Dovado Tiny AC är föga förvånande en uppföljare till Dovado Tiny, minstingen i den svenska routertillverkarens utbud. Tiny är inte lika "tiny" som förut, den här modellen har växt en hel del i måtten. Detta på grund av att den nu stödjer dubbelbandig 802.11ac-teknik, vilket kräver fler och större antenner.

Routern har en plats för att skruva dit en antenn på utsidan och en antenn monterad internt. Det går att köra Tiny AC utan extraantennen, men då får du betydligt sämre prestanda och räckvidd på 5 GHz-bandet.

Wifi-tekniken är av typen AC750, vilket innebär en teoretisk maxhastighet på 300 megabit per sekund på 2,4-gigahertsbandet och 433 megabit per sekund på 5 gigahertz. Nu ska man inte luras av sådana siffror och tro att det är något man får från punkt till punkt. En av poängerna med ac-tekniken är att det ska vara lätt att koppla upp flera saker samtidigt.

Maxhastigheten per enhet är fortfarande bra. När vi testar trafik mellan en dator på fast ethernetlina och en på 5 gigahertz ac-wifi når vi som bäst 168 megabit i samma rum. Räckvidden är samtidigt riktigt bra för att vara en så pass liten router med relativt små antenner. Femton meter och två väggar bort fick vi fortfarande en klart acceptabel bandbredd.

Wifi fast tvärtom

Det som skiljer Dovado Tiny AC från andra routrar är inte hastigheten eller formatet, utan två nya och högintressanta funktioner. Den första funktionen är att ansluta till ett wan via trådlöst nätverk. Vanligen funkar routrar så att du pluggar in dig till en internetanslutning, eller ett annat nätverk som i sin tur har Internetanslutning, med en fast kabel.

dovado tiny ac
Dovado Tiny AC är lite större än föregångaren Dovado Tiny. Detta för att det ska rymmas en extra stor antenn under skalet.

På senare tid har det också blivit vanligt att plugga in ett usb-modem för mobilt bredband eller att routern har inbyggt 3g- eller 4g-modem. Med Dovado Tiny AC går det att använda den ena wifi-frekvensen för att koppla upp sig, och sedan skapa ett litet lokalt nätverk för routerns fasta portar samt andra frekvensen.

Vad ska man med det till då? Jo, det finns faktiskt en del situationen där det kan vara smart. Till exempel om du befinner dig på ett hotell och har fått en kod till en sessionsbaserad wifi. Med en router som håller den igång kan den fungera för alla dina enheter. Eller för att enklare koppla upp sig mot en publik hotspot.

Missa inte: Dovado Go - lyckad halvmobil 4g-router

Det blir också lätt att använda internetdelningsfunktionen i din telefon eller mobila hotspot och ge den mycket bättre signalstyrka och smarta funktioner. Inte minst kan du använda telefonens internetuppkoppling även till enheter som inte har wifi.

Halvautomatiskt byte

Den andra intressanta funktionen kallas failover. Det innebär att routern känner av om den har nätverksuppkoppling till internet eller till ett annat lokalt nätverk, och om den skulle tappa uppkopplingen så försöker den med en annan anslutning.

Finns det inget fast bredband? Starta automatisk mobila bredbandet på usb. Finns inte det heller? Sök efter en tillgänglig wifi-uppkoppling.

dovado tiny ac
Det här är en router främst för trådlös uppkoppling, du får bara tillgång till en lan- och en wan-port. Behöver du fler anslutningar får du koppla en switch till lan-uttaget.

Missa inte: 8 routrar för snabbare mobilt bredband

I routerns webbgränssnitt kan du fritt ställa in prioriteringsordningen för detta. Här ställer du också in de uppkopplingsinställningar som till exempel modem och wifi-anslutningar behöver. Överlämningen funkar klockrent när vi testar. Det enda som inte är så smidigt som vi hoppats är att gå från en annan uppkoppling och till internetdelningen på telefonen, eftersom du måste slå på den på telefonen manuellt varje gång.

Omdöme

Med ett pris på precis runt en tusenlapp är Tiny AC inte direkt billigast i bra valklassen, vill du bara ha en bra hemmarouter med ac-wifi kan du komma undan snålare och får troligen också fler Ethernetportar.

Eller så betalar du lika mycket men får ännu mer upptrimmad wifi-kapacitet. Men de unika funktionerna är riktigt lockande i vissa situationer, och funkar dessutom riktigt bra. Lite flexibilitet kan vara väl värt några extra hundralappar. 

Fakta: Dovado Tiny AC

Tillverkare: Dovado, www.dovado.se
Trådlös teknik: 802.11ac (AC750).
Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz.
Antal samtidiga anslutningar: 32 + 32.
Fasta anslutningar: Gigabit lan, gigabit wan, usb 2.
Funktioner: Usb-modemstöd, wifi-klient, failover, vpn-klient, föräldrakontrol med mera.
Storlek: 11,6 x 9,1 x 3,2 cm.
Vikt: 133 g.
Pris: 1 000 kronor.


Godkända prestanda.
Smarta uppkopplingsalternativ.
Lätt att konfigurera.


App för inställningar hade varit bra.
Ingen wps.

Betyg 8 av 10
 
Betyg: 4 av 5