3. Så rengör du hörlurarna


Vaxfria lurar

Är du en av dem som tränar med din smartphone? Då har du förmodligen svettats ordentligt i dina lurar. Därtill samlas damm, smuts och öronvax på delen du stoppar in i öronen. Händer det att du delar hörlurar med någon annan är det förmodligen dags att rengöra dem grundligt.
städa prylar
Du börjar rengöringen med att koppla loss lurarna. Ta sedan isär alla lösa och avtagbara gummidelar. Doppa en trasa i tvålvatten eller diskmedel och rengör gummidelarna. De icke avtagbara delarna är oftast vattenkänsliga. Där borstar du i stället med en torr tandborste, petar ut skräp med en tandsticka och avslutar med att polera med en ­bomullstops.

Väteperoxid (max 3 %) på bomullstops är ett populärt och effektivt sätt att bli kvitt öronvax på tygnät i hörlurar. Det är dock viktigt att se till att inte en droppe finner sin väg in förbi nätet du rengör då hörlurarna då riskerar att ödeläggas.


4. Dammfria högtalare 


Rulla bort högtalardammet

Högtalare i vardagsrummet blir lätt dammagneter. Vissa typer av högtalare är tåliga nog att utstå en försiktig dammsugning, gärna med ett borstmunstycke. Det mest skonsamma alternativet är dock att plocka fram en klädvårdsrulle (som vanligtvis avlägsnar hårstrån, ludd med mera från ullkappor och liknande). Denna drar till sig damm i motsats till en duk eller trasa som kan trycka in dammet i högtalaren.
städa prylar

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • Vinäger, ris, kaffefilter, radergummi och tandkräm är några saker som kan komma till användning. (Se respektive tips för fler detaljer.)

Det här lär du dig:

  • Rengöra dina prylar.