I år testar vi något färre säkerhets-­program än normalt. Anledningen är att kraven på medverkan har blivit hårdare än tidigare.

För att ett program ska få vara med i vårt test krävs det först och främst att det finns i en version på svenska. Det andra kravet, som är en nytt för i år, är att programmet ska skydda både datorer och mobila enheter, det vill säga även surfplattor och mobiltelefoner, med en och samma licens.

Deltagarna kokades därmed ned till sex stycken: F-Secure, Kaspersky, McAfee, Panda, Symantec och Trend Micro.

Innan du går vidare och läser testerna av de olika programmen vill vi bara påpeka att vi enbart har testat gränssnitt och funktioner för datorversionen av respektive program. Däremot listar vi funktioner och säkerhetsresultat för både dator- och mobilversionen.

Missa inte: 7 klassiska datorvirus vi minns

Säkerhetstesterna har utförts av det tidigare nämnda institutet AV-Test. Tyvärr kunde institutet inte uppvisa några test-resultat för Pandas mobilskydd, och därför gick det heller inte att bedöma den delen för den appen.

Hoten har ökat

Varje gång vi publicerar ett test av säkerhetsprogram tjatar vi om den ökade risken för hackerattacker och skadliga program, och att det är viktigt att installera ett gediget skydd mot framför allt yttre hot.

Historien upprepar sig även den här gången, och det finns verkligen fog för våra varningar. Nu är risken att drabbas större än någonsin.

Du som inte känner dig övertygad rekommenderas att läsa det tyska säkerhetsinstitutets AV-Tests sammanfattning av säkerhetshot för 2014.
Innan 2010 noterade AV-Test drygt 29 miljoner skadliga program, 2010 registrerades 17,6 miljoner, 2011 18,2 miljoner, 2012 34,3 miljoner och 2013 hela 83,2 miljoner.

Siffran för 2014 är än mer uppseendeväckande: 143,1 miljoner! Frågan är om den här utvecklingen kommer att fortsätta i år? Kommer vi att passera 200 miljoner, eller kan vi till och med vänta oss en ny fördubbling?
Siffrorna är svindlande.

Här är de nya IT-hoten 2015

Under 2015 kommer vi att få stifta bekantskap med en rad nya it-hot samtidigt som en del klassiker väntas öka i intensitet. Det framgår i de senaste framtidsrapporterna från de stora utvecklarna av säkerhetsprogram.

Kaspersky varnar framför allt för:

  • Attacker mot virtuella betalningssystem såsom nya Apple Pay.
  • Attacker mot nätverks-skrivare och andra uppkopplade enheter.
  • Skadliga program för OS X som sprids via torrentfiler och piratprogram.
  • Riktade attacker mot banker och bankomater.

Symantec varnar för angrepp mot sakernas internet, det vill säga enkla prylar som hushållsapparater, tv-apparater, kameror och annat som i allt högre grad kopplas upp mot internet. De är tacksamma mål eftersom säkerheten är låg i den typen av enheter.

Ransomware, skadlig kod som låser datorn eller mobilen och kräver dig på en lösensumma för att släppa greppet, är ingen nyhet, men Intel Security (äger McAfee) tror att den typen av skadliga program kommer att sikta in sig på ett nytt mål i år: Molntjänster. De nya varianterna av ransomware väntas infektera en enhet för att sedan försöka utnyttja inloggade användares molnåtkomst till exempelvis Dropbox eller Onedrive. Målet är att infektera data som säkerhetskopieras dit.

Intel Security varnar också för skadlig kod med förmågan att kringgå de ”sand-lådetekniker” som skyddar många webbläsare och program som exempelvis Adobe Reader mot attacker.


Kaspersky Total Security Multi-Device
Testvinnaren får 30 poäng av 30 möjliga

Kaspersky

”Din dator är skyddad” förkunnar programmet när det startas för första gången. Men ett klick på den förtroende-ingivande texten tar oss till meddelandecentret där det står att databaserna måste upp-dateras. Varför var de inte uppdaterade när vi laddade ned programmet? Plötsligt känns Kaspersky Total Security Multi-Device inte längre lika trovärdigt. Det är oklart om det här betyder något för säkerheten, men om inte annat är det en tydlig kommunikationsmiss mot användaren.

Inget onödigt lull-lull

Datakryptering, föräldrakontroll, sekretessrensning och säker radering av filer är bara ett axplock av vad programmet har att bjuda på. Funktionerna känns väl genomtänkta och motiverade, och det ingår inte något onödigt lull-lull.
Något som är lite konstigt är att lösenordshanteringen av någon anledning måste installeras separat. Under rubriken Visa ytterligare verktyg finns en praktisk översikt över trafik, datorbelastning och neutraliserade hot. Genom att klicka på en av dessa tre kategorier visas mer detaljerad information. Vi gillar verkligen den finessen!
Bäst i test
Du som prioriterar virusskyddet framför allt annat bör utan tvekan välja Kaspersky Total Security Multi-Device. Programmet får full poäng i alla fem av AV-Tests kategorier och briljerar verkligen. Historiskt sett har Kaspersky också oftast legat i framkant på den här punkten, så det är sannolikt ett tryggt val över tid. Visst kostar det ganska mycket, närmare bestämt 900 kronor för tre enheter under ett år, men vi anser att det är väl värt den slanten.

+ Klockrent antivirusskydd. Skydd för tre olika mobila plattformar.
- Tvetydig information i meddelandecentret.


F-Secure Safe
Bättre på datorn än i mobilen

F-secure

Bara två av de sex testade ­programmen har stöd för ­Windows Phone 8. F-Secure Safe är ett av dem.

I övrigt ingår också stöd för Android, IOS, allt från ­Windows XP till Windows 8 samt Mac OS X, och därmed har F-Secure täckt in alla plattformar man kan kräva. Stort plus för det!

Vi gillar också prissättningen. 645 kronor för tre enheter under ett års tid är inte fy skam för den här typen av program.

Mest ett antivirus

Men medaljen har en baksida. Du som väntar dig ett komplett säkerhetsprogram kommer tyvärr att bli lite besviken på F-Secure Safe.
Vi upplever det mer som ett enkelt antivirusprogram än något annat, och det har också avsevärt färre funktioner än konkurrenterna. På ett sätt kan det kännas befriande eftersom det gör programmet något enklare att använda, men vi saknar ändå användbara finesser såsom lösenordshantering och filkryptering som förekommer i flera andra program.

Av de fem program som har kompletta testresultat från AV-Test får F-Secure Safe den sämsta totalpoängen. Det är förstås inget vidare men ändå inte så illa som man kan tro. Programmet skrapar trots allt ihop totalt 27 av 30 möjliga poäng om man räknar ihop alla deltester, och det visar ändå att antivirusskyddet håller hög klass.

Datorskyddet får 6 av 6 poäng medan mobilskyddet får nöja sig med 5,5 av 6 poäng.

+ Prisvärt. Skydd för tre olika mobila plattformar.
- Påverka systemen mer än alla andra program. Få finesser.


McAfee All Access
Bra på mobilen – sämst på datorn

McAfee

Gränssnittet i McAfee All Access är välbekant. Det ser näst intill exakt likadant ut som i McAfee Internet Security 2013 som vi testade för två år sedan. Vi förstår varför Mc-Afee inte har gjort några större förändringar – det finns ingen anledning eftersom gräns-­snittet är så lätt att överskåda och att hantera. En enkel startsida listar de viktigaste funktionerna och genom att klicka på olika rutor kan du göra inställningar och få mer information om aktuella skydd.

Det enda som är lite klurigt med gränssnittet är att ett fåtal funktioner såsom trafikövervakning inte har någon egen knapp på startsidan.

De finns i stället i menyalternativet Navigering vilket inte känns helt logiskt.
Däremot vill vi dela ut ett litet plus för programmets informativa hotkarta där du kan se vilka områden i världen som är mest drabbade av virus just. Kanske inte så användbart alltid men mycket intressant.

Mobilskydd i toppklass

Tyvärr är datorskyddet i ­McAfee All Access sämst i ­testet. Mobilskyddet är däremot i toppklass. Totalt sett får programmet ändå 28 av 30 poäng i AV-Tests granskning och det är givetvis mycket bra.

Prissättningen förtjänar också en särskild kommentar. Prislappen visar 950 kronor för ett år.

Det är visserligen i den övre regionen men då ska man komma ihåg att det till skillnad mot övriga program gäller för ett obegränsat antal enheter.

+ Klockrent antivirusskydd. Skydd för tre olika mobila plattformar.
- Tvetydig information i meddelandecentret.


Panda Gold Protection
Dyr Panda sänker datorns prestanda

Panda Gold Protection

Panda Gold Protection är fullmatat med användbara funktioner som döljer sig under att antal rutor uppdelade på två olika sidor. Tyvärr är de så många att det är lite svårt att hålla reda på vilken som gör vad. Panda borde ha tänkt till ett varv extra och sorterat allt under färre kategorier, det hade underlättat. Som tur är går det att lägga till och ta bort rutor efter eget huvud och skapa ett eget gränssnitt med de verktyg just du använder.

Riktigt bra support

Supporten för Panda Gold Protection utmärker sig. Den har en egen funktionsruta i programmet, och förutom support via forum och e-post har Panda en desinfektionsgaranti, något som betyder att de ansluter mot din dator och tar bort alla hot om du inte lyckas på egen hand. Inte illa. Ingår gör också säkerhetskopiering till molnet, där du har 20 gigabyte utrymme.

Något som talar emot Panda är att det är dubbelt så dyrt som de billigaste programmen och alldeles för dyrt för ett konsumentprogram. Som vi ser det finns det heller inget som riktigt motiverar den prislappen.

Faktum är att även om du bara nöjer dig med ett skydd för en enhet i stället för standardiserade tre enheter så är Panda Gold Protection ändå dyrare än merparten av medtävlarna.

AV-Test har för övrigt inte testat Pandas mobilskydd, och därför har vi inte kunnat bedöma virusskyddet fullt ut. Totalpoängen för datorskyddet är dock lägre än snittet.

+ Erbjuder desinfektionsgaranti. Många finesser.
- Dyrt. Sänker datorns prestanda mer än alla andra program. Enbart stöd för Android när det gäller mobilt. Något krångligt gränssnitt.


Symantec Norton Security
Norton erbjuder pengarna tillbaka

Norton

Under de senaste åren har Symantec använt samma menysystem i sina säkerhetsprogram, så även i nya Norton Security. Kontinuitet är normalt sett bra, inte minst för att användaren snabbt känner igen sig i en ny version, men det hade varit önskvärt med en rejäl översyn av gränssnittet. Det är inte särskilt bra.

Startsidan ser snygg och prydlig ut men när du klickar på de olika alternativen så ­slussas du runt till ett antal olika menyvarianter. Det är förvirrande. Symantec har dessutom missat att översätta ett menyval från engelska.

Missa inte: Comodo Internet Security - brandvägg och antivirus

När det gäller utbudet av funktioner finns det däremot inget att klaga på.
Det mesta du kan tänkas behöva ingår, och det är också gott om detaljerade inställningar. På så sätt passar programmet bra för lite mer avancerade användare. Vill du inte peta i detaljerna är det bara att låta bli att fördjupa dig i menyerna. Datoroptimeringen är en uppskattad bonusfiness. Där kan du bland annat rensa Registret i Windows, hantera program som startas per automatik och skapa diagnostikrapporter.

Skapar förtroende

Symantec litar så mycket på sitt virusskydd att de erbjuder pengarna tillbaka om du får ett virus som inte går att ta bort med Norton Security. Det är kaxigt och förtroendeingivande. Datorskyddet och mobilskyddet får tillsammans 28 poäng av 30 möjliga i AV-Tests test. Det är riktigt bra, men två av konkurrenterna i testet är faktiskt ännu vassare.

+ Mycket prisvärt. Bra funktioner.
- Krångligt gränssnitt.


Trend Micro Maximum Security
Mycket säkert med Trend Micro

Trend Micro Maximum Security

Bortsett från några översättningsmissar känner vi oss ganska bekväma med upplägget i Trend Micro Maximum Security. Verktyget för att söka efter virus och dess tillhörande inställningar är centralt placerade i startfönstret, och fyra av de viktigaste övriga funktionerna ligger i en rad längst upp. Inga konstigheter. Det är också tydligt att Trend Micro har ansträngt sig för att dölja de mest komplicerade inställningarna för den som inte känner för att grotta ned sig på den fronten.

Trots att programmet vid en första anblick inte ger intryck av att innehålla särskilt många funktioner är det faktiskt mer fullmatat än merparten av de andra testdeltagarna, och det gäller också för mobilappen.

Missa inte: Här är fyra säkra alternativ till Dropbox

Säkerhetskopiering till ­molnet med möjlighet att lagra upp till 5 gigabyte är ett exempel på ett verktyg som i regel inte ingår som standard i den här typen av program.

Säkerheten är mycket hög i Trend Micro Maximum Security. Programmet får endast poängavdrag för systempåverkan och påverkan av datorns prestanda i AV-Tests rapport, och totalsumman landar på 29 av 30 poäng.
Bra val
Det utmärker sig också med sitt stöd för Kindle Fire OS, något som inget annat program har.

+ Mycket prisvärt. Mycket hög säkerhet.
- Inga direkta.


Bästa och sämsta säkerhetsprogrammen

Klicka på tabellen för att se i stort format

Tabell testresultat säkerhetsprogram

Så gjorde vi testet

Till testet tog vi in alla säkerhetspaket för konsumenter som släppts i en 2015-version och finns på svenska. Kraven var att det skulle ingå skydd för både datorer och mobila enheter, och att virusmotorn skulle vara testad av det tyska säkerhetsinstitutet AV-Test.

Programmen installerades i tur och ordning på en bärbar dator, en Acer Aspire V5 Touch med Windows 8.1 utrustad med en Core i5 3317U-processor på 1,7 gigahertz, 6 gigabyte minne, Intel HD Graphics 4000-grafik och en 750 gigabyte stor hårddisk med rotationshastigheten 5 400 varv per minut. Datorn återställdes till sin grundkonfiguration mellan varje test. Vi tittade på programmens funktionsutbud och användarvänlighet, dock enbart på datorversionen. Säkerhets-resultateten hämtades från AV-tests hemsida och de tester som utfördes i oktober respektive november 2014, både för dator (Windows) och mobila enheter (Android).