Det här med nätverk och servrar kan kännas svårt och främmande. Filserver, är det vad vi har på jobbet? Streaming är väl något som Netflix och Spotify sysslar med? Och vad är ett privat moln egentligen?

Men en nas-server därhemma är faktiskt ganska enkel. På ett nätverk kan datorer inte bara dela på en internetanslutning utan också prata med varandra. En av de vanligaste sakerna det används för är att dela ut mappar som andra i nätverket kan komma åt.

En nas är inget annat än en dator med en extra stor hårddisk med en eller flera jättelika ­utdelade mappar. Den har ett litet operativsystem med inbyggda funktioner, och en nätverksanslutning som du ansluter till din router. Skillnaden på en nas och en vanlig Windows-pc är att du varken har skärm, mus eller tangentbord, utan sköter datorn från en annan dator i nätverket.

Äntligen förenklat

Trots det så kan det vara knepigt att komma igång för den som är ovan vid tekniken och begreppen. Många tillverkare har därför jobbat hårt med att göra det enkelt att installera, konfigurera och börja använda en nas.

Det har vi tagit fasta på i det här testet och tagit oss en titt på sex praktiska nasar som erbjuder rejält med lagringsutrymme, minst fyra terabyte, delade på en eller två diskar. Vi bad varje leverantör att skicka en nas som var så enkel och problemfri ”direkt ut ur lådan” som möjligt för en ovan användare.

Samtidigt skulle den erbjuda vissa viktiga funktioner. Säkerhetskopiering av datorn och möjlighet att strömma film och musik till dator, surfplattor och telefoner var två. Möjlighet att komma åt innehållet även utanför ditt eget nätverk, via så kallad fjärranslutning eller privat moln var den tredje.

Till startfältet fick vi sex nasar i olika prisklasser. De billigaste kostar bara någon hundralapp mer än en vanlig fyra terabyte hårddisk (under 2 000 kronor, medan de dyraste har en prislapp på närmare 4 000 kronor). Det innebär en hel del skillnad i både prestanda och tillgång till avancerade funktioner.

Det här är dock inte ett test för att avgöra vilken nas som är bäst för den tekniskt kunnige entusiasten som vill ha en värsting-nas, utan för dig som bara vill ha något som funkar utan att du behöver gå på kurs eller djupstudera ­handboken.

Nas-enheterna är konstruerade på olika sätt, med allt från kompakta helslutna system till öppningsbara lösningar med utbytbara dubbla hårddiskkassetter. De flesta nasarna har färdigformaterade diskar på plats när de levereras, men i två fick vi stoppa i hårddiskar manuellt.

Tre saker avgör

I testet har vi koncentrerat oss på tre saker. För det första, hur lätta nasarna är att installera för den grundläggande funktionen – att komma åt lagringen från datorer på nätverket. Har du det kan du börja dela filer, eller använda din nas som foto- och filmarkiv, eller medieserver med dlna och upnp-standard (som samtliga nasar i testet stödjer) eller backupstation med valfritt säkerhetskopieringsprogram.

För det andra, hur lätt är det att koppla upp sig till nasen på distans? Alla nasar i testet har funktioner för att nås både via webb och mobilappar över internet. Vi testar hur lätt det är att komma igång.Sedan har vi givetvis inte glömt prestanda, energiförbrukning och ljudnivå.

Höga överföringshastigheter är alltid bra, onödig elkostnad vill du ju inte ha, och en nas som surrar och skramlar för mycket kan inte stå framme om du vill ha lugn och ro.

Så strömmar du film och musik från din nas

Alla nasarna i testet har stöd för universal plug and play, förkortat upnp, och är dlna-certifierade. Det innebär att de har inbyggd medieserver som kan strömma film och musik till datorer, surfplattor och smart-tv,
om de senare också har dlna-stöd. Vilket det mesta numera har.

Det betyder inte att det fungerar till hundra procent likadant på alla nasar och på alla upp­spelningsenheter. Både ­serverprogrammet och programmet du använder för att spela upp med behöver ha stöd för ­medieformatet.

För det mesta lär det inte vara några problem om du håller dig till vanliga format som mp3-musik och h.264-video, men det är ju inte alltid något du kan bestämma över, om det till exempel handlar om nedladdade videoklipp. Upnp-protokollet fungerar så att det program som ansluter till medieservern, till exempel Windows Media Player eller en app i surfplattan, berättar vilka format den stödjer. Sedan är det upp till servern att efter bästa förmåga skicka filmen.

En del mer avancerade serverprogram kan koda om film och musik innan de skickar allt till mottagaren, medan andra lite enklare bara filtrerar bort det från listan av filer som spelaren ser.

Här testade vi att använda en gammal trotjänare till hemmanas, och anslöt med en musik-app i en smartphone från LG. Det enda de har gemensamt är att nasen har en mediaserver som är inställd på att dela ut ett gäng mappar till alla i nätverket, och att telefonen är inloggad på samma nätverks wifi.

Klicka på bilden för att se i större format

Så strömmar du musik och film från din nas

1. Den lokala telefonen är till synes helt tom på musik, så vad gör vi? I överkant har vi fliken ”Närliggande e...” Kan det kanske vara något?
2. Ja titta. Närliggande enheter stod det, och där hittar vi nasen som har döpts i nätverket till ”superboxen”. Vi får till och med veta att den har 32 spelbara låtar. Inget jättebibliotek, nasen används mest för backup och film. Men bättre än inget.
3. Vi klickar på ikonen och kommer in i en indexerad låtlista. Vad den kan visa beror på appen i telefonen, men också på vilken information serverprogrammet skickar.
4. Sådärja. Vi drar igång lite 90-talsnostalgi. Låten strömmas och börjar spelas direkt innan den har laddats klart.


Qnap Turbonas TS-231

Qnap hjälper dig steg för steg

Qnap Turbonas

Qnaps bidrag Turbonas TS-231 är en av två nasar i testet där du behöver sätta i disken själv. Det är på vissa sätt positivt, eftersom det ger dig möjlighet att välja storlek på nasen själv. En eller två diskar? En, två, fyra, sex eller åtta terabyte? Det är upp till dig och din budget. Vanligast är nog ett par diskar på två terabyte.

Du måste böka med små pilliga skruvar för att få fast disken i ett par kassetter. Väl där trycks de enkelt in framifrån i den enkla men rediga lådan.

Vi kan förlåta att vi tvingas gå loss på den med verktyg om resten av installationen är enkel. Och jodå, det är den… nästan. Det krävdes ett par omstarter för att nasen skulle hitta resten av nätverket, men sedan var det raka rör med allt annat i installationen.

Vi skriver in en adress i webbläsaren på datorn och följer där utmärkta steg för steg-instruktioner som färdigställer nasen och skapar ett konto till den, för fjärråtkomst via Qnaps webbtjänst. Det innebär en massa väntetid, då hårddiskarna måste formateras om, men förutom lite tumrullande är installationen exemplariskt enkel.

Något alldeles extra
När allt är klart har du färdiga nätverksmappar som du kommer åt i nätverket, och en ­medieserver som fungerar utmärkt med alla vanliga format vi testar att spela upp.

Vill du göra mer avancerade saker beger du dig till nasens webbgränssnitt, som är något alldeles extra. Det ser ut som ett Windows eller OS X-skrivbord, med program i fönster, kontrollpanel med mera. Det är inte säkert att du behöver gå in här och rota särskilt ofta, då standardinställningarna funkar bra, men det går att göra många avancerade saker utan alltför mycket teknisk kunskap.

Gränssnittet är på svenska men en del appar kanske inte alltid är översatta, eftersom de görs både av Qnap och av tredjepartsutvecklare. Det finns en liten inbyggd appbutik där ett femtiotal appar kan laddas hem och installeras. Här finns allt från Dropbox-klient och Google Drive-synkning till webbserversystem och appar som låter dig strömma direkt från nasen till Apple TV och Chromecast.

Fjärråtkomst via webb och appar tar ett par steg att sätta upp men funkar så länge din router stödjer upnp (universal plug & play). Till mobilen finns inte mindre än nio olika appar för bild-­galleri, administration, film och så vidare.

TS-231 är dyr. Med fyra terabyte disk når den vårt absoluta maxtak för att få vara med i testet. Är nasen lite för överambitiös för det här testet? Kanske. Qnap har också enklare men bra modeller med en disk, färre anslutningar och lite lägre prestanda.
Bäst i test
+ Funkar perfekt. Bra prestanda. Lättanvänt gränssnitt. Massor med möjligheter.
- Dyr. Diskar måste monteras manuellt. Aningen högljudd.


Buffalo Linkstation 220 LS220D

Rymlig Buffalo pratar svenska                 

Buffalo Linkstation

Till det yttre är Buffalo Linkstation 220 kort i rocken men rymmer trots sina blygsamma mått två 3,5-tumsdiskar. I vårt fall två på två terabyte. Det är en småtråkig låda i matt grå plast som satsar mer på att vara funktionell än vacker att skåda. En lucka framtill gör det lätt att byta diskar. Men det behöver du inte bry dig om eftersom de redan sitter där, formaterade och klara.

Installationen på en dator sker med en medföljande ­dvd-skiva. Det är inte så bra då många inte har dvd-läsare längre. Den går lyckligtvis också att ­konfigurera från en mobilapp, vilket känns betydligt mer 2015.
Vi stretade ändå på med pc-installation och intrycket är rätt förvirrande. Här finns ett program för att hitta nasen i nätverket, mappa upp utdelade mappar till volymer med mera, och ett webbgränssnitt för en massa andra inställningar och funktioner.

Webbgränssnittet verkar lite buggigt och behöver startas om då och då. Bortsett från det är upplägget exemplariskt och helt på svenska. Basinställningar är lätta att nå och avancerade inställningar för mer tekniskt bevandrade användare är undanstoppade i en egen meny.

Ett privat moln för fjärrinställningar går att komma åt via Buffalos webbtjänst och en app som finns till IOS och Android. För att få det att fungera krävs det att du öppnar upp portar i routern, vilket kan vara överkurs för många användare. Annars fungerar fjärråtkomsten stabilt och bra. Från telefonen kan du till exempel starta automatisk backup av foton och video.

Som filserver bara i hem-nätverket är Linkstation 220 duglig, som medieserver med dlna fungerar den felfritt och är lätt att konfigurera. Men Buffalo ­behöver fila på fjärr-åtkomsten och se till att gränssnittet blir lite stabilare.

+ Lättnavigerade menyer. Behändigt pc-program. Praktiskt chassi.
- Instabilt gränssnitt. Bökig fjärråtkomst. Tidvis högljudd.


D-Link Sharecenter DNS-327LD-link sharecenter

Problemfri D-Link

Sharecenter DNS-327L säljs, precis som Qnap TS-231, inte med diskar färdigmonterade. Det innebär ett extra steg vid första installationen av nasen, och att diskformateringen tar extra tid när du startar första gången.

För övrigt fungerar den precis som de andra. På diskarna skruvar du på ett par handtag, och sedan trycks de enkelt ned uppifrån. Du kan klara dig utan handtagen, men då blir det väldigt svårt att få ut en disk om den skulle behöva bytas.

Det här är en kompakt liten två diskars nas i blank vit plast, där diskarna står på ­högkant, vilket gör att den tar upp extra lite utrymme på ­bordet. Baktill hittar vi förutom nätverksanslutning också en usb-port där extra disk kan anslutas.

För att installera behöver vi köra en dvd i datorn, vilket känns väldigt gammaldags. Det går också att ladda hem program och drivrutiner från webben. Installationsprogrammet är rättframt och tar dig steg för steg igenom processen, och mappar upp den ut-delade standardmappen till en nätverksvolym (vanligen Z:). Det är det faktiskt ingen av de andra nasarna som gör, det är något du måste göra manuellt på dem. Så det är ett plus i ­kanten för D-Link.

Webbgränssnittet för administration är på engelska. Det ska gå att ladda hem separata språkfiler, men vi hittar inga och efter ett förvirrat rundklickande på D-Links webb gav vi upp.

DNS-327L har hyfsat med funktioner och goda prestanda. Här finns bland annat Google Drive-synkning, skrivarserver och bra nedladdningsfunktioner, plus en hel hög med extra appar som inte är aktiverade från start.

Här finns också smarta backupalternativ, bland annat möjligheten att göra en säkerhetskopia av hela nasen till en annan nas på distans.

+ Enkelt, tydligt gränssnitt. Problemfri installation. Goda prestanda.
- Lösa hårddiskar. Svårt att byta språk.


Lacie Cloudbox

Billig Cloudbox mest för Mac

Lacie Cloudbox med Mac, Ipad och Iphone

Cloudbox är en härligt elegant liten mjölkvit låda med räta vinklar och en enda diod, som dessutom sitter på undersidan och lyser upp bordet den står på i stället för sig själv. 

Det här är en annars väldigt enkelt nas med bara en fast 4 terabyte stor hårddisk som inte är tänkt att tas loss. Det är den enda nasen som inte har någon usb-port, så det går alltså inte att ansluta extra diskar för att öka utrymmet eller göra backup till, vilket du kan med de andra. Funktionsmässigt finns här inte heller mycket att skryta med. Du får en bittorrentklient och en handfull backup-alternativ.

Här hittar vi också en ”cloud”-del av Cloudbox, du får ett års konto på tio gigabyte hos molnlagringstjänsten Wuala. Cloudbox känns specialbyggd för Mac-användare, från designen till det färdigkonfigurerade stödet för Time Machine, och det faktum att det tyvärr inte finns bra mobilappar för fjärranslutning till Android. IOS-apparna är däremot riktigt trevliga. Med tanke på att Cloudbox också är förvånansvärt billig så ska vi kanske inte heller begära så mycket.

Installationen av Cloudbox är väldigt enkel och sköts via en webbsida. I alla fall i teorin. För vår del krånglade nasen först och dioden blinkade desperat till oss på ett sätt som ingen snabbstartsguide kunde hjälpa oss med. Det krävdes en kvarts googlande innan vi hittade hur man gör en fabriksåterställning. Vid andra försöket gick allt som smort. Förhoppningsvis har andra användare mer tur än vi.

+ Enkelt gränssnitt. Helautomatisk installation. Billig.
- Bristande Android-stöd. Få funktioner. Ingen usb-port. Inte särskilt snabb.


Seagate Central

Bästa valet för nybörjaren

Seagate Central

Seagate Central är en liggande sluten nas med en fyra terabyte stor disk och lockande prislapp. Även Seagate Central har en lite egen design, med diskret gråsvart skal, och ser mest ut som en liten router.

På ovansidan hittar vi ett galler för värmeavledning med hårddisken direkt under, så det gäller att inte stapla pinaler ovanpå nasen, då kanske den överhettas. Det innebär också att disken sitter helt öppet och att inget isolerar ljudet från den. Trots det håller den sig förhållandevis tyst.

Installationen är underbart enkel. Du pluggar in, väntar tills en diod lyser grönt och går sedan in på en webbsida där du får steg för steg-instruktioner. Dels finns en publik yta, dels kan du snabbt och enkelt sätta upp en eller flera privata som skyddas med lösenord. Det kan vi med alla nasarna, men här får vi ett enkelt sätt att göra det redan vid första kon­figurationen.

Administrationsgränssnittet är enkelt men lätt att hitta i. Det går att välja språk i gräns­snittet men svenska är tyvärr inte ett alternativ. Med till­hörande pc- och Mac-program samt en app till IOS eller Android kan du sätta upp en enkel, men väl fungerande säkerhetskopiering. Appen Seagate Media till Android och IOS är både ­mediespelare för strömmade media, säkerhetskopierar ­filmer och foton och kan fjärransluta. Att komma åt nasen via webben gick enkelt och problemfritt.

Precis som för Lacie är det låga priset imponerande. Men till skillnad från Lacie får vi här en nas som passar lika bra för Windows och Mac, har bra Android-app, usb-port och bättre prestanda. Det här är ­
en mycket bra och prisvärd nybörjar-nas, trots ett ­gränssnitt på engelska.
Bra val
+ Billig. Okej prestanda. Bra mobil-app. Enkel fjärranslutning.
- Få funktioner. Engelskt gränssnitt.


WD Mycloud EX2WD Mycloud

Kräver kunskaper

WD Mycloud EX2 är en kort, bred och gråsvart låda med stiligt rundad front. Den är enkelt öppningsbar upptill och ganska lätt att byta diskar på om du skulle vilja. Men här sitter redan två diskar på tre terabyte, så det lär inte behövas. Mycloud EX2 finns också med fyra terabyte och upp till tolv terabyte inbyggt, eller så kan du köpa den tom.

För första konfigurationen behöver du ladda hem ett pc-program som sköter konfigurationen. På en mobil och i Mac är det enklare, där surfar du in på nasens ip-adress och konfigurerar via webbgränssnittet. Men pc-installationen ger dig tillgång till en del inställningar direkt som annars måste pillas med i efterhand.

När installationen är klar syns ingen vanlig ut-delad mapp i Utforskaren.
Så först måste vi snoka reda på enhetsnamnet och manuellt hitta den i nätverket. Bökigt.

Bortser vi från det har vi här en nas som är både kraftfull och funktionsrik. Här finns många alternativ för säkerhetskopior och de är ganska lätt att sätta upp. Även här finns möjlighet att lägga till extrafunktioner i form av separata appar. Bland annat finns här sådant som Wordpress-server, Dropbox-klient, webbforum till den redan befintliga webbservern, och alternativ medieserver. Till mobilen har du två appar, WD Mycloud som är en ­filutforskare och WD Photos som du kan backa upp och visa bilder med.

Admingränssnittet är lätt att överblicka men kan bli väldigt tekniskt för den som inte är van vid nätverksjargongen. Vi skulle nog inte rekommendera Mycloud EX2 för de mest ovana användarna.

+ Goda prestanda. Gott om funktioner. Tyst i drift.
- Relativt dyr. Kräver lite högre teknisk kunskap.


6 nätverkshårddiskar från 1 300 kronor

Klicka på tabellen för att se i stort format

Tabell nas testresultat

Så gjorde vi testet

Vi bjöd in alla tillverkare av nas-servrar som vi kunde hitta på Prisjakt.nu och som sålde aktuella nasar med minst fyra terabyte inbyggd disk, för ett pris på max 4 000 kronor. Vi valde även att ta in nasar som säljs hos en eller flera åter­försäljare i paket tillsammans med lösa hårddiskar.

Nasarna testades i fabriksnytt skick eller efter system­återställning, med koppling till en hemmarouter med gigabit Ethernet-port. Överföringshastigheten mättes manuellt med kopiering av filer till och fram nasens utdelade mappar. Energiförbrukningen mättes med en klass II-klassad wattmätare och ljudnivån i en tyst kontorsmiljö med decibel-mätare för studio på 50 centimeters avstånd från nasen.

Buffalo LinkStation 220 LS220D

Bästa pris just nu: 1005 kr