Aura Second Edition
Foto: Kobo

Kobos Aura Edition 2 är inledningsvis den krångligaste e-boksläsaren i det här testet. För att ens starta krävs en wifi-anslutning och ett Kobo-konto. Om du dessutom använt din valda e-postadress för att handla på den engelska nätbutiken Rakuten är du illa tvungen att även mata in de uppgifterna, vilket gör uppstartsprocessen ännu krångligare. Visserligen är läsarens e-boksbutik knuten till nämnda nätbutik, men vi hade föredragit att själva få välja tidpunkt för att logga in.

När vi väl lyckas komma till huvudmenyn möts vi nästan uteslutande av reklam för e-boksbutiken, inte helt olik den som återfinns i Amazons Kindle. Efter att ha uppdaterat till läsarens senaste mjukvara är reklamen förpassad till skärmens undre halva, och vi får en betydligt stilrenare huvudmeny.

Precis som i fallet Amazon är även Kobo-butiken främst till för den som är ute efter böcker på engelska. Det finns enstaka svenskspråkiga böcker, men dessa är tyvärr svåra att hitta både via e-boksläsaren och webbsidan. En fördel är däremot att böckerna kan laddas ned till Adobe Digital Editions och användas med andra e-boksläsare.

E-boksläsaren i sig är lite av ett allt-i-allo, utan att direkt överträffa någon av konkurrenterna vad gäller enskilda funktioner. Kvaliteten på pekskärmen är bra, men inte lika precis som Amazons Kindle. Ibland får vi inte fram menyn trots att vi pekar på utsedd plats. Att byta sida genom att svepa med fingret fungerar däremot som det ska, men ibland saknar vi fysiska knappar i stil med Letto Frontlight.

Aura Edition 2 klarar de flesta relevanta e-boksformaten som finns och tar även emot såväl bibliotekslånade böcker som böcker köpta i andra webbutiker helt galant. I likhet med Amazons Kindle är kontrasten i Aura Edition 2 snäppet bättre än de två andra e-boksläsarna, men inte till den grad att vi hellre rekommenderar ett sådant köp.

Om du främst tänkt handla böcker på svenska är det betydligt enklare att komma igång med en Letto Frontlight. Vill du däremot blanda fritt mellan olika e-boksbutikers utbud är Aura Edition 2 ett bra val. Den ser ut som en Kindle, har snarlika funktioner men stöd för betydligt fler format samt bibliotekslånade böcker. De rundade kanterna gör den dessutom bekväm att hålla i.


Fakta Aura Edition 2

Tillverkare: Kobo
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1024x768
Belysning: Ja
Batteritid: upp till två månader enligt tillverkaren
Kompatibla format: epub, epub3, mobi, pdf, txt, rtf, cbz, cbr, jpeg, gif, png, bmp
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 4 gb
Storlek: 159x113x8,5 mm
Vikt: 180 g
Övrigt: Ska erbjuda Paypal som betalningsfunktion via webbsidan, men saknas helt.
Pris: 990 kronor hos Netonnet.

plus

Bra på det mesta
Runda former gör den bekväm i handen
Tar de flesta formaten

minus

Krånglig uppstart
Visar att den tar Paypal, stämmer egentligen inte
Minimalt utbud av svenskspråkiga böcker

Betyg 7 av 10