E-boksläsare har funnits länge på marknaden, men har inte riktigt fått fäste här i Sverige. Men har du väl testat en riktig e-boksläsare kan vi garantera att det blir svårt att gå tillbaka till gamla vanor. Här finns nämligen det bästa av två världar – den digitala surfplattans bekvämlighet och den analoga bokens läsupplevelse.

Till skillnad från din surfplatta som måste laddas frekvent kan batteriet i en e-boksläsare hålla upp till en månad. Dessutom väger den betydligt mindre och är ungefär lika stor som en pocketbok. Nuförtiden kommer även de flesta modeller med inbyggd, justerbar belysning. Är du en ivrig läsare, eller någon som vill ha med sig fler än en bok åt gången, är en e-boksläsare det perfekta bärbarara biblioteket.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

 Oftast kommer eboksläsarna utrustade med tillräckligt mycket minne för att du ska kunna lagra tusentals böcker. Vissa erbjuder till och med möjligheten att bygga ut minnet genom sd-kort. Men framför allt sker all digital överföring av böcker på momangen, oavsett om du väljer att köpa dessa direkt via e-boksläsarens inbyggda butik, andra e-butiker på nätet eller väljer att låna via bibliotekens e-tjänster.

Fördelarna stannar inte där. Bokälskare vet nog med sig att alla digitala funktioner i världen inte kan ersätta känslan av att bläddra och läsa ur en riktig, tryckt bok. E-boksläsarna löser åtminstone en av de punkterna. Genom att använda sig av e-bläck istället för vanliga skärmar känns läsupplevelsen mer lik en pappersbok. Dessutom är tekniken inte lika påfrestande för ögonen vid längre lässessioner som exempelvis skärmen på en surfplatta. Och till skillnad mot en tryckt bok kan du ändra både typsnitt, textstorlek samt radavstånd.

Inte helt problemfritt

Ett problem med e-boksläsare är det så kallade kopieringsskyddet. De flesta återförsäljare erbjuder böcker i Adobes epub-format. Dessa finns både med eller utan kopieringsskydd och laddas smidigast över till läsarna via Adobes program Digital Editions. Här finns det dock en del saker att tänka på.

Till att börja med behöver du vara inloggad och auktoriserad med ett Adobe-konto vid köp av e-böcker. Annars finns risken att du köper en bok som inte kan användas på andra läsare än just den enheten du använde för köpet.

Även bibliotekslånade böcker har skydd och går bara att läsa under en bestämd låneperiod. För att göra det lite krångligare använder Amazon ett helt eget, slutet system. Deras läsare kan inte ta emot filer i epub-format, vilket betyder att Kindle-ägare får klara sig utan bibliotekslånade böcker och till viss mån även böcker köpta i andra butiker. För det sistnämnda finns det alternativ som involverar tredjepartsprogram som konverterar filerna åt dig.

Så fixar du e-böcker

Allra smidigast är att köpa direkt via läsplattornas inbyggda e-butiker. Men utbudet varierar beroende på vilken läsare du väljer. Gemensamt för de butiker vi testat, med undantag för Amazons, är att samtliga även finns i webbvarianter som erbjuder nedladdning via datorn. Det enda du behöver göra då är att placera filen i programmet Adobe Digital Editions, sedan kan boken föras över till valfri läsare eller surfplatta. Givetvis finns det även fristående webbutiker utöver e-bokstillverkarnas, som säljer böcker utan kopieringsskydd.

Ett annat sätt att skaffa nya e-böcker på är via bibliotek. Du kan kolla upp utbudet på respektive biblioteks hemsida och oftast krävs det bara att du är registrerad låntagare. Här gäller samma princip som när du köper e-böcker via webben. Du för över böckerna smidigast genom Adobe Digital Editions, men vissa av läsarna kan ladda ned boken på egen hand så länge nedladdningslänken finns där. Tänk på att vanliga biblioteksregler gäller och att boken enbart är läsbar i 30 dagar.

Det finns även webbsidor på nätet som erbjuder nedladdning av e-böcker helt gratis. För det mesta rör det sig om böcker vars rättigheter löpt ut, så kallat ”public domain”. På PC för Alla hittar du en sida med svenska klassiker - helt gratis. Och för engelskspråkiga böcker rekommenderas Project Gutheberg.

Så gjorde vi testet

Vi valde fyra sextumsläsare i snarlik prisklass som använder e-bläck. Därefter testade vi hur enkelt det är att köpa böcker, föra över böcker och filer utifrån samt tittade på funktioner som påverkar läsupplevelsen. Faktauppgifter kommer direkt från tillverkarna.