Pocketbook Inkpad 3: En läsplatta med jätteskärm

Testad av: Martin Appel

Pocketbooks nya läsplatta påminner storleksmässigt om en mindre surfplatta. Den är dock fortfarande bara till för en sak, och det är att läsa e-böcker. 

Skärmen

De flesta eboksläsare har en skärm på ungefär 6 tum, men Pocketbooks Inkpad 3 har istället fått en 7,9 tum stor skärm. Det är samma storlek som en Ipad Mini. Skärmen i Inkpad 3 är också en pekskärm, så du kan svepa dig fram genom bläddring och menyer.

Pocketbook Inkpad 3 läsplatta test

Funktioner
För den som inte vill peta på skärmen är läsplattan också utrustad med fyra knappar. Två används för att bläddra framåt och bakåt, en är meny och en tar dig tillbaka till huvudmenyn.

Förutom att läsa kan du även göra anteckningar, använda ett svensk-engelskt uppslagsverk, dela och få lästips, samt förstås göra bokmärken. Det finns även en funktion för text-till-tal, vilket fungerar med ett 15-tal språk.

Det går även att spela upp ljudböcker i mp3-format, men Inkpad saknar vanlig hörlurskontakt, så du måste koppla medföljande hörlursadapter som till Inkpads usb-kontakt.

Det finns många inbyggda program och tröttnar du på att läsa din bok kan du kolla nyheter, surfa med den inbyggda webbläsaren, eller ta ett parti schack eller sudoku. Men surfa på en eboksläsare är inte den bästa upplevelsen.

Låna på bilbliotek

Vill du föra över e-böcker till plattan från dator kan du använda usb eller wifi. Använder du wifi finns några smarta sätt, så som stöd för Dropbox eller möjligheten att mejla e-böcker. Om du registrerar din Inkpad skapas en unik mejladress, och alla e-boksfiler som mejlas hit sparas automatiskt.

Det går också att låna böcker gratis från svenska bibliotek, men precis som med andra e-boksläsare är det lite krångligt. Du måste skaffa ett så kallat Adobe-id och sedan aktivera din e-boksläsare. När du har gjort det kan du logga in på ditt biblioteks sajt och låna böcker direkt till plattan – men att göra det med den långsamma skärmen och det inbyggda tangentbordet är frustrerande.

Omdöme

För de flesta användare är Adlibris Letto, som vann vårt jämförande test förra året, fortfarande ett bättre val än Inkpad. Den är en tusenlapp billigare, fungerar smidigare för att köpa svenska böcker – och sextumsformatet är trots allt ett bättre val. Men för dig som av olika skäl vill ha en stor skärm är Inkpad en självklar vinnare.

>> Läs fullständigt test av Inkpad 3 här

Fakta: Pocketbook Inkpad 3

Testad: April 2018
Tillverkare: Pocketbook, www.pocketbook-int.com/se
Skärm: 7,8 tums pekskärm med e-bläck, 1404x1872 (300 dpi).
Belysning: Ja.
Wifi: Ja.
Batteritid: Upp till en månad enligt tillverkaren.
Kompatibla textformat: Epub (även drm), pdf (även drm), txt, html, doc, docx, rft, mobi med flera.
Övriga format: Jpeg, bmp, png, tiff (bilder) och mp3 (ljud).
Klarar bibliotekslån: Ja.
Minne: 8 GB, kan utökas med sd-kort.
Storlek: 19,5 x 13,6 x 0,8 cm
Vikt: 210 g.
Övrigt: Stöd för Dropbox. Många program (spel, anteckningar, ritprogram, webbläsare, rss etcetera).
Pris: 2 487 kronor hos Proshop.

plus

Smidig, trots stor skärm.
Många smarta funktioner.
Mångsidig och flexibel.

minus

Ingen svensk e-boksbutik.
Långsam webbläsare.
Dyr.

Betyg 7 av 10

PocketBook InkPad 3 Pris vid test: 2290 kr.

Bästa pris just nu: 2190 kr