Adlibris Letto Frontlight 2: Fjolårets vinnare håller täten än en gång

Den platta som genomgått flest fysiska förändringar sedan vårt senaste test är Adlibris Frontlight 2. Numera omges plattan av ett skydd i gummi (ej avtagbart) och ett vändbart magnetlock, vilket ger läsaren en mer gedigen ”bokkänsla”. Skyddet åtgärdar också problemet med den föregående plattans alldeles för kantiga design. Även om Frontlight 2 inte känns lika klockren i handen som Kindle är plattan ändå behaglig att hålla i.

Rent designmässigt måste vi även hylla de fysiska knapparna som sitter på plattans högra sida. Eftersom tummen ändå vilar där händer det att vi helt instinktivt övergår till att bara använda dessa. Givetvis fungerar även sedvanliga svepningar galant och känns mer responsiva än vid vårt senaste test. Däremot är det något bökigt att använda det virtuella tangentbordet, speciellt när vi testar den inbyggda webbläsaren.

Letto Frontlight 2

Fördelen med Frontlight 2 är den utmärkta integrationen med Adlibris e-boksbutik. Allt som krävs är ett konto och sedan bläddrar vi med enkelhet genom det stora utbudet av böcker på svenska. Detta system är så pass smidigt att vi kan förlåta den något undermåliga webbläsaren, då vi inte har någon direkt användning av den. För bibliotekslånade böcker och pdf-filer behövs dock fortfarande en dator.

PC för Alla Bäst i testLetto Frontlight 2 tar precis som alla andra läsplattor (med undantag för Kindle), samtliga relevanta format och har alla nödvändiga funktioner som vi kräver av en läsplatta. Det som däremot är trist är att den saknar nytänkande. Vi hade önskat oss den eminenta ljudboksfunktionen som två av de andra plattorna erbjuder, samt enklare navigation vad gäller menyer och inställningar.

Men läser du detta test är du förmodligen intresserad av att läsa böcker på svenska och låna gratis e-böcker via biblioteket. Här utmärker sig Letto Frontlight fortfarande mest, även om avståndet till de andra läsplattorna inte är lika stort som senast.


Fakta Letto Frontlight 2

Testad: Juni 2019
Tillverkare: Adlibris
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1024x758
Belysning: Ja
Batteritid: upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: epub, pdf, html, text, fb2, djvu, jpeg, png, gif, bmp, ico, tid, psd
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 6,5 GB
Storlek: 156x133x14,5 mm
Vikt: 315,5 g (inkl. det icke-avtagbara skalet)
Övrigt: Erbjuder köp av böcker på svenska via faktura, nattläge.
Rek. pris: 1 395 kronor.
Pris: 1 395 kronor hos Adlibris.

plus

Bäst utbud av böcker på svenska.
Responsiv skärm.
Välplacerade knappar på plattans högra sida.

minus

Saknar en del finesser som vissa konkurrenter erbjuder.
Webbläsaren fungerar inte som den ska.
Fortfarande något kantig trots inbyggt rundat skyddsskal.

Betyg 8 av 10

Adlibris Letto Frontlight 2

Bästa pris just nu: 1395 kr