Politiker som skriver rasistiska inlägg. Fotomodeller som lägger ut nakenbilder på nätet. Filmbolag som hånar sina skådespelare.

Med jämna mellanrum fylls medierna med smaskiga artiklar om vad som läcker ut på nätet. Aftonbladets avslöjande om vad olika politiker skriver på Flashback var den senaste nyheten – men knappast den sista.
Efter varje avslöjande poppar den etiska debatten upp: Är det rätt eller fel av medierna att hänga ut internetanvändarna?

Själv tycker jag att det finns en fråga som är minst lika viktig: Går det att vara anonym på nätet?

Jag föreläser ofta om ämnen som molntjänster och sociala medier, och en fråga som brukar ställas handlar om säkerheten: ”Hur kan jag veta att ingen kommer åt det jag skriver eller laddar upp i molnet?”

Mitt svar blir alltid: ”Det kan du inte!”

Att säga något annat vore att ljuga. Skyddet för den digitala informationen är nämligen uselt, och det är lika dumt att avslöja hemligheter på nätet som via vykort.

Den största risken är faktiskt du själv. Med undantag av bankerna skyddas de nättjänster vi konsumenter använder bara av ett enkelt lösenord, och som åtskilliga PC för Alla-undersökningar har visat är de flesta av oss väldigt slarviga. Sex av tio byter exempelvis lösenord mer sällan än en gång om året och de flesta har alldeles för lätta lösenord. Många sparar dem dessutom i datorn och telefonen.

Ett svartsjukt ex eller en hatisk granne kommer med andra ord lätt in på ditt Facebook-, Flashback- eller Gmail-konto.

Och även om du själv lyckas skydda ditt konto gör inte alltid sajterna det. När till och med extremt säkerhetsmedvetna sajter som Flashback och jätteföretag som Sony läcker lösenord är det svårt att känna sig säker någonstans. Både tekniska säkerhetsluckor och mänskligt slarv gör att hemligheter kan komma på avvägar.

Missa inte: Så skyddar du dina lösenord med Keepass

Dessutom tillkommer förstås den statliga övervakningen från både svenska FRA och amerikanska NSA. Storebror har som bekant väldigt stora ögon och öron på internet.

Det är förstås förfärligt att skriva rasistiska inlägg på Flashback och Avpixlat. Men att göra det med en officiell mejladress är dessutom förfärligt korkat.

Jag tror vi alla måste vakna upp ur anonymitetens törnrosasömn. Det är dags att inse att den hundraprocentiga namnlösheten inte existerar. Allt du gör på internet kan läcka ut!

Missa inte: Skydda dina inloggningar - metoden som är säkrare än lösenord

Naturligtvis är inte alla Facebook-inlägg, semesterbilder och diskussionstrådar avsedda för allmänheten. Men en klok tanke är att aldrig publicera sådant som inte tål offentlighetens ljus.

Just nu tror jag att det är många politiker, fotomodeller och filmbolagschefer som önskar att de hade tänkt så.

Missa inte: Kryptering med Secrecy gör din smartphone säkrare