Surfplattor med Windows har aldrig riktigt lyckats imponera. De har antingen varit på tok för bulkiga och haft för dålig batteritid eller varit utrustade med så svaga processorer att de knappt har kunnat driva sitt egna operativsystem.

Nu verkar det äntligen vara så att tekniken har hunnit ikapp Microsofts ambitioner. Bättre optimering av Windows och nya Intel-processorer gör skillnaden mellan pc- och surfplatte-teknik försvinnande liten. Det gäller både den senaste generationen Atom-plattor för tunna, lätta och superbilliga pc-plattor, och Core M som minimerar ström- och kylningsbehov i snäppet mer kraftfulla datorer.

Vi har hittills sett Core M-processorer i mer traditionella pc-bärbara, samt i en surfplattehybrid som även den var tjock och tung som en mindre bärbar. Men Intel har lovat oss att Core M ska passa bra i tablet-världen, och med Dells nya platta ser det ut som om de hade rätt.

dell venue 11 pro 7140
Hdmi, usb 2 och en fullstor usb 3-kontakt. Det är inte ofta man ser allt det i en surfplatta. Kanske är det dags att vänja sig med det. Om fler pc-plattor i år är så bra som den här kan de bli populära.

Visst, Dell Venue 11 Pro är inte tunn och lätt som en Ipad Air eller en Galaxy Tab S. Snarare ska med nog jämföras med en Galaxy Tab Pro 12.1, och då är Venue 11 Pro faktiskt aningen lättare. Den är inte designad för att visas upp utan för att användas, med ett chassi i stryktålig plastkomposit och ett greppvänligt matt bakstycke, allt i dova gråsvarta toner.


Gott om kontakter

Kanten runtom är rätt tjock och plan, vilket gör att det finns plats för gott om kontakter.Du får både hdmi-anslutning, liten usb som också används för laddning, och en riktigt, normalstor usb 3-anslutning. På andra sidan hittar vi sd-kortplats bakom en lucka. Det finns även en version av Venue 11 Pro med inbyggt lte-modem, på den sitter där också en sim-kortläsare.

Nedre långsidan är reserverad för fästen och kontakter för dockning. Även om Venue 11 Pro framför allt är en surfplatta så har den ju kapacitet som en riktig liten pc. För att utnyttja det väl behöver du lite mer än bara en pekskärm. Dell har tre varianter av dockning till plattan, ett skrivbordsställ som fungerar som laddare och utökar anslutningarna med flera extra usb, hdmi, displayport och nätverksport, eller en tangentbordsdocka som snäpps fast och förvandlar plattan till en lätt liten notebook.

dell venue 11 pro 7140
Venue 11 Pro är inte så märkvärdig men desto bekvämare att hantera. På baksidan hittar du en kamera på 8 megapixel som tar dugliga bilder, men som hade mått bra av en led-blixt.

Det ska också finnas ett ännu tunnare och lättare bärfodral, även det med inbyggt tangentbord, men det säljs inte på Dells svenska webbshop så vi antar att variant med nordiska tecken inte har kommit ännu. De här tillbehören kostar mellan ungefär 1 500 och 2 000 kronor styck.

Överraskande snabb

Vi blir faktiskt lite förvånade över hur snabb Dell Venue 11 Pro är. Den har samma processor som de tidigare Core M-datorer som vi testat, och varken mer eller (såvitt vi kan se i alla fall) snabbare minne än de andras, men upplevs som mycket snabbare, och presterar också med god marginal bättre i våra prestandatester.

Vad skillnaden är för oss är ett mysterium, kanske är det bara en fråga om färre bakgrundsprogram. Att kalla den ”snabb” är givetvis en överdrift, den duger för surf, media och Office, och du kan till och med utföra enklare bildredsigering på den om du har tålamod. Men mer ambitioner än så och du lär behöva en ”riktigt” Core i5 eller i7-processor.

dell venue 11 pro 7140
Med rätt tillbehör blir plattan antingen en fullfjädrad liten notebook eller en helt okej skrivbords-pc.

Batteritiden är även den mycket bra, upp emot 13 timmar när vi kör enbart ordbehandling, svag skärmljusstyrka och inte wifi. Förutom den första Core M-datorn vi testade från Lenovo så har alla andra klarat sig utan aktiv kylning, vilket tillsammans med ssd-lagring gör att de helt saknat rörliga delas och inte väsnas alls.

Kvalitet utan maxupplösning

Skärmen är i full hd, 1 920 x 1 080 bildpunkter, och därmed inte lika punkttät som till exempel en Ipad eller de bästa Android-plattorna. Det är en smart kompromiss. Windows i skrivbordsläge är ännu inte riktigt smidigt att anpassa för riktigt hög punkttäthet.

Att skala gränssnittet manuellt är omständligt och alla program hänger inte med. Så på en skärm på tio tum, eller som denna strax under elva, är det ingen smart idé att gå upp högre i upplösning. Hoppas att Windows 10 kan råda bot på det, men än så länge är det här bästa valet för den här skärmstorleken och ”vanliga” Windows.

Det är givetvis en ips-panel, och färger, ljusstyrka och betraktningsvinkel gör ingen besviken. Pekkontrollen är även den riktigt bra. Vi upplever ingen fördröjning i responsen eller problem med precisionen. Däremot kanske du vill stänga av automatisk skärmrotation. Plattan verkar något överkänslig för signaler från det inbyggda gyrot.

Även högtalarna imponerar. Det sitter ett par små springor på vardera kortsida med element bakom, och ljudet de producerar är både detaljrikt och med bra volym med tanke på storleken. Ett par bra hörlurar eller kanske en bluetooth-högtalare är ju för det mesta att föredra, men du kommer ganska längt även med Dells inbyggda.  

Omdöme

Dell Venue 11 Pro 7410 (eller ”7000-serien” som den bara kallas på Dells webb, de är inte så bra på att visa datorernas verkliga modellnummer där.) kostar ungefär 6 500 kronor. I skrivande stund är den helt nylanserad och finns den bara att beställa på Dells webb, men de brukar dyka upp bland återförsäljare ganska snabbt.

Med ett av dockningsalternativen så landar totalpriset på över 8 000 kronor. Men då får du både en bra surfplatta och, antingen en praktisk skrivbordsdator eller en kompakt och lätt bärbar som är riktigt kompetent i alla lägen.

Det enda egentliga minustecknet förutom priset och plattans tjocklek är att Windows 8.1 har ett fortsatt svagare utbud av surfplatteappar än Android och IOS. Det mesta du behöver går numera att hitta, så är det inte någon enskild Android- eller Ipad-app du bara måste ha ser vi det inte som någon enorm nackdel.

Fakta: Dell Venue 11 Pro 7140

Tillverkare/kontakt: Dell, www.dell.se
Processor: Intel Core M 5Y10, 1 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 5300.
Minne: 4 GB ddr3.
Lagring: 128 GB emmc ssd.
Bildskärm: 10,8 tum blank ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter.
Kameror: 8 megapixel bak, 2 megapixel fram.
Anslutningar: Usb 3, micro usb 2, micro hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/g/n/ac, bluetooth 4.
Kortläsare: Mikro sd, mikro sdhc, mikro sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1.
Batteritid: Cirka 12 timmar 45 minuter (låg belastning) 3 timmar 40 minuter (hög belastning.
Storlek: 28 x 17,7 x 1,1 cm.
Vikt: 713 g.
Övrigt: Tangentbordsdocka, skrivbordsdocka och fodral med tangentbord som tillval.
Pris: Cirka 6 600 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 2,28 poäng
Cinebench 11.5 grafik: 17,76 fps
Disk, läsning: 299,7 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms


Överraskande bra prestanda.
Utmärkt batteritid.
Fullgod Windows-dator.
Usb 3 i plattan.
Flera dockningsalternativ.


Något tung och tjock.
Dockning kostar extra.

Betyg: 5 av 5