Vore det inte bra om det fanns ett enkelt sätt att kolla spelets krav innan köpet, och slippa upptäcka för sent att datorn hemma är för klen?

Det gör det! Can You Run It är en kombinerad webbtjänst och program som helt gratis jämför valfritt spel ur en enorm databas med din dators prestanda.

Du behöver antingen en webbläsare med Java installerat, vilket är det enklaste, eller ett program. Dock har det ju varit en del säkerhetsbrister i Java på senare tid, så vill du inte använda det kan du i stället installera det lilla programmet.

Hela tjänsten finns på www.systemrequirementslab.com/cyri. När kontrollen av din dator är genomförd visas en utförlig rapport över olika ­komponenter i datorn och om de är tillräckliga för att köra spelet. En grön bock betyder att allt är bra, ett gult frågetecken att det finns en tveksamhet och en överkorsad röd cirkel att den komponenten inte räcker till. Två flikar finns, en för spelets minimikrav och en för rekommenderade prestanda.

spel prestanda test
1. Välj spel. Gå till webbsidan www.systemrequirementslab.com/cyri. Där hittar du en lista med spel i en rullist under rubriken Search for a game. Det kan ta tid att hitta rätt – listan är mycket lång. Välj och klicka sedan på Can You Run It.

spel prestanda test
2. Undersök. Pricka för Automatic Detection och klicka på Start. Fönstret Gathering Computer Information dyker upp. En Java-komponent installeras, din dator analyseras och sedan visas rapporten o

spel prestanda test
3. Använd program. Om Java ger dig problem eller du inte vill installera det kan du välja att köra ett program i stället. Välj då Desktop App i punkt 2. Ladda ned och kör programinstallationen. Avsluta med Finish.

spel prestanda test
4. Kolla. Programmet undersöker din hårdvara. När detta är klart stängs fönstret och du kommer tillbaka till webbsidan med rapporten om spelet. Både med Java och med programmet kan du nu direkt kolla nya spel i rullisten högst upp.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows (samt Internet Explorer, Chrome eller Firefox).
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Kolla i förväg om ett spel går att köra på din dator.