De flesta webbplatser du surfar till använder sig av någon form av spårning med hjälp av kakor och länkar till en tredje part. Det kan handla om exempelvis annonsnätverk eller analysverktyg.

Har en webbplats inte stöd för kryptering med ssl så finns det en teknisk möjlighet för en internetleverantör eller myndighet att avlyssna trafiken mellan din dator, webbplatsen du besöker och den tredje parten.

Nytt tillägg för Chrome kollar om du kan bli spårad

Nu finns ett nytt tillägg för Chrome med namnet Trackerssl som varnar dig när du besöker en webbplats som inte använder kryptering och som använder spårning via en tredje part.

Problemet ligger i att webbplatsen ännu inte konfigurerats för kryptering med ssl (secure sockets layer) och drabbar antagligen majoriteten av de webbplatser du besöker i dag.

Anledningen till att tillägget kan vara intressant är att dokument från visselblåsaren Edward Snowden visar att spionorganisationen NSA använder sig av kakor för att spåra användare på internet. Används inte kryptering är det enklare för NSA och liknande organisationer att komma åt de kakor som skickas via din dator och en webbplats.

Trackerssl är gratis och finns att ladda ned från Chrome web store.

IDG News