Rakuten Kobo Aura H2O: En Kindle-utmanare på gott och ont

Kobos Aura H2O är, precis som i vårt föregående test, den bökigaste plattan att komma igång med. Den låter oss varken utforska menyer eller bibliotek utan att vi först måste ställa in såväl wifi-uppkoppling som konto för köp i Kobo-butiken.

Visserligen är den egna e-boksbutiken knuten till nätbutiken Rakuten, men då utbudet av böcker inte är lika massivt som i Amazons dito känns det mindre befogat med en låst läsplatta. Här hade vi föredragit något närmare den friare varianten som Touch HD och Letto Frontlight 2 erbjuder.

När vi väl befinner oss i huvudmenyn blir det betydligt smidigare. Aura H2O har större skärm än Amazons och Touchlux varianter och det resulterar i avsevärt mer utrymme för menyer. Dessa är även testets mest responsiva (med undantag för Touch HD:s fysiska knappar) och den snabba bilduppdateringen gör under för navigeringen.

Vi hittar lätt det vi är ute efter, men å andra sidan är Aura också en renodlad e-boksläsare med få alternativ för andra medier.

Kobo Aura H2O

Därmed är det inte sagt att allt är lätthittat. Att söka efter böcker på svenska är aningen komplicerat, även om vi använder oss av Kobo-appen på vår dator. Sortering efter språk finns inte för hela sortimentet, istället får vi gå in på den genre vi är intresserade av och sedan göra ännu ett urval.

Processen är aningen tradig, speciellt med tanke på att alternativet är att söka efter ”swedish version” och hoppas på det bästa. Då utbudet är långt ifrån tillfredsställande är det åtminstone positivt att plattan stödjer alla de vanligaste formaten.

Redan köpta Kobo-böcker går dessutom att exportera vidare till andra läs- och surfplattor samt läsas direkt i datorprogrammet. Men den funktionen känns svår att ta hänsyn till då vi främst är ute efter att ha med oss själva läsplattan på vift. Här har vi däremot inga problem inledningsvis. Kobo Aura H2O är den största plattan i testet, men är inte helt omöjlig att få ned i en handväska. Passformen är något kantig, men det övervägs av den greppvänliga texturen på läsplattans baksida.

Även om vi är nöjda med pekskärmens respons och upplösning är det svårt att hitta punkter där Kobo Aura H2O överglänser konkurrensen till den grad att vi rekommenderar den över de andra plattorna i testet. Precis som Kindle är den synkad till sin egen butik, fast med betydligt mindre utbud. Och som övriga läsplattor tar den samtliga relevanta format, speciellt epub.


Fakta Kobo Aura H2O (generation 2)

Testad: Juni 2019
Tillverkare: Kobo/Rakuten
Skärm: 6,8 tums e-bläckspekskärm HD, 1430x1080
Belysning: Ja
Batteritid: "Flera veckor" enligt tillverkaren
Kompatibla format: epub, epub3, mobi, pdf, txt, rtf, cbz, cbr, jpeg, gif, png, bmp
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 8 gb
Storlek: 129x172x8,8 mm
Vikt: 207 g
Övrigt: Kan ej startas utan internetanslutning.
Rek. pris: 179,99 dollar (cirka 1 700 kronor).
Pris: 1 799 kronor hos Inet.

plus

Responsiv skärm.
Välplacerade menyer med stilren design.
All reklam som fanns i föregående version är nu borttagen.

minus

Krånglig uppstart.
Minimalt med svenska böcker i e-boksaffären.
Få extrafunktioner.

Betyg 3 av 5

Kobo Aura H2O II Pris vid test: 1799 kr.

Bästa pris just nu: 1499 kr