Chi, eller qi, är ett traditionellt kinesiskt begrepp som lite löst översatt betyder energi eller livskraft. Riktigt hur det tar sig uttryck i Asus nya hybriddator med samma namn är svårt att säga. Men det är ett coolare namn än bara en anonym sifferrad i alla fall. Nu har vi Zenbook, Taichi och Chi från Asus. Om det innebär att man får sig en dos livsfilosofi från österlandet med sitt datorköp eller inte låter vi vara osagt.

 
Superslimmat i aluminium

Det T100 Chi däremot är, är en ny och lite lyxigare version av en redan befintlig hybridmodell som hette just T100. Här har den fått uppdaterad mer slimmad form, ny processor och bättre skärm. Just som lös tablet är den extra imponerande, då vi inte kan minnas att vi sett någon pc-platta som är så här tunn och smidig tidigare.

asus transformer chi
Med bred marginal runt tiotumsskärmen är yttermåtten lite större på Asus platta än flertalet nyare surfplattor med Android eller IOS. Men tunnheten är i klass med de bästa och den är väldigt bekväm att använda i handhållet läge.

Den är bara lite drygt sju millimeter tjock och väger knappt sex hekto. Chassit är ett skarvfritt stycke aluminium baktill och en svart glasyta framtill. Som surfplatta är den nästan lika bekväm att hålla i och jobba med som en Ipad Air. Inte riktigt, men nästan.

På nedre långsidan sitter två hål som matchar en docka vilken ger plattan muskontroll och tangentbord och förvandlar den till en slimmad liten lättviktare till notebook.

Få funktioner i dockan

Tangentbordet väger ungefär lika mycket som plattan, men har inga fler funktioner är just dessa. Plattan kan fästas i dockan både fram- och bakvänd, så du kan också använda den som en fot i fotoramsläge.

Dockan är bara ett magnetlås och tangentbordet ansluter till plattan med Bluetooth. Så det behöver laddas separat, och används alltså inte som extrabatteri. Enheterna är parkopplade från början och hittar lätt varandra, men vi blir tvungna att ”väcka” tangentbordet då och då när det tappar kontakten om det är inaktivt ett tag.

Toshiba Encore 2: Windows-platta med höga ambitioner

Asus utlovar batteri som räcker ”hela dagen”, men orsaken till det är snarare att den är strömsnål än att den har extra kraft att förbruka. I vårt test bränner vi slut på batteriet på tre och en halv timme, men det är vid stresstest av alla fyra kärnorna.

Snålkör vi ordentligt, på låg skärmljusstyrka och med minimal processorlast räcker batteriet i över 13 timmar. För blandad normalanvändning under en dag bör det räcka i runt åtta, det vill säga en arbetsdag.

Snabb nog, inte mer

Processorn i T100 Chi är en Atom Z3775, en så kallad Bay Trail-T-processor där T står för att den just ska vara byggd för tablets. Vi har inte sett så mycket av den här processorn, för det mesta väljer tillverkare den mer beskedliga Z3740 i sina plattor, eller ännu enklare Z3735G.

Förutom en högre klockfrekvens i Z3775 är det inte mycket som skiljer den och Z3740-kretsen åt. 22 nanometers arkitektur, 64 bitars processor (men 32 bitars Windows), 2 gigabyte minne och samma föga imponerande grafikkrets.

asus t00 chi
T100 Chi har både usb 3-port och hdmi-utgång, samt usb 2-port och mikro sd-plats på andra sidan. På vardera kortsida sitter också ett rätt så välljudande högtalarelement.

Trots det är det en rejäl skillnad på prestanda mellan T100 Chi och tidigare Atom-baserade plattor vi testat. Här får vi resultat som ligger i klass med en beskedlig Core i3 för ett par år sedan, det vill säga med god marginal dugligt för både webb, media och kontorsjobb.

Tyvärr kör den som sagt Windows i 32-bitarsversion, vilket påverkar en del program negativt, men långt ifrån alla. Det enda problemet är grafikkretsen som är minst sagt seg. Att driva en full hd-skärm som denna utan lagg i gränssnittet är vad den med nöd och näppe klarar av.

Omdöme

Med Chi har Asus inte bara byggt en Windows-surfplatta som kan mätabetyg 8 av 10 bra val sig med Ipads och bra Androidplattor när det gäller design, tunnhet och batteritid, utan som också är en fullgod och väl fungerande notebook vid behov.

Det finns en del saker vi hade hoppats de gjort bättre. Batterireserv och direktkoppling till tangentbordet istället för Bluetooth hade varit en stor fördel. Med ett pris på fem tusen för en utmärkt och bekväm tablet plus en slimmad bärbar i ultrabook-klass med bra batteritid är det ett riktigt intressant val. Vi hade kanske hoppats på mer disk än 64 gigabyte, men spara i molnet eller på sd-kort, så räcker den rätt så länge.

Fakta: Asus T100 Chi

Tillverkare: Asus, www.asus.se
Processor: Intel Atom Z3775, 1,46 GHz quad core.
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 2 GB ddr3.
Lagring: 64 GB emmc.
Bildskärm: 10,1 tum blank ips, 1 920 x 1 200 bildpunkter, multitouch.
Kameror: 5 megapixel bak, 2 megapixel fram.
Anslutningar: Micro usb 3, micro usb 2, micro hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11/a/b/g/n, bluetooth 4.
Kortläsare: Mikro sd/sdhc/sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1 32 bitar.
Batteritid: 3 timmar 30 minuter (minimalt), cirka13 timmar 30 minuter (maximalt).
Ljudnivå: 0 dBa.
Storlek (plattan): 26,4 x 17,4 x 0,7 cm.
Storlek (med tangentbord): 26,4 x 17,7 x 1,5 cm.
Vikt (plattan): 572 g.
Vikt (med tangentbord): 1,1 kg.
Övrigt: Ethernet- och usb-adapter, bärfodral.
Pris: 5 000 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 1.47 poäng
Cinebench 11.5 grafik: 6,89 fps
Disk, läsning: 107,2 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

Väldigt tunn och lätt.
Utmärkt byggkvalitet.
Fullgoda jobbprestanda.  

32 bitar.
Långsam grafik.
En del detaljer behöver fixas.

Betyg: 4 av 5