Kaspersky Lab har publicerat en rapport som hävdar att NSA har smittat styrprogramvaran i hårddiskar med kod som gjort det möjligt att ta kontroll och avlyssna datorer. Enligt Kaspersky har det pågått i minst 14 år, möjligtvis ända upp till 20 år tillbaka.

"NSA spionerade på hårddiskar redan för 20 år sedan"

NSA ska haft tillgång till styrprogramvaran hos alla de större hårddisktillverkarna, inklusive Seagate, Western Digital, IBM, Maxtor, Toshiba och Samsung. Den skadliga koden som kallas nls_933w.dll ska enligt Kaspersky Lab finnas kvar efter att en hårddisk raderats och kan sedan smitta en dator när ett operativsystem installeras igen.

Missa inte: Snowden: "NSA avlyssnar mobiler över hela världen"

En grupp med namnet "The Equation Group" ska enligt Kaspersky Lab ha haft tillgång till källkoden för alla de större hårddiskarna och på så sätt lyckats lägga in spionkoden.

– The Equation Group är antaligen den mest sofistikerade cyberattackgruppen i världen, skriver Kaspersky Lab i ett inlägg på sin webbplats.

Gruppen ska även haft kontakt med andra hackargrupper, som exempelvis de som låg bakom Stuxnet och Flame, för att på så sätt ligga ett steg före.

Enligt källor som talat med nyhetsbyrån Reuters ska NSA-anställda ibland utgett sig för att vara utvecklare, och på så sätt få tillgång till styrprogramvaran hos hårddisktillverkarna.

Missa inte: 11 sätt att undvika NSA:s spionage

En av de källor som Reuters talat med uppger dock att NSA endast använt sig av tekniken för att spionera på "värdefulla måltavlor", inte på gemene man.