En bärbar dator har oftast inte särskilt kraftfulla högtalare eller stora ljudresurser, med undantag för datorer som är särskilt avsedda för att spela upp multimedia. Ska du spela upp musik till festen eller visa en film går det ofta inte att få ljudet riktigt hörbart ens på högsta volymen. Och det är ju inte alltid du har med dig eller det finns tillgång till extrahögtalare.

Men det finns andra möjligheter. Om ditt ljudkort har ”förbättringsmöjlighet” (se nedan) är det ganska enkelt att höja ljudet. Det fungerar med det mycket vanliga Realteks ljudkort och kanske med andra också, det är bara att prova.

Och går inte ljudkortstricket finns det möjlighet att använda specifika program för ända­målet. Var lite försiktig bara, har du klena högtalare klarar de kanske inte vad som helst. Dra inte på för mycket om du hör att det börjar låta illa.

dynamic boost loudness-utjämning
1. Kontrollpanelen. Om ditt ljudkort har den aktuella ­funktionen är det så enkelt som att gå till Kontrollpanelen. Öppna funktionen Ljud, markera dina högtalare och klicka på knappen Egenskaper.

dynamic boost loudness-utjämning
2. Loudness. Byt till fliken Förbättring och titta om du har valet Loudness-utjämning. Bocka för och lyssna. Du kan använda knappen Provlyssna, med eller utan bock, för att höra ­skillnaden.

dynamic boost loudness-utjämning
3. Hämta program. Om du tar oturen att inte ha den funktionen, gå till www.fxsound.com och ladda ned och installera ­gratisversionen av DFX. Under installationen, ta bort bocken som installerar ett extra program.

dynamic boost loudness-utjämning
4. Välj boost. Starta programmet och använd reglaget Dynamic boost för att förbättra volymen. För att komma längre än ungefär halvvägs måste du tyvärr köpa betalversionen, men en klart märkbar ljudhöjning blir det.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows.
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du gör för att höja ­ljudet utöver vad datorn normalt klarar av.