Storytel Reader: Låst läsplatta till lågpris

Svenska Storytel är mest känt för sina ljudböcker. För 169 kronor i månaden får du lyssna fritt på tusentals böcker – i en Spotify-liknande tjänst.

Vad många däremot inte tänker på är att Storytel även erbjuder e-böcker – och e-boksläsaren Storytel Reader.

För dig som har ett Storytel-konto är den extremt smidig. Första gången du startar den kopplar du upp dig på ett wifi-nät och loggar in på ditt Storytel-konto. Tack vare pekskärm, ett tydligt virtuellt tangentbord och en bra kom igång-guide är det snabbt gjort – och sedan blir det ännu enklare.

Böcker som du redan läser via appen på någon annan enhet visas i din bokhylla, och du hamnar automatiskt på den sida där du slutade läsa. Du bläddrar med hjälp av två fysiska knappar eller genom att svepa med fingret över pekskärmen.

Med pekskärmen och ett virtuellt tangentbord är det smidigt att söka efter böcker i Storytels stora bibliotek.

Om du vill slippa vara bunden till en internetuppkoppling kan du ladda ned boken i offline-läge – det inbyggda minnet på 8 GB räcker till över tusen böcker.

Väl inne i en bok kan du ändra textstorlek, bläddra och styra den bakgrundsbelysning som gör att du kan läsa även i mörker.

Storytel Reader

För att använda Storytel Reader krävs ett Storytel-abonnemang, vilket alltså kostar över 2 000 kronor per år. Om du säger upp ditt abonnemang kan du med andra ord inte använda din e-boksläsare.

Abonnemangskravet är förstås en stor nackdel. Men ett ännu större problem är att du inte kan använda den för något annat än Storytels böcker. Du kan inte läsa e-böcker som du har lånat på biblioteket eller handlat i andra nätbutiker. Reseboksförlaget Lonely Planet säljer exempelvis reseguider i det öppna e-boksformatet epub, men dessa går inte att läsa i Storytel Reader.

Storytel går alltså längre i sin inlåsning än branschens värsting Amazon. Med lite handpåläggning går det att föra över titlar från andra förlag till en Kindle, men det är inte möjligt i Storytel Reader.

Och inlåsningen handlar inte bara om titlarna. För att ladda hem e-böcker måste du ha internet, men det fungerar inte alla med trådlösa nätverk. Om du sitter på exempelvis ett kafé som kräver inloggning via en webbsida kan Storytel Reader inte koppla upp dig.

Ska du använda Storytel Reader på resande fot vill det med andra ord till att du laddar hem böckerna i offline-läge.

Storytel är som sagt mest känt för ljudböcker, och sedan en tid kan du även lyssna på sådana i Storytel Reader. Genom att koppla in en hörlur kan du lyssna på ljudböcker, och en smart finess är att du kan växla mellan ljudböcker och e-böcker. Många av dem är nämligen synkade så att du kan fortsätta på rätt ställe i boken, även om du växlar mellan ljud och text.

För dig som Storytel-kunder som gillar e-böcker är Reader intressant, och det är utifrån dessa förutsättningar vi ger den godkänt. För alla andra blir betyget mycket lägre. Här är Adlibris, Kobos och Pocketbooks e-boksläsare ett bättre val eftersom de fungerar för alla sorters e-böcker, till och med sådana som du lånar gratis på biblioteket.


Fakta: Storytel Reader

Tillverkare: Storytel.
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Belysning: Ja.
Wifi: Ja.
Batteri: 3 000 mAh, enligt tillverkaren "6-8 dagar om man läser mycket".
Kompatibla textformat: Hanterar endast Storytels böcker.
Övriga format: Storytels ljudböcker.
Klarar bibliotekslån: Nej.
Minne: 8 GB, kan inte utökas med sd-kort.
Storlek: 170 x 117 x 9 mm
Vikt: 195 g.
Övrigt: Hörlursingång (3,5 mm)
Pris: 999 kronor hos Storytel.

plus

Extremt enkel.
Billig.
Bra synk mellan ljudböcker och e-böcker.

minus

Låst till Storytel.
Fungerar inte på alla nätverk
Saknar anteckningar, bokmärken och ordlistor.

Betyg 3 av 5