Vill du klippa ihop film­snuttar­na från julresan till en proffsig semesterfilm att visa upp för familj och vänner? ­Siktar du på att bli Youtubes nya stjärna och vill lära dig redigera dina uppladdningar? Fyller kompisen jämnt och du vill överraska med ett rörande verk med era samlade minnen?

Movie Maker för Windows är det perfekta videoredigeringsprogrammet för ovana filmare som vill piffa upp sina videoklipp. Vi lär dig grunderna!
Vill du hellre redigera dina filmer på mobilen eller surfplattan hittar du bra tips på appar och program längre fram i artikeln.


1. Ladda ned Windows Movie Maker

1. Gå in på surftips.se/moviemaker och klicka på Ladda ner för att börja installationen.

Installera alla eller enskilt program

2. Om du vill installera samtliga ­program som ingår i Windows Essentials 2012 klickar du på Installera hela Windows Essentials. Om du inte vill installera allt, klickar du på Välj de program du vill installera och bocka av alla andra program. förutom Fotogalleriet och Movie Maker.

3. Vänta tills programmet har installerats. Nu är Movie Maker klart att börja använda!


2. Importera filer

1. Du måste importera bild-, ljud och videofilmer till Movie Maker för att kunna använda dem. Tänk på att filerna inte lagras i programmet utan det skapas bara en referens där till den ursprungliga källfilen. Programmet kan hantera de flesta vanliga filformaten för video.

2. När du importerar en fil hamnar den i en ny klippsamlingsmapp. Vill du importera en fil till en befintlig mapp går du till fönstret Klippsamlingar och väljer var du vill spara filen.

3. Välj Importera medieobjekt i Arkiv-menyn och klicka på Importera.

4. I Movie Maker kan du även spela in videon direkt i programmet via din webbkamera. Välj Webbkameravideo under Start-fliken och klicka på Spela in.


3. Börja nytt projekt

Börja nytt projekt

1. Klicka i menyn upp till vänster eller högerklicka på arbetsytan och välj Lägg till videofiler och foton och markera de bilder du vill använda.

2. Klicka på Klar när du har markerat den eller de klipp och bilder du vill använda. De kommer nu att hamna i samma ordning som du markerade dem.

3. För att byta ordning på bilder och klipp, markera klippet och dra det helt enkelt till ett annat ställe i filmrullen. Du kan bara flytta klippet till ett ställe mellan två olika klipp.

4. Glöm inte att spara projektet med regelbundna mellanrum! Använd kortkommandot Ctrl + S eller klicka på Arkiv och Spara projekt.


4. Klipp till dina videor

1. Att ”trimma” ett klipp innebär att klippa i det och på olika sätt förändra längden på videoklippet. För att lättast dela klippet i två delar, pausa där du vill dela upp klippet och välj Video­verktyg, Dela.

2. Om du bara vill att klippet ska sluta utan att behålla den sista delen klickar du på Ange slutpunkt. Vill du endast behålla den senare delen av klippet och skrota den första, klickar du på Ange startpunkt i stället.

Trimma klipp

3. Känner du dig inte nöjd? Klicka på Trimnings­verktyg under Videoverktyg. Här bestämmer du var i klippet du vill börja under Startpunkt (skriv 0,00 s för den ursprungliga startpunkten) och var det ska sluta under Slutpunkt. Minns du inte hur långt klippet var när du började klippa? Oroa dig inte, skriv ett högre antal sekunder än klippets originallängd, så justerar Movie Maker klippet så att det blir lika långt som innan du började trimma.

Så slipper du skakande bild

Under Videoverktyg väljer du hur länge klippet ska vara, när det ska starta, och så vidare. Du kan även lägga till en stabilseringseffekt,­ Anti­skak, som gör bilden ­stadigare genom att beskära den. Det kan dock försämra kvaliteten.

Med Videoverktyg ställer du även in volymen. Ingår musik passar det oftast att sänka eller ta bort ljudet helt.


Kul effekter och animeringar

Under Visuella effekter i menyn högst upp kan du använda ett tema på en bild eller ett videoklipp samt ändra ljusstyrkan. Klicka på Använd för alla för att applicera vald effekt på samtliga klipp och bilder i filmen.

Animeringar

Med Animeringar kan du ställa in övergångar och panoreringar i filmklipp och foton. Klicka på Använd för alla för att applicera valda alternativ på samtliga klipp.

Övergångar har en rad alternativ för att växla från ett klipp till ett annat.

Panoreringar innehåller flera valmöjligheter där du kan bestämma om du vill zooma in eller vrida bilden under klippets gång. Det finns även Automatisk panorering som fungerar som har en antiskak-liknande funktion. Precis som Antiskak beskär panorering bilden vilket kan leda till sämre bildkvalitet.


5 Piffa med musik

1. För att infoga musik i klippet behövs först av allt en mp3- eller vaw-fil med låten i fråga. När du har det kan du antingen dra filen från mappen eller Skrivbordet den ligger på över filmremsan och släppa eller klicka Lägg till musikfil och Lägg till musikfil… under Start i menyfältet.

Musikverktyg

2. Under Musikverktyg kan du, precis som med filmklippen, välja Dela, Ange startpunkt och Ange slutpunkt. Det här innebär också exakt samma saker som med videoklippen. Om du inte beskär ljudets längd kommer det att sluta automatiskt när klippen tar slut och ut­­ökas när du utökar bildmaterialet.

3. Du kan även ställa in volym, om musiken ska ”tona in” (gradvis öka i volym i början) eller ”tona ut” (gradvis minska i slutet) och den allmänna volymen på musiken. Om du vill framhäva musiken lite extra mycket under ett klipp får du helt enkelt klippa ut den biten av musiken med hjälp av Dela och sedan justera volymen för den specifika snutten. För att samtidigt tona ned musiken från videoklippet gäller detsamma: Dela video­klippet på samma ställe där musikspåret är delat och sänk klippets volym under Videoverktyg.


6. Proffsig presentation med text

1. Beroende på vilken typ av text du vill ha i klippet, välj antingen Titel, Text eller Eftertexter under Start-­fliken.

2. Under Textverktyg kan du redigera och lägga på effekter på texten. Ändra textens färg under fliken Teckensnitt och bakgrundsfärg under Justera. Under Effekter kan du lägga på animeringar på texten. Välj Redigera text i Justera-rutan för att ändra vad som ska stå eller ändra placering av texten genom att dra i textrutan.

Titeltext

3. Alternativet Titel ger automatiskt en vit text med projektets namn mot svart bakgrund. Det här alternativet passar bra om du vill inkludera en text som inte läggs direkt på ett klipp utan med en bakgrundsfärg.

4. Text läggs direkt ovanpå ett klipp, vilket betyder att du inte kan anpassa bakgrundsfärgen. Det här alternativet passar bra för undertexter eller kommentarer till aktuellt klipp.

5. Eftertexter läggs precis som Titel på en svart bakgrund i stället för direkt på ett klipp. Av någon anledning finns det alternativ för vilken roll som krediteras i eftertexterna under alternativet Eftertexter i Start-fliken, men det går precis lika bra att skriva dit det själv.


7. Visa vad du gjort

1. I Movie Maker kan du välja att exportera din skapelse direkt till Facebook, Youtube, Messenger, Icloud, Vimeo och Flickr. Alternativet är att exportera ditt projekt till en fil som sedan kan laddas upp på valfri hemsida.

Spara film för dator

2. För att spara projektet till en fil som du kan göra vad du vill med, klicka på Arkiv, Spara film, För dator. Välj vad du vill att filen ska heta och välj MPEG-4/H.264-videofil för att exportera filmen som en mp4-fil. Den filtypen kan laddas upp på de flesta webbplatser och spelas upp på de flesta datorer.

3. Välj var filen ska sparas och tryck på spara. När Movie Maker har exporterat klart filmen är filen färdig att visa upp och använda på valfritt sätt!

Missa inte: Här hittar du vår renodlade guide till Windows Movie Maker


Fixa videoredigeringen i mobilen

Animoto Video Maker
Pris: 38 kronor
Iphone och Android

Animoto Video Maker är ett bra verktyg om du med några snabba klick vill få proffskänsla i dina mobilvideor, och dela dem på till exempel Instagram och Facebook.
Animoto välj stil
1. Börja med att välja vilka bilder och videor som ska vara med i filmen genom att klicka på bocksymbolerna i hörnen.

2. Välj vilket tema du ska ha på din film.

3. För att välja musik till filmen, klicka på list­symbolen i nedre högra hörnet. Du kan antingen välja mellan Animotos eget arkiv, eller någon av låtarna på din mobil genom att klicka på Add music from your device högst upp.

4. I nästa steg kan du lägga till en intro- och outro-text, om det som syns sist i din film är ett foto. Dra ned Outro-rutan för att visa alla klipp och foton som är med i filmen. Genom att trycka på ett enskilt klipp eller foto kan du bestämma hur långt klippet ska vara, om ljudet ska vara kvar och rotera bilden. Lägg in en textruta genom att klicka på T och +. Du kan även byta ordning på klippen genom att klicka på ett klipp, hålla kvar och dra klippet till ett annat ställe i filmen.

5. Preview ger dig en förhandsvisning av filmen. Här kan du även dela klippet på Facebook. Save Video sparar den på din mobil. Tänk på att videon kommer att avslutas med appens logga ­ om du inte har betal­versionen av appen.


Kombinera och skapa din egen berättelse på plattan

Shadow Puppet
Pris: Gratis
Ipad

Shadow Puppet är en perfekt app för filmer, bildspel och kombinationer av foton och ­filmer på din surfplatta! Många reglage gör att du kan skapa en riktigt personlig film och slutprodukten blir nästan alltid snygg.

1. Klicka på Create New och välj vilka foton och klipp du vill ha med i filmen från din surfplatta. Tryck på ett foto för att automatiskt lägga till det, och tryck på ett klipp och sedan Add i det övre högra hörnet för att inkludera det. Öppna ­Reorder-fliken och dra omkring ikonerna för att byta ordning på materialet. Klicka på Next när du känner dig nöjd.

2. Nu kan du bläddra mellan de olika klippen och fotona för att redigera dem. Klicka på förstoringsglaset för att välja om bilden eller klippet ska beskäras kvadratiskt för att fylla hela skärmen eller inte. Du kan även ”nypa” eller dubbelklicka någonstans i bilden för att zooma in på just det stället.

3. Högst upp i det övre högra hörnet finns en reglagesymbol. Välj Add ­images för att lägga till ytterligare bilder och filmer från din enhet till filmen. Välj Reorder images för att byta ordning på klippen och fotona i filmen. Delete page raderar den aktuella filmen eller fotot du redigerar. Klicka på Save draft för att spara projektet eller Delete puppet för att radera det.

4. Klicka på T i det övre högra hörnet för att lägga till en text. Klicka på det översta reglaget för att ställa in effekter på texten. Det undre reglaget ställer in vilket typsnitt du vill ha på texten. Underst kan du ställa in ­placering, färg och storlek på texten.

5. Klicka på noten under T för att lägga till musik. Välj Itunes Library om du vill använda en låt från surfplattan eller Background Music för att välja en från appens eget arkiv.

Shadow Puppet spela in

6. När du känner dig klar med alla inställningar klickar du på Play-knappen i underkanten. Då kan du bland annat spela in din röst genom att klicka på ­mikrofonsymbolen, rita genom att klicka på trollspöet och välja när du vill byta bild genom att trycka på vänster eller höger pil. Klicka på ­Recording för att pausa inspelningen och återuppta den igen genom att klicka på Paused. Om du tabbar dig klickar du på Undo nere till vänster.

7. Klicka på Save för att spara filmen. Här kan du bland annat förhandsgranska filmen, byta namn på den (då klickar du bara på pennan ­bredvid filmens namn) och dela filmen på sociala nätverk. När du klickar på Done sparas filmen på din surfplatta.


Kul sätt att dokumentera ditt liv – så här gör du

Vill du kunna dokumentera ditt liv ur flera vinklar eller kanske leva ut din inre dröm som filmskapare? Med Vyclone kan du filma med flera enheter samtidigt och kombinera klippen i samma app!

Vyclone
Pris: Gratis
Iphone, Windows Phone och Android

1. Efter en kort introduktion kan du skapa ett Vyclone-konto genom att klicka på Register längst ned på skärmen. Ange mejladress, lösenord och välj användarnamn. När du är klar med detta är det bara att börja filma eller bläddra bland andra användares videor.

Vyclone hem

2. Du slussas omedelbart till Vyclones feed där olika användares videor visas i den ordning de lagts upp. Genom att klicka på symbolen i det övre högra hörnet kan du följa de av dina vänner som använder appen.

3. Börja filma genom att klicka på den röda knappen längst ned på skärmen. Filma samtidigt med en annan enhet som också är inloggad på appen, antingen inloggad på samma användare eller på en annan. Du kan välja att börja och sluta filma med varje separat enhet när som helst under högst tre minuter.

4. Nästa steg är att välja vilka användares filmer du vill använda. Här kommer appen använda din position för att ta reda på vilka som filmat samma skede som du.

5. Klicka på Next och välj om du vill lägga till taggar, kommentarer och filter till filmen. Här kan du även välja om du vill publicera videon för alla andra användare på Vyclone att ta del av eller göra den privat. Klicka på Done i övre högra hörnet för att skapa videon. När videon är färdigbearbetad kan du klicka på den för att se den, antingen under Home eller på din egen användarsida.

6. Känner du dig inte nöjd med hur de olika vinklarna visas i videon? Klicka på Remix i övre högra hörnet för att välja när och hur länge de olika enheternas filmer ska vara genom att dra i markörerna på tidslinjen. I kvadraten i mitten av skärmen kan du se vilka filmer som finns tillgängliga för dig att använda.