8. Städgrejer för prylnördar

Husmorstips (se ovan) i alla ära men det finns tillfällen då din teknik mår bäst av proffslösningar. Lyckligtvis finns det ett brett utbud av städ- och underhållsprylar särskilt framtagna för prylnördar.

Mikrofiberdukar är prylnördens bästa vän. Att klä en skärmsprayflaska i materialet är ett genialiskt drag som innebär att du slipper hålla reda på två olika prylar. Mikrofiberkuber utlovar rena och ­blänkande skärmar. Mikro­fiberkuberna finns i varierande storlekar, färger och priser. Läs mer på exempelvis getclean.am.

Cyber Clean (www.coolstuff.se/Cyber_Clean). Har du petat med en tandsticka mellan tangenterna och helt enkelt inte fått ut all smuts? Cyber Clean är ett populärt undermedel som då är värt att prova. Det antibaktriella slimet trycks ned på svåråtkomliga platser. I sin egenskap av slime kommer det åt överallt. Slimet drar åt sig smuts, lämnar en fräsch limedoft efter sig och skiftar färg då det är förbrukat.
städa prylar

Är du ”slit och släng”-typen? Vill du slippa tänka på vart du lagt ifrån dig mikro­fiberduken kan engångsdukar passa dig. Logik Screen Wipes är antistatiska engångsdukar särskilt anpassade för datorskärmar. Du hittar dem hos exempelvis Elgiganten.

Komprimerad luft på burk (exempelvis Dust off CRC hos www.clasohlson.se) kan användas vid precisionsrengöring av många sorters elektronik. Den brukas för att blåsa loss/ut sådant som du inte får ut på annat sätt. Det är ett skonsamt rengöringssätt där du inte vill blöta ned. Mellan ­tangenterna på tangentbordet, i ventiler och ladduttag är några användningsområden. Glöm inte att blåsa på gott avstånd och undvik att skaka burken innan användning.

Prevention förbättrar din nya smarta telefons chanser att klara sig helskinnad i den tuffa vardagen. Skydda skärmen mot repor, stänk, smuts och till och med insyn med ett klistermärke som tar smällen. Skärmskydd finns i de flesta välsorterade elektronikaffärer.
städa prylar
Har du en dyr och fin bärbar dator? Vill du att den ska leva länge? Ett bra tips är att låta bli att använda datorns tangentbord och skärm så länge som den används hemma. I stället för att kleta ned den bärbara datorns inbyggda tangentbord sliter du på ett extern dito. Tangentbord och möss är slit- och slängvaror, som köps överallt för någon hundring. Du får inte bara en dator som lever längre utan också mycket högre komfort med en stor skärm och ett fullstort tangentbord.

Portabel elektronik – allt från armbandsur till mobiler och plattor – blir inte bara kletig och smutsig utan också repig. Plasten på utsidan av mobilens eller plattans skärm är allt annat än reptålig, vilket du lätt upptäcker efter en dag på stranden. De flesta smårepor går emellertid lätt att trolla bort med speciell display­polish. Clas Ohlson har Displaypolish för några tior.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • Vinäger, ris, kaffefilter, radergummi och tandkräm är några saker som kan komma till användning. (Se respektive tips för fler detaljer.)

Det här lär du dig:

  • Rengöra dina prylar.