E-boksläsaren blir alltmer ett värdigt alternativ till den sedvanliga, fysiska boken och har dessutom många unika fördelar. Särskilt märkbart blir det när du jämför med att läsa en längre text på en datorskärm eller surfplatta. Skillnaden är mer eller mindre som mellan natt och dag.

Testade läsplattor:

Att läsa från e-bok känns helt enkelt mer skonsamt för ögonen och förenklar rejält för dig som föredrar långa lässessioner. Anledningen är att plattorna använder e-bläck, ett format som emulerar själva känslan av att läsa direkt ur en pappersbok.

E-boksläsarna vi testar är formade som mindre pocketböcker, men har samtidigt plats för tusentals verk samtidigt. Och till skillnad från surfplattor och bärbara datorer håller batteriet i en e-boksläsare betydligt längre tid. En perfekt kompanjon för sommarledigheten helt enkelt, oavsett om du stannar hemma eller åker iväg.

Frågor och svar: Allt du behöver veta om läsplattor

Dessutom är samtliga av testets läsplattor utrustade med belysning, vilket innebär att du verkligen kan läsa var du än befinner dig och under vilka ljusförhållanden som än råder. Ett flertal av plattorna är även utrustade med stänkskydd och överlever regn eller spillda drinkar. Något en vanlig bok inte gör lika enkelt.
 

Så gjorde vi testet

I dagsläget är finns det en stor valfrihet vad gäller att införskaffa nya böcker till plattorna. Billigast är förstås att låna e-böcker direkt från biblioteken. Dessa levereras oftast i epub-format, och därför har vi undersökt om formatet fungerar med e-boksläsarna. Samtliga har stöd för formatet, med undantag för Storytel Reader och Amazons plattor. Dessa kör mer slutna system med ett exklusivt utbud.

Givetvis tittar vi också på om e-boksläsarna är utrustade med egna butiker som kan leverera de digitala böcker du köper direkt till din platta. Tidigare har vi lagt vikt på att plattorna ska ha välfungerande och integrerade affärer. Idag finns det betydligt fler aktörer som säljer e-böcker utan att nödvändigtvis ha en alldeles egen e-boksbutik. Därför förväntar vi oss att plattorna ska ha en sådan fungerade butik, utan att betyget höjs på grund av det.

Batteritiden är lite svårare att mäta, då tillverkarna lovar olika. Men överlag räcker batterierna upp till en månad, ibland längre, och därför markerar vi enbart om det märks att batteritiden är betydligt sämre än konkurrenternas.

Funktioner som ordböcker är närmast standard, alltså påverkar det inte heller omdömet. Extra bonusar som appar och spel resulterar enbart i pluspoäng. Vi är främst intresserade av läsbarheten och ett nyskapande tänk som förhöjer upplevelsen ytterligare.

Inför det här testet har fjolårets vinnare Adlibris tagit bort sin platta Letto Frontlight 2 ur sortimentet. Därmed är de inte heller representerade i jämförelsen. Adlibris planerar dock att lansera en ny läsplatta som ersätter Frontlight 2, men den hann inte komma in till oss i tid.

Övriga läsplattor har vi erhållit från respektive tillverkare med undantag för Kobo Clara HD och Amazons Kindle-enheter. Dessa lånades ut till oss av webbutiken Inet. 

Amazon Kindle 10 – simpel men kompetent

Billigare läsplatta, men kompetent jämfört med dyrare modeller

Amazon Kindle 10

Betyg 3 av 5

Omdöme

Amazons Kindle 10 är en billigare nybörjarplatta som tyvärr saknar de funktioner vi uppskattar med den betydligt mer prisvärda Paperwhite-modellen. Men trots det har plattan ändå alla grundläggande funktioner en läsplatta ska ha 2020. Allt som behövs för att förhöja upplevelsen ytterligare är att Amazon öppnar upp för fler filformat.

Positivt

 • Fortsatt enda plattan som erbjuder serietidningar
 • Har äntligen frontbelysning

Negativt

 • Låst till enbart Amazons utbud
 • Saknar integrationen av ljud- och e-böcker
Testad: April/maj 2020
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 167ppi
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Rek pris: 1 290 kronor
Pris: 999 kronor hos Inet

 Läs hela testet av Amazon Kindle 10 


Amazon Kindle Paperwhite: Bäst på engelska eböcker

Eboksläsare med alla de nödvändiga funktionerna

Amazon Kindle Paperwhite
Betyg 4 av 5

Omdöme

Kindle Paperwhite är en utvecklad version av de vanliga Kindle-plattorna och en betydligt mer kompetent sådan. Den har alla nödvändiga funktioner som en e-boksläsare bör ha och även ett smidigt navigationssystem med responsiv pekskärm. Paperwhite bjuder dessutom på något unikt i form av kombinerade e- och ljudböcker, något vi tror kommer att bli allt vanligare i framtiden. Nu inväntar vi bara att Amazon ska införa epub-stöd. Då kan vi tala om en fullpoängare.

Positivt

 • Överlägset störst utbud av engelskspråkiga böcker och serietidningar
 • Kombinerade e- och ljudböcker

Negativt

 • Låst till enbart Amazon
 • Krångligt att hitta böcker på svenska
Testad: April/maj 2020
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 300 ppi
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Rek pris:
Pris: 1 490 kronor hos Inet.

 Läs hela testet av Kindle Paperwhite 


Kobo Clara HD: En eboksläsare som imponerar stort

En smidig och bekväm läsplatta

Kobo Clara HD
Betyg 4 av 5

Omdöme

Kobo Clara HD är allt som tidigare Aura-plattor inte var. Den är smidigare att hålla, bekvämligare att läsa ur och har ett större utbud av böcker på svenska sedan sist. Dessutom visar Kobo och Rakuten att de har egna idéer och kan föra konceptet med e-boksläsare framåt. Allra främst hoppas vi att de kan övertyga fler att ansluta sig till bibliotekstjänsten, som just nu verkar riktigt lovande. En ljudboksfunktion vore inte fel det heller, när konkurrenterna anammat konceptet.

Positivt

 • Mycket lättare och bekvämare än föregångaren
 • E-boksbutiken är mer anpassad för svenska marknaden

Negativt

 • Saknar ljudboksfunktion
 • Biblioteksfunktionen har just nu bara ett bibliotek anslutet
Testad: April/maj 2020
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 300 ppi
Kompatibla format: epub, epub3, mobi, pdf, txt, rtf, cbz, cbr
Rek. pris: 1 290 kronor
Pris: 1290 kronor hos Inet

 Läs hela testet av Kobo Clara HD 


Pocketbook Touch HD 3: En mångsidig vinnare 

Eboksläsaren med stöd för flest format

Pocketbook Touch HD 3
Betyg 5 av 5

Omdöme

Pocketbook Touch HD 3 har i och med programuppdateringarna vuxit ännu mer i våra ögon. Den inbyggda webbutiken är numera fixad och vill vi köpa från konkurrerande webbutiker finns det även många olika sätt att få över böckerna till plattan. Vidare har Pocketbook också stöd för flest format, vilket alltid är positivt ur ett konsumentperspektiv. Alltsammans gör det Touch HD 3 till testets stora vinnare.

Positivt

 • Uppdaterad mjukvara
 • Flest antal filformat

Negativt

 • Webbutiken behöver optimeras för den svenska marknaden
 • Vi saknar kombinerade ljud- och e-böcker
Testad: April/maj 2019
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1072x1448
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi, acsm, mp3
Rek. pris: 1 790 kronor.
Pris: 1 590 kronos hos Dustin

 Läs hela testet av Pocketbook Touch HD 3 


Pocketbook Touch Lux 4: Billigare läsplatta som inte når hela vägen

Läsplattan för dig med en budget

Pocketbook Touch Lux 4
Betyg 5 av 5

Omdöme

Pocketbooks Touch Lux 4 är en budgetmodell som har klara fördelar gentemot andra läsplattor, men som tyvärr stupar vid mållinjen. Vi uppskattar den valmöjlighet som finns vad gäller filformat och överföring av böcker. Men när hela upplevelsen påverkas av långsam navigering, dålig skärmuppdatering och icke-fungerande webbutik blir det svårt att rekommendera plattan framför en Touch HD 3.e.

Positivt

 • Stort antal filformat som stöds
 • Många extrafunktioner

Negativt

 • Sämre frontbelysning än konkurrenterna
 • Väldigt seg
Testad: April/maj 20120
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 758x1024
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi
Rek. pris: 1 290 kronor.
Pris: 1245 kronor hos Power

 Läs hela testet av Pocketbook Touch Lux 4 


Storytel Reader: Bästa eboksläsaren – för ljudboksfantaster

Det självklara valet för ljud- och e-böcker på svenska

Storytel Reader
Betyg 3 av 5

Omdöme

Storytels egen platta är det självklara valet för dig som främst vill åt både ljud- och e-böcker på svenska. Utbudet av kombinerade böcker är nämligen störst här. Detsamma gäller om du är ute efter att abonnera på titlar istället för att köpa enskilda böcker. Det som talar emot Storytel Reader är att den inte fungerar alls utan ett abonnemang. Här hade vi gärna sett att vi åtminstone kunde ha kört egna pdf-filer och liknande. 

Positivt

 • Stort utbud av böcker på svenska
 • Bäst på integration av ljud- och e-böcker

Negativt

 • Fungerar inte utan abonnemang
 • Något plastigare än konkurrenterna
Testad: Juni 2020
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Kompatibla format: Endast Storytels ljud- och e-böcker
Pris: 999 kronor hos Kjell.com

 Läs hela testet av Storytel Reader