Vänta lite, har vi inte redan testat den här datorn? Jodå, uppmärksamma läsare som hängt med ett tag känner kanske igen den från ett test för ett drygt år sedan. Och faktiskt från ännu tidigare, även den gången uppmärksammade vi att det var en dator från ett halvår tidigare som hade uppgraderats rejält.

Acer verkar med andra ord ha hamnat i Apple-loopen, och byter chassin och modellnamn så sällan som möjligt, även om mycket inuti datorn är nytt med varje upplaga.

acer aspire s7-393
Aspire S7 är trevlig att titta på med sitt chassi av aluminium, glas och mjölkvit plast. En del vassa kanter gör den dock lite obekväm att bära, och de blanka ytorna drar till sig fingeravtryck. Lyckligtvis ingår ett bra bärfodral och en putstrasa i priset.

För er som inte hängt med eller har bättre saker för er än att minnas varenda pinal vi testat genom åren; Aspire S7 är Acers lite lyxigare 13-tums ultrabook, där tillverkaren inte snålar på hårdvaran och där du också får betala lite extra för det. Den har pekskärm med ips-panel och sedan 2013 i qhd-upplösning, den har snabb ssd, lite extra minne, solid konstruktion, slimmad design och senaste processorn.

Hejdå, Haswell!

Därför är det nu hög tid för en ny Aspire S7, som blir först in i vårt testlabb med Intels Broadwell-processor. Intels Haswell-processorer, även kallade fjärde generationens Core, har suttit i de flesta nya datorer sedan hösten 2013.

Men nu är det åter igen dags för ett generationsskifte, när Haswell ger plats för Broadwell, alltså generation fem av Core i3, i5 och i7. Faktiskt så smygstartade Intel Broadwell redan i höstas med lanseringen av Intel Core M, den extra strömsnåla och inte så kraftfulla varianten som dykt upp i en handfull datorer under hösten och vintern.

Missa inte: Acers Chromebook - en besvikelse

Broadwell är det Intel kallar ett ”tick” i deras ”tick-tock”-plan, vilket innebär att varannan generation processorer (tick) krymper halvledarna, som nu går från 22 till 14 nanometer. Det innebär betydligt mindre processorer som kräver mindre energi (och mindre värmeutveckling) för att göra samma beräkningar som för – eller som kan göra mer med samma energiåtgång. Ett ”tock” innebär att man behåller storleken men förfinar och optimerar tekniken.

specialport för dongel i acer aspire s7
Det får inte plats särskilt många anslutningar. I stället för nätverksport i datorn sitter här en specialport för en dongel som innehåller ethernet och en extra usb-port.

Vad innebär då det här i rena prestanda, batteritid och användarupplevelse? Tja, det är alltid lite svårt att säga när man testar en bärbar dator, där kylningen, valet av processor (det finns ju ett helt gäng som heter Broadwell, från beskedliga till supersnabba, till olika pris), minne och storlek på batteriet. Men här kan vi gissa att processorn är en ersättare till den som satt i Aspire S7 förut, dubbelkärniga Core i7 4500U. Nu har vi istället fått en Core i7 5500U, även den med dubbla kärnor.

Många minustecken raderade

För övrigt är uppsättningen hårdvara mycket snarlik. Lika mycket minne, Intels inbyggda grafik, samma skärmpanel och vad vi tror är samma batteri. Vi saknar tyvärr uppgifter om det, men då chassit är det samma och vikten inte ändrats är det en kvalificerad gissning.

När vi testade den senast var i vi inte helt hänförda. Tre av våra klagomål har inget med processor och kretsar att göra, och räknas fortfarande till Aspire S7:s minussidor; ett stumt tangentbord, högtalare som skränar om man inte är försiktig med volymen, och en design som visserligen är vacker att titta på men som har en del obekvämt vassa kanter.

Men resten av klagomålen, kan vi glatt konstatera, verkade ha att göra med att försöka stoppa en för varm processor i en för liten låda. Batteritiden var knappt godkänd, fläkten var högljudd och både processor och grafik underpresterade på grund av ineffektiv kylning som gjorde att den automatiska överklockningen kallad turbo boost inte kunde jobba maximalt.

Dubbla grafikprestanda

Allt det här funkar mycket bättre med den nya processorn under skalet. För det första ser vi en generell prestandahöjning för processorn på nästan 40 procent. Och då räknar vi inte med grafikprestanda, som har höjts ännu mer. Nya Intel HD Graphics 5500 presterar i vårt (eller snarare testprogrammet Cinebenchs) Open GL-baserade test 120 procent bättre än HD Graphics 4400 som satt i föregångaren.

Vi testade till och med att installera ett par prestandakrävande spel, och med skärmen nerställd till 1 920 x 1 080 bildpunkter och med en del krävande effekter minimerade eller avslagna gick det faktiskt helt ok att spela på åtminstone 30 fps. Inget för en kräsen gamer, men definitivt ett alternativ till Ipaden som tidsfördriv på resan.

broadwell processor acer aspire s7
De flesta nyheterna i nya Aspire S7 sitter här, i nya Broadwell-processorn.

För det andra är batteritiden ett par tre snäpp bättre. Med Haswell-processorn fick vi som mest ut nio timmar, här är vi uppe i tolv när vi snålkör. Pressar vi datorn för fullt märks inte lika stora batterivinster, men några procent längre ser det ut att räcka även då.

Den tredje förbättringen ser vi i kylningen, som inte alls behöver jobba lika intensivt nu. Datorn håller sig antingen helt tyst med stillastående fläktar eller låter som mest mycket diskretare än förut.

Två andra skillnader från förra modellen vi testade är att Aspire S7 nu har stöd för ac-wifi och att ssd-lagringen, som redan var grymt snabb i förra årets version, har blivit ännu lite vassare. Ssd är ganska processorkrävande, så vi misstänker att det är samma disk som förut, men att datorn nu har bättre resurser för att utnyttja den.

Omdöme

Med ny processor under huven verkar Acer Aspire S7 äntligen ha hittat tekniken som gör den till en riktigt bra dator. Borta är vinande fläktar och otillfredsställande prestanda, och batteritiden imponerar. Vi vet inte om detta innebär att kommande Broadwell-datorer från konkurrenter kommer att imponera ännu mer eller om kombinationen av Broadwell samt detta chassi, skärm och disk är extra lyckat, det återstår att se.

Aspire S7 är långt ifrån perfekt, vi hade gärna sett ett omarbetat chassi med lite bättre ergonomi och att Acer gjorde något åt sina eländiga högtalare. Men det är mindre detaljer som säkert inte alla strör sig på lika mycket. Det här är framför allt ett gott betyg åt Intel, som har lyckats förvandla en lovande men problematisk ultrabook till något riktigt bra.

Fakta: Acer Aspire S7-393 (NX.MT2ED.008)

Tillverkare: Acer, www.acer.se
Processor: Intel Core i7 5500U, 2,4 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 5500.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 256 GB ssd.
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 2 560 x 1 440 bildpunkter, multitouch.
Webbkamera: 0,9 megapixel.
Anslutningar: 2x usb 3.0, hdmi, headset, adapterport (usb 2.0 och lan i adapter).
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1.
Batteritid: 12 timmar (låg belastning) 2 timmar 50 minuter (hög belastning).
Ljudnivå: 0-37 dBa.
Storlek: 32,4 x 22,4 x 1,5 cm.
Vikt: 1,32 kg.
Övrigt: Ethernet- och usb-adapter, bärfodral.
Pris: 14 000 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 3,39 poäng
Cinebench 11.5 grafik: 26,78 fps
Disk, läsning: 968,9 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms


Rejäl prestandahöjning.
Bra batteritid.
Högupplöst skärm.
Blixtsnabb ssd.


Fortfarande kantig form.
Tråkigt tangentbord.
Något hög prislapp.

Betyg: 4 av 5