Amazon Kindle Paperwhite: Nätbutikens bästa hittills?

Den fjärde generationen av Paperwhite släpptes 2018 och är Amazons mellanmodell vid sidan av vanliga Kindle 9 och de dyrare Oasis-modellerna. I likhet med de andra plattorna är hela grejen med Kindle-läsarna integrationen med Amazons e-boksbutik. Utöver det massiva utbudet finns även rekommendationer, omdömen samt en avdelning för ljudböcker.

Vi har tidigare kritiserat Amazon för det skrala utbudet av böcker på svenska, speciellt i jämförelse med andra tjänster som Adlibris. Turligt nog är utbudet större under denna testperiod. En sökning gav oss nämligen runt 18 000 titlar att välja mellan. Visserligen är böckerna svårhittade och det krävs flera klick i kategorier och subkategorier, men huvudsaken är att utbudet blir bättre för oss som vill läsa på svenska.

När det kommer till läsupplevelsen finner vi ett antal punkter där Paperwhite utmärker sig jämfört med Kindle 8. Mest utmärkande är att plattan har olika nivåer av bakgrundsbelysning, som kan anpassas för kvälls- eller nattläsning. Själva pekskärmen har fått sig en rejäl uppgradering och är nu om möjligt ännu mer responsiv än sist. Att navigera runt butiken eller bläddra i böckerna känns oerhört smidigt. Detta gäller även serietidningar, som är lite mer komplicerade än renodlade textböcker.

Kindle Paperwhite 4

Men den funktion som imponerar allra mest är integrationen med ljudböcker. Vi kan när som helst byta mellan e-bok och ljudbok och fortsätta precis där vi befann oss. Denna funktion kräver dock att du parar ihop bluetooth-hörlurar med din enhet, då Paperwhite saknar ingång för vanliga hörlurar med sladd. Dessutom krävs också ett Audible-konto för att låna själva ljudboken, eller att du köper loss den till reducerat pris.

Ett mindre trevligt inslag är att vi fortfarande inte kan läsa bibliotekslånade e-böcker. Anledningen är att Amazon kör sitt eget race och har valt att inte stödja formatet epub. Istället får vi nöja oss med Amazons utbud samt att flytta över filer i pdf-format. För den som absolut måste ha en Kindle, men ändå vill kunna låna eller köpa böcker från andra webbutiker, finns det såklart lösningar. Tyvärr i form av onödigt komplicerade datorprogram, som dessutom inte är officiellt licenserade av Amazon.

Kindle Paperwhite är också det här testets skönaste läsplatta, sett till passformen. Den saknar kanter vilket medför att vi kan läsa längre perioder utan att få kramp eller behöva köpa till olika typer av skydd. Tillsammans med de uppgraderade funktionerna och ljudboksstödet är Paperwhite den optimala reskamraten för dig som i huvudsak läser böcker på engelska. Nu hoppas vi bara att Amazon inför stöd för epub inom en snar framtid.


Fakta Kindle Paperwhite (4:e generationen)

Testad: Juni 2019
Tillverkare: Amazon
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1414x1072
Belysning: Ja
Batteritid: "Flera veckor" enligt utvecklaren
Kompatibla format: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), txt, pdf, oskyddade mobi-filer, prc, audible audio format (aax)
Klarar bibliotekslån: Nej, inte utan externa program för konvertering
Minne: 8 GB
Storlek: 167x82x116 mm
Vikt: 182 g
Övrigt: Ljudböcker kan integreras med e-böcker, till en extra kostnad
Rek pris: 8 GB: 139,99 euro (cirka 1 480 kronor) hos Amazon.de. 32 GB: 169,99 euro (cirka 1 800 kronor).
Pris: Från 1 457 kronor hos Prisjakt.

plus

Känns bäst i handen.
Amazons massiva utbud av böcker och serietidningar. 
Responsiv skärm. 

minus

Har inte epub och därmed blir det krångligt att köpa eller låna böcker på svenska. 
Saknar fysiska knappar helt (utöver på-knappen).
Låst till Amazon.

Betyg 4 av 5

Amazon Kindle Paperwhite 4 8GB (2018) Pris vid test: 1457 kr.

Bästa pris just nu: 1290 kr