Letto
Foto: Adlibris

Adlibris e-boksläsare Letto Frontlight är i själva verket en Cybooks Muse Frontlight, fast anpassad för svenska konsumenter. Den största fördelen gentemot konkurrenterna är integrationen med Adlibris e-boksbutik. Du kan med enkelhet bläddra igenom utbudet direkt i läsaren utan att behöva använda en dator. Allt som krävs är internetuppkoppling och ett Adlibris-konto. En smidig detalj är att det går att köpa böcker via faktura, något som saknas helt i de andra e-boksläsarnas respektive butiker.

Letto Frontlight skiljer sig inte mycket från konkurrenterna designmässigt. Precis som Kobo Aura och Kindle är även Letto Frontlight fyrkantig i formen. Skillnaden gentemot konkurrenterna är knapparna längs plattans kanter – här hittar vi två olika bläddringsknappar på varsin sida och en menyknapp längst ned. Det går även att använda sig av pekskärmen för att bläddra mellan sidor, men de fysiska knapparna sitter så bra till att vi automatiskt använder dessa. Vilket är passande med tanke på att pekfunktionen ibland är trög, speciellt det virtuella tangentbordet som används för att söka efter specifika ord i böcker.

När det gäller stöd för olika format är Letto Frontlight betydligt mer flexibel än Kindle, men inte riktigt i klass med Pocketbooks Touch Lux 3. Vi kan med enkelhet ladda in pdf-filer och lånade biblioteksböcker, men renodlade word-dokument stöds inte alls. Men köper du en Letto är du förmodligen mest intresserad av böcker och där sviker inte e-läsaren alls – den tar epub samt ett flertal av de andra relevanta filtyperna.

PC för Alla Bäst i test

Men framför allt är allt betydligt enklare med Letto Frontlight. Vi kan starta läsaren utan att prompt behöva registrera oss, menyerna är tydliga och enhetens funktioner är enkla att greppa. Utbudet av böcker på svenska är också överlägset konkurrenterna och själva köpen via den inbyggda e-butiken betydligt smidigare. Att den dessutom är billigare än såväl Aura Edition 2 och Touch Lux 3 är pricken över i:et.


Fakta Letto Frontlight

Tillverkare: Adlibris/Cybook
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1024x758
Belysning: Ja
Batteritid: upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: epub, pdf, html, text, fb2, djvu, jpeg, png, gif, bmp, ico, tid, psd
Klarar bibliotekslån: Ja Minne: 2,5 gb, men kan utökas med SD-kortStorlek: 155x116x8 mmVikt: 190 g
Övrigt: erbjuder köp av böcker på svenska via faktura, nattläge
Pris: 895 kronor hos Adlibris.

plus

Överlägset utbud av böcker på svenska
Nattläget
Välplacerade fysiska knappar
 

minus

Plastigare än konkurrenterna
Något trögare pekskärm
Problem med vissa böckers licenser vid köp direkt från e-boksläsaren

Betyg 8 av 10