Köper du en ny dator kommer den garanterat fulladdad med en massa så kallad bloatware, program som tillverkaren installerat och som kanske till och med startar automatiskt utan att du vet om det. Installerar du sedan egna program ser de också i många fall till att göra sig autostartande utan din vetskap. Exempelvis gör både Adobe och Microsoft Office så.

Att ha program som du aldrig eller nästan aldrig använder ständigt igång är ett slöseri med datorns resurser. Och vad värre är, det gör garanterat att Windows startar mycket långsammare.

Du har mycket att vinna på att låta dessa program vara avstängda och bara starta dem när (och om) du verkligen behöver dem. Det finns möjligheter att lösa detta med Windows inbyggda Msconfig, men gratisprogrammet Quick Startup från Glarysoft gör det så mycket enklare. Du hämtar programmet på www.glarysoft.com.

autostart quick startup
1. Överblick. Efter start av programmet visas en flik med dina autostartande program. Om du känner dig avancerad och vill ha överkurs finns också flikar för schemalagda uppgifter, insticksprogram och tjänster. Börja med att välja dit modersmål i Help-menyn.

autostart quick startup
2. Undersök. Klicka på varje program för att få fram en liten informationspanel till höger. Där kan du i bästa fall se vad andra användare tycker om programmets nytta och du kan själv bidra till denna kunskapsbas med hjälp av länken Kommentera det.

autostart quick startup
3. Välj. Högerklicka på en post för att få fram en liten meny. Använd valet Inaktivera denna post för att helt stoppa starten av programmet eller Fördröj för att skjuta upp den ett tag och därmed göra starten av Windows snabbare.

autostart quick startup
4. Ändra. Du kan också utnyttja valen Egenskaper och Öppna mapp för att närmare identifiera vad det är för sorts program det handlar om när det inte framgår av namnet. Med hjälp av Ändrar post kan du lägga till en egen beskrivning och ändra andra parametrar.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program: Windows (valfri version).
Det här lär du dig:

  • Hur du stoppar automatiskt ­startande program, och ­därmed får en snabbare dator.