Hur många gånger har du lagt dig riktigt mysigt i sängen eller soffan för att läsa tidningen eller en bok i mobilen, eller bara slösurfa lite, och så vänder du dig på sidan och alltihop vrider på sig? Och så försöker du korrigera genom att vrida på enheten, som genast vänder på skärmen igen och texten är fortfarande lika oläslig.

Autorotationen är i allmänhet enbart en tillgång och precis som du vill ha det. Sitter du eller står vill du naturligtvis att skärmen vrider sig efter hur du håller ­enheten. Men inte när du ligger på sidan. Då kan det vara bra att veta hur du stänger av detta.

Beroende på enhet, Android-version och tillverkarens specialgränssnitt kan detta variera lite, och det kan finnas snabb­genvägar, men ett grundtips är att det alltid går att komma åt i telefonens inställningar.

1. Ta dig till inställningarna. Det finns normalt en app-ikon som ser ut som ett kugghjul och detta kugghjul kan också finnas i toppmenyn.

2. Klicka på Visning. I några fall kan det stå Display.

3. Ta bort bocken vid Rotera skärmen automatiskt.

Svårare är det inte och naturligtvis gör du tvärtom för att återställa funktionen.

rotation mobil
Hindra skärmvridningen. Det finns lägen när ingenting är mer irriterande än att skärmen vänder på sig när du lutar telefonen.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 5 minuter.
Program: Android.
Det här lär du dig:

  • Hindra att skärmen ändrar sig från vertikalt läge till horisontalläge när du exempelvis lägger dig på sidan i soffan eller sängen.