Kindle 8th generation
Foto: Amazon

Kindle 8 är den åttonde generationen av Amazons populära läsplatta. Precis som namnet antyder är integrationen med Amazons e-boksbutik det stora dragplåstret. Fördelen med detta är bland annat att du ständigt får tips på nya böcker att läsa, baserat på vad du eller dina bekantskaper tidigare läst samt vilka betyg du gett de böcker du läst.

Som bekant är Amazons utbud av e-böcker massivt, men ett av problemen vi nämnt i tidigare tester var avsaknaden av böcker på svenska. Även om det numera är åtgärdat är utbudet fortfarande skralt jämfört med Adlibris.

En annan, desto jobbigare, detalj är hur låst läsplattan är mot just Amazons eget system. Bibliotekslånade böcker är ett minne blott och böcker köpta från andra e-butiker stöds inte officiellt – här krävs det onödigt komplicerade lösningar via tredjepartsprogram på datorn. Och att göra det motsatta, det vill säga använda Amazon-sålda böcker på andra enheter, verkar på snudd omöjligt.

Vi lyckas åtminstone få igång pdf-filer, men ärligt talat känns det som en klen tröst. Det är synd med tanke på att Kindle 8 i övrigt har ypperliga funktioner. Bland dessa återfinns den bästa pekskärmen i testet. Att växla mellan böcker eller navigera runt i butiken är oerhört smidigt. Ett annat plus i kanten är hur Kindle hanterar serietidningar. Enheten känner av varje serietidningsruta och visar den för sig – och du behöver inte zooma manuellt. För att använda funktionen krävs det att du köper serietidningen via e-butiken.

Rent funktionsmässigt är Kindle snarlik Kobo Aura, fast utan belysning. Visst är detta Amazons billigaste modell, men när resten av konkurrenterna erbjuder funktionen till snarlika priser är det svårt att rekommendera Kindle 8 annat än till den som enbart vill åt Amazons gigantiska utbud av engelska böcker. Att Amazon även packat med en imponerande molntjänst som minns exakt var du slutade läsa, gör inte situationen bättre. Vad är meningen när man ändå bara kan dela innehållet med andra Kindle-enheter?


Fakta Kindle Wifi 8

Tillverkare: Amazon
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm
Belysning: Nej
Batteritid: upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: azw3, azw, txt, pdf, mobi, pcr
Klarar bibliotekslån: Nej
Minne: 4 gb
Storlek: 160x115x9,1 mm
Vikt: 161 g
Övrigt: Molntjänster som kan synka innehåll med andra Kindle-plattor och IOS/Android.
Pris: 899 kronor hos Dustin.
 

plus

Gigantiskt utbud av engelska böcker och serier
Bäst pekskärm
Flest unika funktioner
 

minus

Reklam överallt, även när enheten är i viloläge
Utbudet av svenskspråkiga böcker
Tar inte de flesta relevanta formaten

Betyg 6 av 10

Amazon Kindle 8 Pris vid test: 890 kr.

Bästa pris just nu: 889 kr