2021-06-17: Artikeln uppdaterad med test av Kobo Libra H20, samt omtest av Amazon Kindle Paperwhite, Storytel Reader, Letto Frontlight 3 HD och Pocketbook Color.

Uppdaterad 2022-04-22 med aktuella priser.

E-boksläsaren är numera ett värdigt alternativ till de klassiska böckerna och har dessutom ett par unika fördelar. Den främsta fördelen märks direkt när du jämför läsbarhet med en vanlig datorskärm eller surfplatta. Skillnaden är helt enkelt markant.

Testade läsplattor:

Anledningen till detta är att e-boksläsare är särskilt anpassade för just text. Därför känns själva läsningen betydligt skonsammare för dina ögon, speciellt under långa lässtunder. Själva tekniken som e-boksläsare använder sig av kallas e-bläck. Det är ett format som är framtaget för att efterlikna själva känslan av att läsa vanliga böcker gjorda av papper.

De modeller vi valt att ställa mot varandra är små till storleken och kan med enkelhet tas med på såväl långa resor som ned till stranden. Samtliga har också plats för tusentals verk samtidigt och tar inte upp större plats än ett magasin. Och som grädden på moset är e-boksläsarnas batteritider vida överlägsna de som återfinns hos en bärbar dator eller surfplatta.

Frågor och svar: Allt du behöver veta om läsplattor

Numera har så gott som alla modeller även bakbelysning, som möjliggör läsning oavsett var du befinner dig eller vilka ljusförhållanden som råder. Vissa av e-boksläsarna har också stänkskydd, vilket gör de extra tåliga mot regn eller spillda drinkar. Med andra ord – mer mångsidiga och tåliga än vanliga böcker.

En funktion som blir alltmer vanlig, och som lär bli viktigare ju mer avancerade e-boksläsarna blir, är ljudintegrering. Då talar vi inte bara om simpelt stöd för mp3-filer. Utan snarare mer multimodala lösningar där du som konsument kan välja att läsa delar av boken själv, för att sedan få den uppläst med bara ett knapptryck. Avsaknaden av detta är dock inget som tar ifrån poäng, då trenden är någorlunda ny.
 

Så gjorde vi testet

De allra flesta av plattorna vi testat ger dig stor valfrihet vad gäller införskaffning av nya böcker. Det innebär allt från egna inbyggda webbutiker till att föra över digitala titlar från andra konkurrenters tjänster. Epub-formatet är det vanligaste sättet att distribuera böcker och är därmed också det vi främst kollar på. Men vi tar även hänsyn till andra format som förekommer, samt eventuella hyr- och låne-tjänster.

Sistnämnda gäller särskilt Amazons och Storytels e-boksläsare, då de är något mer slutna. I dessa fall fokuserar vi mer på det faktiska innehållet, alltså vad du får om du väljer dess exklusiva utbud i utbyte mot möjligheten att lägga till egna titlar. Som sig bör finns det även sätt att kringgå låsningen, men om det involverar tredjepartsmjukvara tas det inte med i betygssättningen. Lösningen måste komma från e-boksläsarens tillverkare och vara enkel att komma igång med för vanliga konsumenter.

Tidigare lade vi stor vikt på en integrerad webbutik som levererar direkt från köp till din platta. Idag finns det betydligt fler aktörer som säljer e-böcker än tillverkare av e-boksläsare. Därför lägger vi också stor vikt på hur enkelt vi kan föra över egenköpta titlar, men även hur smidigt vi kan aktivera bibliotekslånade böcker.

Andra funktioner som däremot inte har alltför stor påverkan på slutbetyg är belysning, ordböcker och batteritid. Just det sistnämnda brukar ligga runt en månad för samtliga läsplattor, och resterande är numera standard för e-boksläsare. Vi är framför allt intresserade av läsupplevelsen och andra finesser som förhöjer den.

Flertalet av plattorna testades först under sommaren 2020. Sedan dess har vi följt upp med systemuppdateringar och andra nyheter som tillkommit. Amazons och Kobos respektive plattor lånades ut av webbutiken Inet, resten av tillverkarna själva.

Adlibris Letto Frontlight 3 HD: En läsplatta för alla sorters e-böcker

Mer kraft, större minne och ett smidigare gränssnitt.

Adlibris Letto Frontlight 3 HD

Betyg 3 av 5

Omdöme

Adlibris Letto Frontlight 3 HD är på många sätt ett utmärkt val för den som ännu inte tagit det digitala steget. Den fungerar mer än väl med det lilla den erbjuder, särskilt om du föredrar Adlibris utbud av e-böcker. Men den som letar efter det där lilla extra bör se sig om efter andra e-boksläsare.

Positivt

 • Nybörjarvänlig
 • Bra bilduppdatering
 • Nu med stöd för cbz-filer

Negativt

 • Frustrerande seg webbläsare
 • Skyddade filer är knepiga att få igång
 • Bulkig design
Testad: Januari 2021 (uppdaterad juni 2021)
Tillverkare: Adlibris
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck och 300 dpi
Kompatibla format: Epub, pdf, html, txt, fb2, cbz och alla vanliga bildformat
Pris: 1 695 kronor hos Adlibris

 Läs hela testet av Adlibris Letto Frontlight 3 HD 


Amazon Kindle 10 – simpel men kompetent

Billigare läsplatta, men kompetent jämfört med dyrare modeller.

Amazon Kindle 10
Betyg 3 av 5

Omdöme

Amazons Kindle 10 är en billigare nybörjarplatta som tyvärr saknar de funktioner vi uppskattar med den betydligt mer prisvärda Paperwhite-modellen. Men trots det har plattan ändå alla grundläggande funktioner en läsplatta ska ha i år. Allt som behövs för att ytterligare förhöja upplevelsen är att Amazon öppnar upp för fler filformat.

Positivt

 • Fortsatt enda plattan som erbjuder serietidningar
 • Har äntligen frontbelysning

Negativt

 • Låst till Amazons utbud
 • Saknar integrationen av ljud- och e-böcker
Testad: April/maj 2020
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 167ppi
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Rek pris: 1 290 kronor
Pris: Från 909 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Amazon Kindle 10 


Amazon Kindle Paperwhite: Bäst på engelska eböcker

E-boksläsare med alla de nödvändiga funktionerna.

Amazon Kindle Paperwhite
Betyg 4 av 5

Omdöme

Kindle Paperwhite är en utvecklad version av de vanliga Kindle-plattorna och en betydligt mer kompetent sådan. Den har alla nödvändiga funktioner som en e-boksläsare bör ha och ett smidigt navigationssystem med responsiv pekskärm. Paperwhite bjuder dessutom på något särskilt i form av kombinerade e- och ljudböcker, något vi tror kommer att bli allt vanligare i framtiden. Nu inväntar vi bara att Amazon ska införa epub-stöd. Då kan vi tala om en fullpoängare.

Positivt

 • Överlägset störst utbud av engelskspråkiga böcker och serietidningar
 • Kombinerade e- och ljudböcker

Negativt

 • Låst till Amazon
 • Krångligt att hitta böcker på svenska
Testad: Maj 2020 (uppdaterad juni 2021)
Tillverkare: Amazon
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm (300 ppi)
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Pris: Kostar 1 691 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Kindle Paperwhite 


Kobo Clara HD: En e-boksläsare som imponerar stort

En smidig och bekväm läsplatta

Kobo Clara HD
Betyg 4 av 5

Omdöme

Kobo Clara HD är allt som tidigare Aura-plattor inte var. Den är smidigare att hålla, bekvämare att läsa och har ett större utbud av böcker på svenska sedan sist. Dessutom visar Kobo och Rakuten att de har egna idéer och kan föra konceptet med e-boksläsare framåt. Allra främst hoppas vi att de kan övertyga fler att ansluta sig till bibliotekstjänsten, som just nu verkar riktigt lovande. En ljudboksfunktion vore inte fel det heller, när konkurrenterna anammat konceptet.

Positivt

 • Mycket lättare och bekvämare än föregångaren
 • E-boksbutiken är mer anpassad för svenska marknaden

Negativt

 • Saknar ljudboksfunktion
 • Biblioteksfunktionen har just nu bara ett bibliotek anslutet
Testad: April/maj 2020
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 300 ppi
Kompatibla format: epub, epub3, mobi, pdf, txt, rtf, cbz, cbr
Rek. pris: 1 290 kronor
Pris: Kostar 1 390 kronor hos Kjell & Co

 Läs hela testet av Kobo Clara HD 


Kobo Libra H20 – supersnabb och bekväm e-boksläsare

Snabb bilduppdatering och en unik ram som gör läsningen behaglig.

Kobo Libra H20
Betyg 4 av 5

Omdöme

Kobo Libra H20 är en rapp och lättanvänd e-boksläsare utan extra krusiduller. Men vad gör det när läsplattan gör grundjobbet riktigt bra? Bilduppdateringen är på topp och den unika utformningen av själva ramen gör läsningen mer behaglig än tidigare. Andra uppskattade inslag är de fysiska knapparna för navigering och den integrerade e-butiken, som bara blir bättre med åren. Däremot eftersöker vi Adobe-integration och en fungerande webbläsare (för köp av böcker hos konkurrenter).

Positivt

 • Blixtsnabb bilduppdatering
 • Riktigt bekväm att använda
 • Vattentät och därmed perfekt för en dag på beachen

Negativt

 • Micro-usb istället för usb-c, varför?
 • Kräver särskild mjukvara för aktivering av Adobe-licenser
 • Overdrive-kompabiliteten måste ses över eller bytas ut
Testad: Maj 2021
Skärm: 7 tums e-bläckspekskärm HD, 300 ppi
Kompatibla format: Epub, Epub 3, PDF, mobi, jpeg, gif, PNG, BMP, tiff, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
Pris: Kostar 1 790 kronor hos MediaMarkt

 Läs hela testet av Kobo Libra H20 


Pocketbook Color: E-boksläsare i färg

Pocketbooks nya e-boksläsare tar allt som redan var bra med Touch HD 3 och ger det nytt liv.

Pocketbook Color
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi är imponerade över vad den nya e-bläckstekniken i färg kan innebära framöver och ser fram emot uppgraderade modeller. Läsplattans största styrka ligger däremot hos den stora valfriheten du som konsument ges över hur du lägger till egna titlar, såväl ljud- som e-böcker.

Positivt

 • Ger nytt liv till digitala serietidningar
 • Mångsidig vad gäller funktioner
 • Webbläsaren ger dig tillgång till ännu fler böcker

Negativt

 • Kan bli slö vid många färger samtidigt
 • Ingen nödvändig uppgradering för dig som inte läser serietidningar.
 • Pocketbooks inbyggda butik är undermålig
Testad: December 2020 (uppdaterad juni 2021)
Skärm: 6 tums med E-ink Kaleido, 1072x1448
Kompatibla format: Acsm, cbr, cbz, chm, djvu, doc, docx, epub, epub (drm), fb2, fb2.zip, htm, html, mobi, pdf, pdf (drm), prc, rtf, txt, mp3, m4a, m4b, ogg, ogg.zip, mp3.zip, jpeg, bmp, png, tiff
Pris: Från 1 990 kronor på Prisjakt

 Läs hela testet av Pocketbook Color 


Pocketbook Inkpad Color sätter färg på dina e-böcker

Senaste generations e-boksläsare i färg.

Pocketbook Inkpad Color
Betyg 4 av 5

Omdöme

Pocketbook Inkpad Color är en klar förbättring jämfört med föregående modell. Färgerna är klarare och funktionerna på topp. De inbyggda tjänsterna för köp av e-böcker fungerar dock inte i Sverige, vilket är synd på en annars välfungerade e-boksläsare med stor kompabilitet för olika filformat. 

Positivt

 • Bättre färgåtergivning
 • Många extrafunktioner

Negativt

 • Något långsam med renodlade serietidningar
 • Saknar fungerande webbutik (för svenska konsumenter)
Testad: April 2021
Skärm: 7.8 tums med e-bläck (Kaleido Plus), 1404x1872, 300 ppi (100 vid serietidningar)
Kompatibla format: Acsm, cbr, cbz, chm, djvu, doc, docx, epub, epub(drm), fb2, fb2.zip, htm, html, mobi, pdf, pdf (drm), prc, rtf, txt, mp3, ogg, m4a, a4b, ogg.zip, mp3.zip
Pris: Kostar 3 266 kronor hos Computersalg

 Läs hela testet av Pocketbook Inkpad Color 


Pocketbook Touch HD 3: En mångsidig vinnare 

E-boksläsaren med stöd för flest format

Pocketbook Touch HD 3
Betyg 5 av 5

Omdöme

Pocketbook Touch HD 3 har i och med programuppdateringarna vuxit ännu mer i våra ögon. Den inbyggda webbutiken är numera fixad och vill vi köpa från konkurrerande webbutiker finns det även många olika sätt att få över böckerna till plattan. Vidare har Pocketbook också stöd för flest format, vilket alltid är positivt ur ett konsumentperspektiv. Alltsammans gör det Touch HD 3 till testets stora vinnare.

Positivt

 • Uppdaterad mjukvara
 • Flest antal filformat

Negativt

 • Webbutiken behöver optimeras för den svenska marknaden
 • Vi saknar kombinerade ljud- och e-böcker
Testad: April/maj 2020
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1072x1448
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi, acsm, mp3
Rek. pris: 1 790 kronor.
Pris: Kostar 1 790 kronor hos Dustin

 Läs hela testet av Pocketbook Touch HD 3 


Pocketbook Touch Lux 4: Billig läsplatta som inte når hela vägen

Läsplattan för dig med en budget

Pocketbook Touch Lux 4
Betyg 5 av 5

Omdöme

Pocketbooks Touch Lux 4 är en budgetmodell som har klara fördelar gentemot andra läsplattor, men som tyvärr stupar på mållinjen. Vi uppskattar den valmöjlighet som finns vad gäller filformat och överföring av böcker. Men när hela upplevelsen påverkas av långsam navigering, dålig skärmuppdatering och icke-fungerande webbutik blir det svårt att rekommendera plattan framför en Touch HD 3.

Positivt

 • Stort antal filformat som stöds
 • Många extrafunktioner

Negativt

 • Sämre frontbelysning än konkurrenterna
 • Väldigt seg
Testad: April/maj 20120
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 758x1024
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi
Rek. pris: 1 290 kronor.
Pris: 986 kronor hos Elgiganten

 Läs hela testet av Pocketbook Touch Lux 4 


Storytel Reader: Bästa e-boksläsaren – för svenska läsare

Det självklara valet om du är kund hos Storytel

Storytel Reader
Betyg 3 av 5

Omdöme

Storytel Readers största fördel gentemot konkurrensen är integrationen mellan ljud och text. Här erbjuder Storytel ett unikt utbud av multimodala upplevelser som lär attrahera en ny publik. Men vi efterlyser fortfarande ett mer öppet system för våra egna e-böcker. Och framför allt – att kunna använda plattan efter att prenumerationen löpt ut.

Positivt

 • Extremt användarvänlig
 • Lätt och smidig
 • Epub-uppladdning är uppskattat

Negativt

 • Saknar stöd för andra e-boksformat
 • Kan ej användas utan aktiv prenumeration
 • Något plastig
Testad: December 2020 (uppdaterad juni 2021)
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Kompatibla format: Storytels ljud- och e-böcker och e-pubfiler.
Pris: Kostar 799 kronor hos Storytel

 Läs hela testet av Storytel Reader