När det lanseras nya prylar får köpsugna svenskar ofta ett irriterande besked. Produkten säljs till en början bara i USA, och vi svenskar får vänta på den nordiska lanseringen.

Förklaringen är som regel att det tar tid att skapa svenska handböcker och språkversioner, och att tillverkarna vill vara säkra på att allt är klart med marknadsföring, distribution och support. För populära produkter prioriterar de dessutom den amerikanska marknaden – så resten av världen får vänta.

Ibland räcker det inte att vänta. Många butiker i exempelvis USA säger konstant nej till kunder i andra delar av världen. De tycker helt enkelt det är för krångligt att leverera till utlandet.

Lösningen kan vara att använda Shop USA, My US eller något annat företag som hjälper nordiska kunder att nätshoppa i butiker som egentligen bara levererar till USA.

När du blir kund hos något av bolagen får du en amerikansk postadress hos de här företagen. Det är den här adressen du använder när du gör en beställning.

Shop USA
Shop USA är ett företag som har specialiserat sig på att ge nordiska kunder en brevlåda i USA.

Du handlar med andra ord precis som vanligt hos exempelvis Wallmart och Amazon, och du fyller i den adress du fått av exempelvis Shop USA. Nätbutiken uppfattar dig med andra ord som en vanlig amerikansk kund, och i många fall betyder det att du får gratis frakt.

Betalning till butiken sker med ditt ­vanliga svenska betalkort eller via betaltjänster som Paypal.

Tar en vecka

När nätbutiken har levererat paketet till din virtuella adress skickar den amerikanska mellanhanden det vidare till din vanliga svenska adress. Hur det här går till varierar. Många gör inget annat än att skicka vidare paketet, och då får du betala tull, skatt och avgifter, precis som för andra försändelser. Det här kan bli ganska dyrt. Köper du exempelvis teknikprylar för 1 700 kronor kan tull, skatt och avgifter sluta på över 500 kronor.

Andra företag tar däremot även hand om hanteringen av svensk moms och skatt, och först när det är klart skickas paketet till dig. Som regel tar hanteringen runt en vecka. När du får paketet behöver du alltså inte betala något mer, utan mellanhanden tar hand om att betala alla skatter och avgifter.

Att på det här ­sättet hantera svensk tull är fullt lagligt. Vem som förtullar ett paket spelar ingen roll och det är inget konstigt att ett företag sköter det här åt dig.

Enklare inom Europa

Tycker du att det är för dyrt och krångligt att shoppa i USA finns det förstås ett enklare sätt. Du kan välja en butik inom EU. Att näthandla i andra EU-länder är lika tryggt som att göra det i Sverige.

Det finns inga tullar inom EU och säljaren har skyldighet att kolla upp var momsen ska betalas. Du behöver med andra ord bara betala det pris som står på sajten. Det enda undantaget är varor som tobak och alkohol, där det kan tillkomma punktskatter.

Numera har alla EU-länder samma minimiregler när det gäller konsumenträtt. Oavsett var du handlar har du minst två års reklamationsrätt om någonting skulle vara fel och 14 dagars ångerrätt för näthandel.

EU-länderna har också ett samarbete när det gäller att lösa tvister. Det finns informationskontor i alla ­länder, och i Sverige heter det Konsument Europa. Om du har problem när du har handlat från ett annat EU-land kan du alltså kontakta dem.

Konsument Europa
Konsument Europa ser till att nätshoppingen blir lika trygg oavsett var i EU du väljer att handla.

De tar sedan, om det är möjligt, hjälp av sina utländska kollegor för att lösa problemet genom medling. Men så långt behöver man sällan gå. Det blir sällan några problem när man nät­handlar från seriösa bolag
i andra EU-länder, men det är ändå viktigt att kolla upp företaget innan man handlar. Att göra en internetsökning på en butiksnamn brukar kunna vara ett bra sätt att få koll på vad som skrivs om den.

Vpn öppnar Netflix

Det är inte bara när det gäller varor som du kan ha nytta av att fejka en amerikansk identititet utan även när det gäller tjänster. Många musik-, film- och tv-tjänster är blockerade om du är i fel land. Netflix har exempelvis ett större utbud filmer och tv-serier i USA – och musiktjänsten Pandora är inte ens är tillgänglig i Sverige.

Förklaringen ligger i de så kallade ip-adresserna. När du kopplar upp dig får du ett slags ”personnummer” som visar var du befinner dig. Netflix kan med andra ord se att du är i Sverige, och på så sätt begränsa ut­budet. Upphovsrättsregler gör nämligen att vissa program bara får visas på vissa marknader.

Det går att komma runt den här spärren med en så kallad vpn-tjänst. Vad den gör är att ändra din ip-adress så att det ser ut som om du är i ett annat land. Du kan alltså ”bli amerikan”, och på så sätt komma åt exempelvis hela Netflix utbud.

Läs mer om hur du går till väga och vilka tjänster som finns i den här artikeln.My USA

6 sajter som fixar en amerikansk adress