Pocketbook Touch HD 3: Uppstickare som imponerar

Pocketbook Touch HD 3 påminner väldigt mycket om den billigare Touch Lux-serien, men är samtidigt uppgraderad på ett antal punkter. Precis som Touch Lux 3 är läsplattan avlång och har flest fysiska knappar av samtliga läsplattor. Dessa är diskret placerade på skärmens underkant och syns knappt på avstånd.

Navigationsknapparna är ett finfint alternativ när vi tröttnar på det eviga svepandet som annars är standard för läsplattor. Efter ett tags användande slår det oss hur skönt det kan vara med ett par ordentliga knappar.

Vidare är Touch HD testets absolut lättaste läsplatta. Kombinerat med den något kurviga formen är den väldigt bekväm att använda under längre sessioner. Och det passar utmärkt med tanke på att plattan även är den som har flest användningsområden av samtliga testade e-boksläsare.

Utöver stöd för de flesta filformaten kan den, precis som Kindle, spela upp ljudböcker och mp3-filer. Här kan vi till och med använda såväl bluetooth-lurar som våra vanliga trådade, då det medföljer en adapter som pluggas in i usb-ingången.

Pocketbook Touch HD 3

Andra funktioner som sticker ut är Dropbox-kompatibilitet, musikspelare, diverse småspel (schack, sudoku, med flera) samt en webbläsare. Den sistnämnda är tänkt att ansluta direkt till Pocketbooks e-boksbutik Bookland, men ett tryck på butiksknappen tar oss direkt till Google istället. Här borde tillverkarna satsat på att integrera sin egen webbutik i applikationsform – det hade underlättat, åtminstone för köp av böcker på engelska.

När vi väl lyckats lokalisera butiken manuellt fungerar det dock smidigt. Vi kan ladda ned både e-böcker och ljudböcker direkt till enheten via webbläsaren, som på en vanlig dator eller surfplatta. Detsamma gäller köp från andra fristående eller konkurrerande webbutiker, även om vi då föredrar att utföra köpen på en vanlig dator och sedan mejla över dessa direkt till enheten via dess inbyggda mejlfunktion.

Detta delvis då Touch HD inte har lika bra skärmuppdatering som sina konkurrenter. Vid vanlig textläsning fungerar det smärtfritt. Lite segare blir det när vi använder mer krävande program, som nyligen nämnda webbläsare eller när bilder är inblandade. Det stora dragplåstret med enheten är att den är mer mångfacetterad än sina konkurrenter, så en uppgraderad skärm hade varit optimalt.

Det bör dock påpekas, än en gång, att den klarar sin huvudsakliga uppgift helt galant. Tillsammans med den nya ljudboksfunktionen gör det Touch HD till en läsplatta vi faktiskt kan rekommendera denna gång. Det förutsätter dock att vi kan leva utan en helt integrerad webbutik. Men med tanke på alla extrafunktioner, samt det faktum att vi kan nå andra webbutiker via webbläsaren, är vi ändå nöjda.


Fakta Touch HD 3

Testad: Juni 2019
Tillverkare: Pocketbook
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm HD, 1072x1448
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: Pdf, pdf (drm), epub, djvu, fb2, fb2.zip, dock, docx, rtf, prc, txtchm, htm, html, mobi, acsm
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 16 GB
Storlek: 108x161x8 mm
Vikt: 155 g
Övrigt: Medföljande adapter för trådade hörlurar
Rek. pris: 1 790 kronor.
Pris: 1 590 kronor hos Dustinhome.

plus

En mängd med extrafunktioner.
Tar många format samt ljudböcker och mp3.
Diskreta fysiska knappar.

minus

Webbutiken fungerar inte som den ska.
När vi väl når webbutiken saknas böcker på svenska.
Flimmer vid bildhantering och när vi använder webbläsaren.

Betyg 4 av 5