Storytel

Svenska Storytel är mest känt för sina ljudböcker. För 169 kronor i månaden får du lyssna fritt på tusentals böcker – i en Spotify-liknande tjänst. Utöver det erbjuder Storytel även e-böcker, och dessa kan du läsa via Storytels app eller e-boksläsaren Storytel Reader.

För dig som har ett Storytel-konto är den extremt smidig. Första gången du startar den kopplar du upp dig på ett wifi-nät och loggar in på ditt Storytel-konto. Tack vare pekskärm, ett tydligt virtuellt tangentbord och en bra kom igång-guide är det snabbt gjort.

Böcker som du redan läser via appen visas i din bokhylla, och du bläddrar med hjälp av två fysiska knappar eller genom att svepa med fingret över pekskärmen.

För att lägga till en ny bok pekar du på förstoringsglaset och söker via boktiteln, författarens namn eller olika kategorilistor.

Om du vill slippa vara bunden till en internetuppkoppling kan du ladda ned boken i offline-läge – det inbyggda minnet på 8 GB räcker till över tusen böcker.

Väl inne i en bok kan du ändra textstorlek, bläddra och styra den bakgrundsbelysning som gör att du kan läsa även i mörker.

Storytel Reader saknar däremot funktioner som bokmärken, minnesanteckningar och ordlistor. Det finns en hörlursingång och plattan är förberedd för ljudböcker, men stöd för Storytels egna ljudböcker kommer först "innan året är slut" enligt företagets egna uppgifter.

För att använda Storytel Reader krävs ett Storytel-abonnemang, vilket kostar över 2 000 kronor per år. Om du säger upp ditt abonnemang kan du med andra ord inte använda din e-boksläsare.

En ännu större nackdel är att du inte kan använda den för något annat än Storytels böcker. Du kan inte läsa e-böcker som du har lånat på biblioteket eller handlat i andra nätbutiker.

Och inlåsningen handlar inte bara om titlarna. För att ladda hem e-böcker måste du ha internet, men det fungerar inte alla med trådlösa nätverk. Om du sitter på exempelvis ett kafé som kräver inloggning via en webbsida kan Storytel Reader inte koppla upp dig.

Omdöme

För dig som redan är (eller vill bli) Storytel-kund och gillar e-böcker är Reader intressant, och det är utifrån dessa förutsättningar vi ger den godkänt. För alla andra blir betyget mycket lägre. Här är konkurrenten Adlibris e-boksläsare Letto ett mycket bättre val. Den är (nästan) lika billig och smidig – och den fungerar för alla sorters e-böcker, till och med sådana som du lånar gratis på biblioteket.


Fakta: Storytel Reader

Tillverkare: Storytel, www.storytel.se
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Belysning: Ja.
Wifi: Ja.
Batteri: 3 000 mAh.
Kompatibla textformat: Hanterar endast Storytels böcker.
Övriga format: Förberedd för Storytels ljudböcker.
Klarar bibliotekslån: Nej.
Minne: 8 GB, kan inte utökas med sd-kort.
Storlek: 17 x 11,7 x 0,9 cm
Vikt: 195 g.
Övrigt: Hörlursingång (3,5)
Pris:999 kronor hos Storytel.

plus

Extremt enkel.
Billig.

minus

Låst till Storytel.
Fungerar inte på alla nätverk
Saknar anteckningar, bokmärken och ordlistor.
Ännu inget stöd för ljudböcker.