8 kostar 38 kronor, men har i gengäld ett något snyggare gränssnitt och flera funk­tioner för att skräddarsy menyn. Du kan välja mellan en startmeny som ser ut som den i Windows 7 eller en mer modern ­version som påminner om den som finns i Windows 10.

www.classicshell.net
www.stardock.com/products/start8

windows 10 finesser
Önskad. Den omdiskuterade och efterlängtade Start-menyn är tillbaka i Windows 10. Jämfört med Windows 7 har den dessutom flera nya funktioner och du kan bland annat lägga till både program och appar. Vill du inte vänta till Windows 10 kan du emellertid prova något av de alternativ som finns för Windows 8.


Kör appar från Skrivbordsläget

En saknad funktion som många förväntade sig i Windows 8.1 var möjligheten att köra appar från det moderna gränssnittet i Skrivbordsläget. Det blev inte så, men i Windows 10 kommer det att fungera. ­Fördelen med att kunna köra appar i Skrivbordsläget är att du inte behöver växla mellan de båda miljöerna när du använder en viss app.

Det går dock redan i dag att köra appar från Skrivbordet med hjälp av det utmärkta verktyget Modernmix, som kommer från samma företag som ligger bakom Start8 (se ovan). Modernmix har även samma pris som Start8, 38 kronor.

www.stardock.com/products/modernmix

windows 10 finesser
Ingen skillnad på appar och program. I Windows 10 går det äntligen att köra appar som fönster i Skrivbordsläget. Du behöver inte längre växla mellan det mobilanpassade gränssnittet och Skrivbordet. Men med hjälp av det lilla programmet Modernmix kan du redan nu köra appar i fönster i Windows 8.


Så trollar du fram virtuella skrivbord

Konstigt nog har Windows alltid begränsat dig till ett skrivbord, trots att många av de konkurrerande operativsystemen erbjudit möjligheten att skapa så kallade virtuella skrivbord. Ett virtuellt skrivbord betyder att du kan växla till ett nytt skrivbord där endast vissa program och fönster visas. Du kan då växla mellan en arbetsmiljö för e-post och surf, till en annan där du kör exempelvis Photoshop. Genom att minska antalet fönster i varje virtuellt skrivbord blir det trivsammare och enklare att arbeta.

I Windows 10 har Microsoft äntligen infört virtuella skrivbord, men kör du version 7 eller 8 av Windows kan du ladda ned gratisprogrammet Dexpot
som är fullt med finesser och gör användandet av virtuella skrivbord mycket enkelt.

Vill du inte betala för möjligheten till ­virtuella skrivbord kan du prova Desktops 2.0 från Microsoft, vilket är en enkel ­lösning som fungerar med Windows XP och senare.

dexpot.de
surftips.se/desktops2

windows 10 finesser
Skrivbordsprodukt. Virtuella skrivbord är något vi Windows-användare saknat länge, och i Windows 10 har Microsoft äntligen lagt till möjligheten. Du kan emellertid få samma funktion i både Windows 7 och Windows 8 med hjälp Dexpot eller Microsofts eget lilla experimentprogram, Desktops 2.0.


Den digitala assistenten Cortana

Microsofts motsvarighet till Apples digitala assistent Siri heter Cortana och såg dagens ljus i Windows Phone 8.1. Med hjälp av röststyrning kan du ställa frågor till Cortana eller be ”henne” utföra olika uppgifter på din telefon.

När Windows 10 visades upp i slutet av september meddelade Microsoft att Cortana även kommer att flytta in i det kommande operativsystemet.

Lockas du emellertid av möjligheten att prata med någon när du sitter framför din dator kan du redan i dag testa Googles röstsökfunktion. Det fungerar endast i Chrome – och för att börja prata med Google klickar du på mikrofonen till höger om sökrutan.

www.google.com/chrome

windows 10 finesser
Snacka med Chrome. Den färdiga versionen av Windows 10 kommer att välsignas med den digitala assistenten Cortana. Vill du redan nu prova en liknande funktion, om än mer begränsad, kan du testa Googles röststyrda sökningar i webbläsaren Chrome.

Missa inte! Här är de 10 viktigaste nyheterna i Windows 10


Förbättrad kommandotolk

Kommandotolken är nog inte det mest använda programmet. Det är dock ett viktigt verktyg, och konstigt nog har Microsoft under årens lopp inte upp­daterat det med en så grundläggande funktion som möjligheten att klistra in text från klippbordet. Det betyder att om du vill kopiera en kodsnutt från exempelvis en webbsida måste du skriva in den för hand, vilket kan leda till misstag.

I Windows 10 får dock kommando­tolken lite kärlek från Microsoft och
du kommer att kunna klistra in text.

Använder du Windows 7 eller ­Windows 8 finns det dock flera alternativ, många av dem erbjuder dessutom fler funktioner än vad den nya kommandotolken i Windows 10 med största sannolikhet lär göra.

Bland de alternativ du kan testa finns Conemu och Console. Båda med fler funktioner än du trodde var möjligt för något så enkelt som en kommandotolk.

surftips.se/conemu
surftips.se/console

windows 10 finesser
Bättre prompter än originalet. Kommandotolken som är en kvarleva från den gamla Dos-tiden har inte sett så mycket nyheter under årens lopp. I Windows 10 ska den dock uppdateras med nya funktioner som säkert tilltalar flera användare. Det finns dock många program som fungerar med tidigare versioner av Windows, och som är långt bättre än originalet.


Task View - se alla fönster med ett klick

Apples OS X införde för länge sedan en funktion med namnet Exposé som låter användaren snabbt se alla programfönster uppradade på bildskärmen. Det gör det enkelt att snabbt hoppa till ett annat program och samtidigt se innehållet i det aktuella fönstret.

Microsoft har inte varit lika piggt på att införa en sådan funktion utan endast förlitat sig på programväxlaren, som du aktiverar genom att hålla ned Alt+Tabb. Det blir det nu ändring på! I Windows 10 införs den nya funktionen Task View. Det svenska namnet är än så länge okänt då Windows 10 endast finns i engelsk version.

Det finns dock ett litet verktyg med namnet Switcher som utvecklades av
en Microsoft-anställd som ett hobby­projekt för Windows Vista. Trots att Switcher har flera år på nacken och inte längre utvecklas fungerar det fort­farande utmärkt i både Windows 7 och Windows 8.

insentient.net

windows 10 finesser
Programkontroll. Task View kan närmast beskrivas som programväxlaren på steroider. I stället för att endast se ikoner av de program du vill växla mellan ser du nu programmens fönster och deras aktuella innehåll. Med hjälp av det lilla programmet Switcher kan du få samma effekt även i Windows 7 och Windows 8.


En samlad plats för systemnotiser

Windows har aldrig varit speciellt strömlinje­format vad gäller meddelanden från olika ­program eller egna systemmeddelanden. System­fältet ger visserligen oftast relevant information, men många program använder sina egna lösningar för att väcka användarens ­uppmärksamhet.

I Windows 10 ska det här problemet ­ äntligen lösas med ett gemensamt notiscenter som påminner om OS X. Det betyder att ­Windows och alla dess program använder en och samma plats för att visa meddelanden till användaren.

Mac-användare fick tillgång till något som heter Notiscenter från och med OS X Mountain Lion som släpptes 2012. Innan dess använde många ett populärt program som heter Growl. Det finns en inofficiell version av Growl, även för Windows, med namnet Growl for Windows. Det ersätter inte Systemfältet i Windows, men erbjuder notiser i flera populära program.

www.growlforwindows.com/gfw

windows 10 finesser
Programmen pratar. Notiser från Windows och andra program kommer att ­samlas på en och samma plats i Windows 10. Notification ­Center gör det enkelt att hålla kolla på saker och ting utan att behöva titta på olika platser.
Growl för Windows erbjuder visser­ligen inte allt på en och samma plats, men visar smarta meddelande­bubblor från en rad olika program.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 40 minuter.
Program: Windows 7/8.
Det här behöver du:

  • Windows 7/8.
  • Webbläsare.

Det här lär du dig:

  • Hur du med existerande program och tillägg redan i ditt nuvarande operativ­system kan få många av de funktioner som kommer inbyggda i Windows 10.