Touch Lux 3
Foto: Pocketbook

Precis som vid vår test av föregångaren Touch Lux 2 är efterföljaren inte helt enkel att hitta bland svenska återförsäljare. Den variant vi testar är en limiterad utgåva med vinrött hölje som definitivt sticker ut jämfört med konkurrenterna. Men oavsett färg är egenskaperna likadana.

Touch Lux 3 är avlång och utrustad med fyra fysiska knappar vid läsarens underkant. Dessa används för att bläddra mellan den aktuella bokens sidor, välja inställningar eller för att snabbt återgå till startmenyn. Läsplattans kurviga form gör den bekväm att använda, en klar fördel gentemot konkurrenternas kantigare varianter.

Menyerna i Touch Lux 3 är enkla att navigera i och det går smidigt att växla mellan böcker, inställningar eller de inbyggda apparna. Flimrandet föregångaren drogs är dessvärre inte helt åtgärdat. Detta märks när vi bläddrar i biblioteket eller ändrar inställningar mitt under pågående läsning.

Att komma igång med själva läsandet är däremot problemfritt. Läsplattan är förladdad med ett hundratals olika gratisböcker. Om du vill föra över lånade biblioteksböcker, köpta e-böcker och egna filer (pdf, textfiler etc.) till enheten gör du det enkelt via e-post. Allt som krävs är ett Pocketbook-konto, sedan är det bara att skicka över filerna.

Ett problem Touch Lux 2 drogs med var den trögstartade wifi-anslutningen. Just detta verkar vara korrigerat i Touch Lux 3 och vi upplever inga problem med att synkronisera våra bibliotekslånade böcker och filer – och det är inga problem att surfa via webbläsaren. Vi behöver inte ens använda oss av Adobe Digital Editions för biblioteksböckerna, utan för bara över nedladdningslänken till enheten. Vi lyckas däremot inte att nå Pocketbooks egna butik för e-böcker, Bookland, direkt från enheten. Den finns dock på nätet och kan synkroniseras med enheten för överföring av köpta e-böcker. Precis som tidigare har Bookland fortfarande inte böcker på svenska.

Touch Lux 3 är en mer än godkänd e-boksläsare som gör vissa saker bättre än konkurrenterna. Till skillnad mot Kobo Aura och Kindle har den ett svenskt gränssnitt och en rad applikationer som gör läsaren mer lik en surfplatta. Och i likhet med Adlibris Letto har den även stöd för sd-kort, fast klarar ännu fler filformat.

Själva läsupplevelsen är däremot fortfarande inte riktigt i samma klass som resterande läsplattor. Åtgärdar tillverkaren det ständigt återkommande flimret kan vi dock ha en seriös utmanare här i framtiden.


Fakta Touch Lux 3

Tillverkare: Pocketbook
Skärm: 6 tums e-bläckspekskärm, 1024x758
Belysning: Ja
Batteritid: upp till en månad enligt tillverkaren
Kompatibla format: epub drm, epub, pdf drm, pdf, fb2, fb2.zip, txt, djvu, htm, html, doc, docx, rft, chm, tcr, prc (mobi), jpeg, bmp, png, tiff
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 4 gb, men kan utökas med sd-kort
Storlek: 174,4x114,6x8,3 mm
Vikt: 180 g
Övrigt: Kan länkas till Dropbox, inbyggda applikationer (spel, anteckningar, ritprogram, webbläsare, rss etc.)
Pris: 1 189 kronor hos Webhallen.

plus

Rundare former gör att den bekväm att hålla i vid längre sessioner
Tar flest format av samtliga testade e-boksläsare
Inbyggda applikationer

minus

Flimret inte helt åtgärdat
Krångel med den inbyggda e-butiken
Inga svenskspråkiga böcker i e-butiken

Betyg 6 av 10

PocketBook Touch Lux 3 Pris vid test: 1061 kr.

Bästa pris just nu: 1190 kr