Uppdatering 2019-09-05: Test av Storytel Reader tillagt. 

E-boksläsare är inte ett lika välkänt begrepp som våra sedvanliga surfplattor. Men vi kan garantera att när du väl testat att läsa e-böcker via dedikerade plattor kommer du att ha svårt att göra detsamma på en surfplatta. Anledningen är enkel – att läsa en e-bok på en läsplatta känns nästan som att hålla i en riktig fysisk bok. Framför allt ansträngs ögonen inte lika mycket, vilket möjliggör för långa lässessioner.

En annan fördel med dedikerade läsplattor är att batterierna håller avsevärt längre än hos valfri surfplatta. Dessutom är samtliga plattor i detta test smidiga att bära med sig och är mindre till storleken än en vanlig pocketbok. Skillnaden är att du med en e-boksläsare kan bära med dig flera böcker samtidigt. Du är dessutom inte låst till att leta upp ljuskällor för att läsa då läsplattorna har inbyggd justerbar belysning.

Minne är inte heller ett problem, då e-boksläsarna kan lagra tusentals böcker åt gången. Den perfekta reskamraten för alla ivriga bokslukare. Och om du behöver fler böcker kan du smidigt fixa dessa via de inbyggda e-boksaffärerna eller i externa affärer, alternativt via ditt lokala biblioteks e-tjänster.

En sann bokälskare vet dock att digitala skärmar inte kan ersätta känslan av en riktig pappersbok. Vi vågar dock påstå att e-boksläsarna är nära nog tack vare e-bläcksformatet. Dessutom tillkommer ju andra fördelar, som möjligheten att ändra textstorlek och radavstånd. Samtliga böcker i testet är också utrustade med någon sorts vattentålighet och överlever stänk från vattenvågor eller regn, något en vanlig fysisk bok förmodligen inte gör lika smärtfritt.

Allt är inte guld och gröna skogar

Samtliga e-boksläsare, utom Amazons Kindle, har stöd för böcker i epub-format. Dessa köps hos olika leverantörer av e-böcker och kan ibland ha krångliga kopieringsskydd. Framför allt gäller det att ha koll på vilket Adobe-konto du använder på läsplattan, annars finns risken att du auktoriserar din köpta e-bok felaktigt och kan i värsta fall tvingas köpa om licensen.

För Kindle-ägare tillkommer dessutom problemet med att själv behöva konvertera samtliga utomstående böcker, såväl köpta som bibliotekslånade, till ett format som accepteras av läsplattan. Vissa webbutiker erbjuder att konvertera epub till Kindle-format, men detta fungerar inte med alla böcker på grund av kompabilitetsproblem.