De priser som förhandlas fram mellan stora datortillverkare och minnestillverkare har första gången på sju månader höjts. Det innebär att priserna just nu är på bottennivå.

Priset för ett standardminne, 400 MHz DDR-minne på 256 MB, höjs nu till 2,43 dollar per chip från att ha legat på 2,40 dollar i början på maj. Notera att siffrorna inte gäller priset till slutkund utan mellan minnestillverkare och stora datortillverkare som exempelvis Dell och HP.

Siffrorna kommer från DRAM Exchange, en onlinebörs för ram-minne i Taiwan. Priserna har annars sänkts från november då de låg på 4,65 dollar.

Men du som konsument behöver inte oroa dig än. Enligt IDG News tar det flera månader innan priserna slår igenom på persondatorer från de stora tillverkarna. Anledningen till det är att tillverkningen av minne fortsätter att öka vilket borgar för att priserna inte kommer att sticka iväg under det närmaste halvåret. Sedan är frågan om höjt minnespris förändrar den totala prisbilden när du ska köpa en ny dator.

- Prishöjningen visar att de stora datortillverkarna förväntar sig en större efterfrågan på datorer och de är beredda att ta en höjningen, säger James Huang, analytiker på Sino Pac Securities i Taipei till IDG News. Men priserna kommer inte att höjas så mycket under de kommande sex månaderna eftersom produktionen samtidigt ökar.

Samtidigt sänks priserna för minne på spot-marknaden. Det är den marknad som mindre pc-tillverkare handlar på. Priset för 256 MB 400 MHZ DDR-minne är nu nere på 2,25 dollar per chip, en sänkning på 44 procent jämfört med början av året.