Säkert har du någon gång ­upplevt att ett program eller utforskarfönster försvinner helt? Du vet att det finns där, men när du klickar på ikonen i Aktivitetsfältet kommer fönstret inte fram. Du försöker även med Alt + Tab för att få fönstret i fokus, men det syns fort­farande inte.

Problemet beror oftast på att fönstret har åkt helt och hållet utanför skärmytan, kanske på grund av ett fel eller beroende på en oförsiktig manöver från din sida. En annan variant är att fönstret faktiskt syns, men att namn­listen har glidit ovanför skärm­kanten och därmed eliminerat alla möjligheter att dra ned det igen.

Att starta om hjälper i allmänhet, men kanske har du osparade data i programmet som du inte vill förlora. Prova detta enkla trick, som baserar sig på att alla fönster har en snabbmeny i namn­listen och denna kan användas med tangentbordskommandon.

1. Använd tangentkombinationen Alt + Tab för att välja det aktuella fönstret. Det spelar ingen roll om du kan se det, det viktiga är att det är valt.

2. Tryck sedan tangentkombinationen Alt + mellanslag. Det öppnar fönstrets meny. Om du inte kan se den får du göra de följande manövrerna i blindo.

3. Tryck på tangentbordets nedåtpil en gång och sedan på Retur. Nu har du valt att flytta fönstret.

4. Använd tangentbordets piltangenter för att flytta in fönstret på den synliga skärm­ytan. Om du inte har en aning om var fönstret är får du prova åt alla håll tills det dyker upp.

5. Avsluta med Retur när du har ditt fönster tillbaka.

fönster utanför skärmytan
Flytta fönster. Den här menyn kan skötas med tangentbordet, vilket kan vara räddningen om ett fönster råkat hamna utanför skärmen.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows.
Tid: 5 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du trollar fram fönster som hamnat utanför skärmytan.