OBS: Läsplattorna på denna sida testades 2016. Alla kanske inte längre går att köpa och priser kan ha förändrats.


Letto Frontlight
Svensk bokbutik och hyggligt pris

Letto FrontlightLetto Frontlight är i grunden e-boksläsaren Muse Frontlight från Cybook, laddad med Adlibris e-boksbutik. Läsaren har tre fysiska kontrollknappar placerade längs skärmens ram: en till höger, en till vänster och en undertill. De används för att bläddra framåt, bakåt och gå till menyn. Vi är glada åt i synnerhet bläddringsknapparna, eftersom pekskärmen är ganska trög.
Den stora nyheten jämfört med tidigare Letto-modeller är skärmen, som nu har inbyggd belysning och högre upplösning. Belysningen är hyggligt jämn och ger ett bra sken, men kontrasten för­svagas något när lamporna är aktiverade. Det är tydligast när Letto visar bilder, men kisar vi på nära håll kan vi även se effekten i bokstäver.

Behändigt nattläge
Letto Frontlight går också att ställa in i ett nattläge som gör att bakgrunden blir svart och texten vit.

Det är behändigt men kräver att du även ändrar inställningarna för skärmuppdatering till ”varje sida”. Annars syns tydliga spår av texten från föregående sida när du bläddrar.

Enda med svenska böcker
Bäst i test PC för AllaLetto Frontlight är den enda läsaren i testet som säljer svenska böcker via en inbyggd butik. Köp­upplevelsen är visserligen inte lika bra som när vi använder Adlibris sajt i datorns webbläsare, men vi uppskattar att den här ­möjligheten finns. Dessutom är det enkelt att köpa e-böcker från andra butiker och ladda in dem i Letto Frontlight via datorn. Om du går via datorn kan du även låna biblioteksböcker.

Läsupplevelsen kanske inte når upp till Kindle Voyages höga nivå, men Adlibris läsare har andra ­fördelar. Det är jämnt mellan de två läsarna, men Letto Frontlight blir testets vinnare tack vare en inbyggd svensk butik, öppen inställning till filer och ett hyggligt pris.

Produkt: Letto Frontlight
Tillverkare/kontakt: Adlibris, www.adlibris.com
Skärm/upplösning: 6 tum pekskärm/212 dpi
Batteritid (enligt tillverkaren): 1 månad
Klarar bibliotekslån: Ja (via dator)
Övrigt: Menyer på svenska, belysning, svensk ordbok
Storlek: 15,5 x 11,6 x 0,8 cm
Vikt: 190 gram
Pris: 895 kronor hos Adlibris.


Inbyggd butik med svenska böcker. Mer öppen än Kindle. Bra läsupplevelse.

Ganska trög pekskärm. Nattläget kräver extrainställningar.


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Kindle Voyage
Bäst läsupplevelse i Amazons toppmodell

Kindle Voyage

Kindle Voyage är Amazons flaggskeppsmodell, och det märks. Skärmen har en imponerande upplösning på 300 dpi, och belysningen anpassas automatiskt efter omgivande ljus. Läsupplevelsen är minst lika bra som en tryckt boksida.

Till skillnad från de belysta konkurrenterna tappar inte heller texten någon kontrast under Voyage-lampans sken. Texten är fortsatt knivskarp, oavsett om ljuset är på eller av. Den jämna belysningen och textens skärpa och svärta gör att konkurrenterna bleknar.

Suverän skärm

Voyage styrs via pekskärmen men har även tryckkänsliga ytor under ramen. Ett lätt tryck på ramen bläddrar till nästa sida, och en diskret vibration bekräftar trycket. Både tryckkänslighet och vibration kan anpassas efter behag. Tryckbläddringen är mer bekväm än fysiska knappar och pekskärm, även om Voyages pekskärm är den bästa i det här testet.

I övrigt är systemet snarlikt Kindle 7, och erbjuder därmed utmärkt synkronisering och textformatering. Den inbyggda Kindle-butiken är bra för dig som läser på engelska (och står ut med Amazons kopieringsskydd). Om du mest läser på svenska måste du däremot föra över böckerna manuellt och biblioteksböcker fungerar inte alls, då Kindle saknar stöd för Adobes kopieringsskydd.

Voyage är mycket dyrare än konkurrenterna och passar inte alla. Men sett till hårdvara och läsupplevelse står den i en klass för sig. Kan du leva med begränsningarna är det en fantastisk e-boksläsare.

Produkt: Kindle Voyage
Tillverkare/kontakt: Amazon, www.amazon.com
Skärm/upplösning: 6 tum pekskärm/300 dpi
Batteritid (enligt tillverkaren): 6 veckor
Klarar bibliotekslån: Nej
Övrigt: Saknar minneskort
Storlek: 16 x 11,5 x 0,8 cm
Vikt: 180 gram
Pris: Från 2 385 kronor hos Prisjakt.


Fantastisk skärm. Smart automatisk belysning.

Väldigt dyr. Inga biblioteksböcker. Epub-böcker behöver konverteras.


Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Pyrus 2 LED
Budgetläsaren är inte värd pengarna

Pyrus 2 LED

En av testets billigaste modeller är Trekstor Pyrus 2 Led. Det här är den enda läsaren i testet som saknar trådlös anslutning och pekskärm. I stället sker navigering med nio gummi­knappar som är placerade under skärmen. De är otydligt märkta, pilliga och tröga att trycka in.

Eftersom wifi-möjligheter saknas får vi göra som på den gamla goda tiden och koppla läsaren till datorn med kabel. I Pyrus 2 finns ett hjälpprogram som installeras på datorn och används för att ansluta din läsare till Adobe Digital ­Editions. Med hjälp av det kan du läsa och hantera Adobe-skyddade e-böcker på Pyrus 2.

I programmet finns även en bokbutik, men urvalet är helt och hållet på tyska. När läsaren är ansluten till datorn är det dessbättre enkelt att via datorn flytta över e-böcker från andra butiker, vare sig det rör sig om epub eller böcker som är ­skyddade med Adobes drm.

Pyrus 2 Led har, som namnet antyder, belysning, men den är klart sämst i testet. Lamporna i ramen kastar ett ojämnt sken, som tydligt avslöjar var led-belysningen är placerad.

Läsupplevelsen är ­dessutom usel – oavsett belysning. Texten formateras i röriga rader med ojämna mellanslag. Läsningen förbättras en smula när vi ställer in ­marginal- och teckenstorlek manuellt, men typ­snittet och de ojämna raderna består. Det här är testets billigaste modell, men den är ändå inte värd pengarna. Lägg hellre till några tior och köp en Kindle 7.

Produkt: Pyrus 2
Tillverkare/kontakt: Trekstore, www.trekstor.de
Skärm/upplösning: 6 tum (ej pekskärm)/167 dpi
Batteritid (enligt tillverkaren): 1-2 veckor
Klarar bibliotekslån: Ja (via dator)
Övrigt: Menyer på svenska
Storlek: 17,8 x 11,3 x 1 cm
Vikt: 205 gram
Pris: Från 749 kronor hos Prisjakt.


Svenska finns som­ ­systemspråk.


Usel textformatering. Ojämn belysning. Saknar wifi och pekskärm.


Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10

Så gjorde vi testet

Urval
Vi har bjudit in tillverkare av e-boksläsare med sextumsskärmar som använder e-bläck. Kindle-modellerna och Trekstor Pyrus 2 har vi lånat från Webhallen (webhallen.se). Övriga har vi lånat direkt från tillverkarna. Testet gjordes i våras.

Test
Under våra tester har vi läst på enheterna, samt testat hur läsarna fungerar med köp och hantering av böcker. Övriga faktauppgifter kommer från tillverkarna.

Lägsta pris
Vi anger det lägsta tillgängliga priset för respektive läsare hämtat från Prisjakt (prisjakt.nu) i december 2015. Priserna inkluderar moms och frakt.

Format
Många av e-boksläsarna hanterar ett stort antal format. I tabellen har vi valt att ange de ­viktigaste.

Batteritid
Tillverkarna mäter tyvärr batteritid på olika sätt, och eftersom e-boksläsarna är så långlivade har vi inte kunnat sätta deras utfästelser på prov. ­Uppgifterna i tabellen är tillverkarnas egna.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste E-bokläsare just nu