Operativsystemet, mejl­programmet och liknande i din dator skyddas av skräppostfilter, antivirusprogram och popup-blockare. Däremot finns det ännu inget (kommersiellt tillgängligt) skydd mot yttre skräp, smuts och damm som kan hålla dina teknik­prylar kladdfria år efter år.

Katthår och läskklibb

Smutsig teknik är ingen fröjd för ögat. Det vet alla som någonsin rökt i sitt datorrum, petat på sin pekskärm med otvättade händer eller tagit med mobilen till stranden. Det kan vilja sig så illa att smutsen och kletet gör teknikprylarna långsamma eller ineffektiva. Sådant är fallet när en tangent krånglar för att det fastnat läskklibb eller marmeladklet under, mobilen blir överhettad av för mycket damm och datorkylningen förhindras av katthår.

Uppgiften att hålla paddan, den bärbara datorn och mobilen rena ligger i dina händer allena. Och det behöver varken vara dyrt eller svårt. Med sådant du redan har i skåpen hemma samt några enkla knep kan du problemfritt uppnå skinande rent resultat!


1. Så håller du skärmarna rena


Skippa fönsterputsen!

Få är de som med handen på hjärtat aldrig har tagit sig an en dammig platt-tv eller datorskärm med en flaska glas- eller fönsterputs. Den vanligaste kombinationen är ­fönsterputsflaskan i ena handen och en bunt hushållspapper i den andra. Undvik detta! Skärmarna i vardags- eller datorrummet är känsliga. Starka kemikalier (som fönsterputs) rimmar illa med känslig elektronik. Sprejar du direkt mot skärmen är det dessutom lätt hänt att fläckar och fuktskador uppstår. Tv:n är ju knappast vattentät...
städa prylar
När näsorna rinner i familjen blir den stationära datorskärmen snabbt en småfläckig bakteriehärd. Datorskärmar är i allmänhet känsliga för hårt tryck och lcd-skärmar är det i synnerhet. Behandla dem därefter – varsamt!


Plocka fram dammvippan

Första steget vid rengöring bör alltid vara att koppla ur skärmen. Du slår två flugor i en smäll – du ser fläckar och smuts ordentligt och und­viker kortslutning. En traditionell dammvippa (köps på Ikea eller finns hemma) är ett effektivt vapen mot damm. Damma försiktigt, låt endast de mjuka stråna nudda skärmen du rengör.
städa prylarMikrofiberduk och destillerat vatten

Använd aldrig papper när du polerar dator- eller tv-skärmen. Vare sig det handlar om hushållspapper, toapapper eller näsdukar föreligger en risk för rispor. Dessutom luddar det. En mikrofiberduk är att föredra. Bär du glasögon? Då har du förmodligen en sådan i fodralet. Torr får den effektivt bort damm och fingeravtryck. Svårare fläckar gör du dig av med om du väter den något och kramar ur ordentligt.

Allra bäst fungerar destillerat vatten (avjoniserat vatten). Det köper du på exempelvis bensinmacken. Avjoniserat vatten innehåller inga salter. Fördelen jämfört med kranvatten är att du undviker avlaringar, vilka kan kvarlämnas på skärmen när det dunstar.
städa prylar


Vinäger får bort kladd

Blanda ihop en vitvins­vinägermix (hälften ­destillerat vatten, hälften vinäger) i köket. Den gör susen om du utsatt skärmen för något extremt (som kladdiga drinkar eller sött kaffe). Kom ihåg att aldrig väta eller spreja direkt på skärmen utan på duken. Se till att mikrofiberduken är maximalt urkramad. Efter­polera gärna med en torr duk.
städa prylar


Aceton – mobilskärmens fiende

Mobilens pekskärm är tåligare än både tv:ns och datorns. Av den anledningen kan du ta i mer när du rengör den med en mikrofiberduk. Du bör ändå vara uppmärksam på tillverkarens anvisningar. De flesta mobiler i dag har pekskärmar med speciell ytbehandling. Dessa oljeavstötande yttre skikt finns till för att exempelvis avvisa ­fingeravtryck. Använder du någon typ av alkoholbaserad rengöring (många skärmrenöringsmedel innehåller alkohol) på en sådan skärm förstör du ytan.
städa prylar
Försök inte rengöra mobilen med aceton eller nagellacksborttagning. Undvik att handsprita skärmen, även om det är frestande när någon nyst på din mobil. Har du ett plastskydd över skärmen tål den tuffare tag med duken. Då kan du väta den eller bruka samma vinägermix som till tv-skärmen (se tidigare tips). Håll dock rengöringen så torr som möjligt, vrid ur duken innan du sätter igång. Stäng helst av mobilen innan du börjar.


Kaffefilter som duk

Har du ingen mikrofiberduk hemma? Motstå frestelsen att bruka ärmen på din bomullströja eller papper för skärm­polering. I stället kan du ta en titt i skafferiet. Ett rent kaffe­filter är nämligen utmärkt till ren­göring av dator- eller tv-skärmen. Dessa luddfria underverk är populära nöd­lösningar för rengöring av diverse skärmar. De är billiga, lättillgängliga och resultatet blir repfritt!

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • Vinäger, ris, kaffefilter, radergummi och tandkräm är några saker som kan komma till användning. (Se respektive tips för fler detaljer.)

Det här lär du dig:

  • Rengöra dina prylar.